• Search form

24.08.2017 | 12:39

Gejrhalter gost 4. PAFF-a

Gejrhalter gost 4. PAFF-a

Pančevo film festival (PAFF) počinje 6. septembra nagrađivanim debitantskim filmom hrvatske rediteljke Hane JušićNe gledaj mi u pijat”, a prirediće retrospektivu austrijskog reditelja Nikolausa Gejrhaltera (Geyrhalter), jednog od najcenjenijih i najnagrađivanijih evropskih dokumentarista, koji će održati i masterklas.

Film “Ne gledaj mi u pijat” Hane Jušić, kojim će četvrti PAFF biti otvoren u Dvorani Kulturnog centra Pančeva, prikazan je, nakon svetske premijere na Venecijanskom filmskom festivalu, na velikom broju festivala širom sveta.

Hana Jušić je ranijih godina bila gost PAFF-a sa svojim kratkim filmovima, a ovoga puta će učestvovati u radu mladog žirija, koji pored nje kao mentora, čini i 16 srednjoškolaca. Oni će zajedno odlučivati o nagradama za takmičarski program kratkih filmova Rani radovi.

Ne gledaj mi u pijat” priča je o Marijani (naturščik Mia Petričević), devojci koja živi u stanu sa bolesnim ocem, neodgovornom majkom i bratom s posebnim potrebama, i koja počinje da iskušava sopstvene granice kroz susrete sa nepoznatim muškarcima.

Hana Jušić, rođena 1983. u Šibeniku, studirala je komparativnu književnost i engleski jezik i književnost na Fakultetu umetnosti u Zagrebu, nakon čega je upisala studije filmske i televizijske režije. Dosad je režirala i pisala scenario za više kratkih i dokumentarnih filmova.

Ne gledaj mi u pijat

PAFF će ugostiti i Nikolausa Gejrhaltera, čiji opservacijski filmovi uravnoteženog ritma i statične kamere obrađuju odabrane teme vrlo temeljno - bilo da je reč o istraživanju područja oko Černobilja u Ukrajini (Pripyat), putovanju stazom Relija Pariz–Dakar (7915 km) ili istraživanju industrije prerade hrane (Hleb naš nasušni).

Gejrhalter je sa 22 godine osnovao producentsku kuću Nikolaus Geyrhalter Filmproduktion (NGF), a 1992. godine snimio je svoj prvi film “Eisenerz”. Dve godine kasnije nastao je i njegov prvi dokumentarac “Washed Ashore”. Pažnju publike, žirija i kritike privukao je filmom “Pripjat” (1999), koji je osvojio nagradu SCAM na festivalu Cinéma du Réel i Granpri na festivalu Diagonale u Gracu. Nakon “Pripjata”, snimio je epski četvorosatni dokumentarac “Elsewhere” (2001), prikazan na festivalima u Solunu, Torontu, Jihlavi i na IDFA u Amsterdamu, gde je osvojio posebnu nagradu žirija, kao i njegov sledeći dugometražni film “Hleb naš nasušni” (2005). U sledećih deset godina Gejrhalter je tematizovao noćni rad u Evropi u filmu “Abendland” (2011), kao i prizore urbanog propadanja širom sveta u filmu “Homo Sapiens” (2016), koji je prikazan u programu Forum na Berlinalu, te na međunarodnim festivalima u Hong Kongu, Edinburgu, Karlovim Varima, festivalu Cinéma du Réel i na Viennaleu.

Publika će na četvrtom PAFF-u imati priliku da pogleda tri ostvarenja Gejrhaltera, koja predstavljaju presek njegove bogate karijere.

Homo Sapiens” (2016) govori o ograničenosti i krhkosti ljudskog postojanja na kraju industrijskog doba. Film postavlja pitanje šta znači biti čovek i šta će ostati od naših života nakon što nas više ne bude, a premijerno je prikazan na prošlogodišnjem Berlinalu.

Hleb naš nasušni” (2005), visokobudžetni dokumentarac koji je sniman gotovo tri godine, otkriva u potpunosti nepoznate procese industrijske proizvodnje i obrade hrane životinjskog i biljnog porekla.

Godina posle Dejtona” (1997) troipočasovni je portret prve godine mira u Bosni. Ovo je filmska priča o humanosti u čijoj pozadini se nazire rat koji je upravo završen, priča o mogućem zajedničkom životu, koji je, čini se u tom trenutku, nemoguć i nezamisliv. Premijerno je prikazan na Filmskom festivalu u Veneciji.

Gejrhalter će na 4. PAFF-u održati i masterklas 7. septembra, a njegovo gostovanje i retrospektiva omogućeni su saradnjom sa austrijskim Kulturforumom iz Beograda.

Četvrto izdanje PAFF-a, na koje je ulaz besplatan, biće najavljeno 28. avgusta u Beogradu, u okviru programa “Delikatesni ponedeljak” u Kulturnom centru Grad, kada će ekipa tog festivala, služiti meni inspirisan filmom “Velika gozba” (La Grande Bouffe) Marka Fererija iz 1973. Na meniju će biti sve od predjela do dezerta začinjeno muzikom italijanskih majstora hrane i filma.

Prošle godine, na trećem PAFF-u, nagradu “Svetionik” za najbolji film glavnog takmičarskog programa dobio je “Eldorado XXISalome Lamas iz Portugala, prikaz geografski specifične zajednice, koji zahvata i šira pitanja globalnog sveta. Posebno priznanje žirija dobio je film Ane RusilonJa sam narod”, a u programu kratkih filmova Rani radovi, u konkurenciji 20 ostvarenja, trijumfovao je film “Deset blokova daljeMikija Polonskog.

(SEEcult.org)

 • 21.10.2017 | 10:00

  Galerija Matice srpske, Novi Sad

  170 godina Galerije Matice srpske

  ARSENIJE TEODOROVIĆ I SRPSKA CRKVA U BUDIMU  - izložba (18.10.2017.-1.7.2018.)

  http://www.galerijamaticesrpske.rs

  04.11.2017 | 11:00

  Dom Jevrema Grujića, Svetogorska 17, Beograd

  PAJA JOVANOVIĆ: OD ČIKA PAJE - izložba (1.11.2017.-1.4.2018.)

  Radno vreme: četvrtkom i petkom od 15.00 do 20.00 časova i subotom i nedeljom od 11.00 do 16.00 časova

  http://domjevremagrujica.com

  25.11.2017 | 10:00

  Galerija Prirodnjačkog muzeja, Mali Kalemegdan 5, Beograd

  SURLAŠI, DIVOVI IZ NAŠE GEOLOŠKE PROŠLOSTI - izložba (24.11.2017.-30.4.2018.)

  autori izložbe: Sanja Alaburić, viši kustos paleontolog, dr Zoran Marković, muzejski savetnik, Miloš Milivojević, viši geološki preparator

  izrada ilustracija: Dejan Vukadinović

  izrada modela mamuta Vika: akademska vajarka Julijana Protić

  http://www.nhmbeo.rs

  01.12.2017 | 12:00

  Istorijski muzej Srbije, Trg Nikole Pašića 11, Beograd

  SMRT KARAĐORĐA PETROVIĆA - izložba (30.11.2017.-31.8.2018.), povodom dvestote godišnjice od ubistva vožda Karađorđa

  autori izložbe: Vladimir Merenik, Boško Ljubojević, Nebojša Damnjanović, Borislav Korica

  dizajn postavke: Izabela Martinov Tomović

  Svake subote u 13 časova stručno vođenje kroz postavku za individualne posetioce

  http://imus.org.rs

  23.12.2017 | 09:00

  Mermerna sala, Biljarda, Cetinje

  CRNOGORSKI GUVERNADURI 1717-1830 - izložba (22.12.2017.-22.3.2018.)

  Kustos izložbe: Petar Lekić, istoričar

  organizator: Narodni muzej Crne Gore

  http://www.mnmuseum.org

  13.01.2018 | 09:00

  Istorijski muzej Srbije, Trg Nikole Pašića 11, Beograd

  ĐORĐE STANOJEVIĆ - ČOVEK KOJI JE OSVETLIO SRBIJU - izložba (12.1.-30.9.2018.)

  realizacija: Istorijski muzej Srbije pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, a uz podršku JP Elektroprivreda Srbije

  https://www.sendspace.com/file/q9yptp

  http://imus.org.rs

  13.01.2018 | 10:00

  Kuća legata, Knez Mihailova 46, Beograd

  AMERIČKI POP ART / AMERICAN POP ART - izložba (12.1.-26.3.2018.)

   

  ENDI VORHOL

  ROJ LIHTENŠTAJN

  ROBERT RAUŠENBERG

  DŽON ČEMBERLEN

  DŽEJMS ROZENKVIST

  TOM VESELMAN

   

  organizacija/realizacija: Galerija Visconti Fine Art, Milano/Ljubljana, Srednjoevropski kulturni centar Novi Sad

  producenti izložbe: Alina Mara Vujić I Mihajlo Nestorović

  http://www.kucalegata.org

  20.01.2018 | 11:00

  Muzej suvremene umjetnosti Zagreb

  GLAS UMJETNIKA / I AM THE MOUTH - izložba djela suvremenih umjetnika iz srednje i istočne Europe iz zbirke Art Collection Telekom (19.1.-18.3.2018.)

  Nevin Aladağ (Turska), Anatoly Belov (Ukrajina), Geta Brătescu (Rumunjska), Yane Calovski (Makedonija), Levan Chelidze (Gruzija), Braco Dimitrijević (BiH), Aleksandra Domanović (Srbija), Petra Feriancova (Slovačka), Ksenia Gnylytska (Ukrajina), Ion Grigorescu (Rumunjska), Igor Grubić (Hrvatska), Aneta Grzeszykowska (Poljska), Nilbar Güreş (Turska), Petrit Halilaj (Kosovo), Hristina Ivanoska (Makedonija), Pravdoliub Ivanov (Bugarska), Nikita Kadan (Ukrajina), Mi Kafchin (Rumunjska), Alevtina Kakhidze (Ukrajina), Šejla Kamerić (BIH), Lesia Khomenko (Ukrajina), Luka Kedžo (Hrvatska), Genti Korini (Albanija), Eva Kotátková (Češka), Zofia Kulik (Poljska), Volodymyr Kuznetsov (Ukrajina), Nino Kvrivishvili (Gruzija), Piotr Łakomy (Poljska), Little Warsaw (Mađarska), Vlado Martek (Hrvatska), Ciprian Mureşan (Rumunjska), Şükran Moral (Turska), Lada Nakonechna (Poljska), Vlad Nancă (Rumunjska), Paul Neagu (Rumunjska), Paulina Ołowska (Poljska), Roman Ondák (Slovačka), Dan Perjovschi (Rumunjska), Agnieszka Polska (Poljska), Cristian Răduţă (Rumunjska), Slavs and Tatars, Nedko Solakov (Bugarska), Mladen Stilinović (Hrvatska), Marko Tadić (Hrvatska), Iza Tarasewicz (Poljska), Nil Yalter (Turska)

  kustosi izložbe: Nathalie Hoyos, Rainald Schumacher, Radmila Iva Janković (MSU)

  http://www.msu.hr

  20.01.2018 | 12:00

  Salon Muzeja savremene umetnosti Pariska 14, Beograd

  IRENA KELEČEVIĆ (1975): GDE JE MOJE MESTO - izložba (19.1.-19.3.2018.)

  kustos: Una Popović

  http://www.msub.org.rs

Video
14.03.2018 | 20:55

Incidenti koji postaju pravilo

Kako je nestao Kulturni centar Požega i da li se taj i slični slučajevi mogu posmatrati kao incidenti u kulturi u Srbiji ili postaju pravilo – bila je tema diskusije održane 13.