• Search form

20.06.2016 | 20:08

Nini Simonović Mangelos 2016.

Nini Simonović Mangelos 2016.

Nagrada “Dimitrije Bašičević Mangelos” za 2016. godinu dodeljena je mladoj umetnici Nini Simonović iz Beograda, koju očekuje dvomesečni studijski rezidencijalni boravak u Njujorku, a nakon povratka u Beograd i samostalna izložba.

Nina Simonović proglašena je dobitnicom nagrade “Mangelos” 20. juna u galeriji Remont na otvaranju izložbe finalista, među kojima su i Kristina Benjocki iz Zrenjanina, Mia Ćuk iz Novog Sada i Bogomir Doringer i Mihailo Vasiljević iz Beograda.

Finalisti su pre otvaranja pojedinačno predstavili svoj rad članovima žirija, koji su potom doneli odluku i proglasili Ninu Simonović za dobitnicu tog prestižnog priznanja za mlade umetnike u Srbiji, koje je dodeljeno 15. put.

Nina Simonović učestvuje na izložbi finalista “Mangelosa” radovima koji pripadaju seriji “Hesitations”, koja se trenutno sastoji od pet crteža na papiru, dimenzija 150x150 cm i deset digitalnih printova različitih dimenzija. Digitalne crteže je gradila postupno, uvek iznova duplirajući i repozicionirajući jednostavani element od kojeg je krenula (kvadrat).

  Nina Simonovic, 11.52 (detalj), perforirani papir, 1,5 x 1,5 m, 2015.

“Pratila sam zamišljeni red. Želela sam da napravim konstantnu, ritmičnu i vibrirajuću strukturu, koja bi vremenom progresivno rasla i širila se. Kasnije sam ove digitalne crteže iskoristila kao modele za crteže u papiru, koje sam napravila manuelno perforirajući iglom površinu medijuma. Svaki od crteža predstavlja jedan spor fragment vremena. S jedne strane interesovanje za vreme i trag, i s druge strane za zvuk, vibraciju, kretanje, kao i preispitivanje kreativnog procesa, su ono sto u kontinuitetu nalazi izraz u mom radu. Forma je svedočanstvo performativnog procesa u kom radovi nastaju, a odlikuju je sinhronost nula i jedinica, racionalnog i osetnog, brzog i sporog, intimnog i političnog, buke i tišine, digitalnog i fizičkog, agresivnog i nežnog, prisustva i odsustva”, navela je Nina Simonović, koja je rođena 1984. godine u Beogradu, gde je i diplomirala na Fakultetu likovnih umetnosti 2010.

Kao stipendistkinja francuske vlade, usavršavala se na École Nationale superieure des beaux-arts u Parizu i pohađala master studije iz oblasti teorije umetnosti na École des Hautes études en sciences socials u Parizu. Od 2007. godine redovno izlaže, a trenutno živi u Parizu.

  Nina Simonović, izložba Hesitations, Galerija U10, 2015.

Među njenim skorašnjim samostalnim izložbama su Hesitations u Umetničkom prostoru U10 u Beogradu i Resonance u Galeriji FLU u Beogradu. Grupno je izlagala, između ostalog, na izložbama Constellation u Kulturnom centru Srbije u Parizu, Yes to all u Galeriji Treize u Parizu,  Facing Belgrade u Luis Leu u Karlsrueu…

Bila je finalistkinja Henkel Art Award za 2010. godinu.

Žiri za nagradu “Mangelos” za 2016. godinu činile su istoričarke umetnosti Ana Bogdanović (Odeljenje za istoriju umetnosti Filozofskog fakulteta, Beograd), Milica Pekić (kustoskinja, Kiosk - platforma za savremenu umetnost, Beograd), Ivana Vaseva (freelance kustoskinja, Skoplje) i Suzana Vuksanović (kustoskinja Muzeja savremene umetnosti Vojvodine, Novi Sad) i umetnik Marko Marković, dobitnik nagrade “Mangelos” za 2015. godinu.

Finalisti "Mangelosa" odabrani su među 35 kandidata koji su se prijavili na konkurs, a svi su izlagali do sada i samostalno i grupno, kako u Srbiji, tako i u inostranstvu. Među njima je i dvoje prošlogodišnjih finalista (Mia Ćuk i Mihailo Vasiljević).


  Kristina Benjocki

     Mia Ćuk

  Bogomir Doringer

  Mihailo Vasiljević

Organizatori nagrade “Dimitrije Bašičević Mangelos” su Fond “Ilija & Mangelos” iz Novog Sada i Remont - nezavisna umetnička asocijacija iz Beograda, u saradnji sa Residency Unlimited iz Njujorka i uz podršku Trust for Mutual Understanding iz Njujorka.

Nagrada “Mangelos” dodeljuje se za osoben i izvanredan višegodišnji umetnički rad, koji podrazumeva zaokruženo kritičko i estetsko promišljanje i realizaciju u kontinuitetu, a namenjena je umetnicima do 35 godina života, koji se aktivno bave umetnošću. Nagrada podrazumeva studijski rezidencijalni boravak u Njujorku u trajanju od osam nedelja, te samostalnu izložbu u Beogradu.

Nagrada nosi ime značajnog umetnika Dimitrija Bašičevića Mangelosa, rodonačelnika konceptualne umetničke prakse i istoričara umetnosti sa prostora bivše Jugoslavije.

Nagrada “Dimitrije Bašičević Mangelos” podržana je od Ministarstva za kulturu i informisanje Srbije, a deo je mreže YVAA (Young Visual Artists Awards) koja deluje u svim zemljama na prostoru bivše Jugoslavije, kao i u Albaniji, Bugarskoj, Češkoj i Slovačkoj. 

(SEEcult.org)

Video
07.10.2018 | 23:24

VOĐENJE: Dušan Gerzić Gera - Od grada do grada

Vođenje kroz retrospektivnu izložbu Dušana Gerzića Gere "Od grada do grada", održanu u Gradskoj galeriji Kulturnog centra Grad od 3. do 9.