• Search form

24.08.2017 | 12:39

Gejrhalter gost 4. PAFF-a

Gejrhalter gost 4. PAFF-a

Pančevo film festival (PAFF) počinje 6. septembra nagrađivanim debitantskim filmom hrvatske rediteljke Hane JušićNe gledaj mi u pijat”, a prirediće retrospektivu austrijskog reditelja Nikolausa Gejrhaltera (Geyrhalter), jednog od najcenjenijih i najnagrađivanijih evropskih dokumentarista, koji će održati i masterklas.

Film “Ne gledaj mi u pijat” Hane Jušić, kojim će četvrti PAFF biti otvoren u Dvorani Kulturnog centra Pančeva, prikazan je, nakon svetske premijere na Venecijanskom filmskom festivalu, na velikom broju festivala širom sveta.

Hana Jušić je ranijih godina bila gost PAFF-a sa svojim kratkim filmovima, a ovoga puta će učestvovati u radu mladog žirija, koji pored nje kao mentora, čini i 16 srednjoškolaca. Oni će zajedno odlučivati o nagradama za takmičarski program kratkih filmova Rani radovi.

Ne gledaj mi u pijat” priča je o Marijani (naturščik Mia Petričević), devojci koja živi u stanu sa bolesnim ocem, neodgovornom majkom i bratom s posebnim potrebama, i koja počinje da iskušava sopstvene granice kroz susrete sa nepoznatim muškarcima.

Hana Jušić, rođena 1983. u Šibeniku, studirala je komparativnu književnost i engleski jezik i književnost na Fakultetu umetnosti u Zagrebu, nakon čega je upisala studije filmske i televizijske režije. Dosad je režirala i pisala scenario za više kratkih i dokumentarnih filmova.

Ne gledaj mi u pijat

PAFF će ugostiti i Nikolausa Gejrhaltera, čiji opservacijski filmovi uravnoteženog ritma i statične kamere obrađuju odabrane teme vrlo temeljno - bilo da je reč o istraživanju područja oko Černobilja u Ukrajini (Pripyat), putovanju stazom Relija Pariz–Dakar (7915 km) ili istraživanju industrije prerade hrane (Hleb naš nasušni).

Gejrhalter je sa 22 godine osnovao producentsku kuću Nikolaus Geyrhalter Filmproduktion (NGF), a 1992. godine snimio je svoj prvi film “Eisenerz”. Dve godine kasnije nastao je i njegov prvi dokumentarac “Washed Ashore”. Pažnju publike, žirija i kritike privukao je filmom “Pripjat” (1999), koji je osvojio nagradu SCAM na festivalu Cinéma du Réel i Granpri na festivalu Diagonale u Gracu. Nakon “Pripjata”, snimio je epski četvorosatni dokumentarac “Elsewhere” (2001), prikazan na festivalima u Solunu, Torontu, Jihlavi i na IDFA u Amsterdamu, gde je osvojio posebnu nagradu žirija, kao i njegov sledeći dugometražni film “Hleb naš nasušni” (2005). U sledećih deset godina Gejrhalter je tematizovao noćni rad u Evropi u filmu “Abendland” (2011), kao i prizore urbanog propadanja širom sveta u filmu “Homo Sapiens” (2016), koji je prikazan u programu Forum na Berlinalu, te na međunarodnim festivalima u Hong Kongu, Edinburgu, Karlovim Varima, festivalu Cinéma du Réel i na Viennaleu.

Publika će na četvrtom PAFF-u imati priliku da pogleda tri ostvarenja Gejrhaltera, koja predstavljaju presek njegove bogate karijere.

Homo Sapiens” (2016) govori o ograničenosti i krhkosti ljudskog postojanja na kraju industrijskog doba. Film postavlja pitanje šta znači biti čovek i šta će ostati od naših života nakon što nas više ne bude, a premijerno je prikazan na prošlogodišnjem Berlinalu.

Hleb naš nasušni” (2005), visokobudžetni dokumentarac koji je sniman gotovo tri godine, otkriva u potpunosti nepoznate procese industrijske proizvodnje i obrade hrane životinjskog i biljnog porekla.

Godina posle Dejtona” (1997) troipočasovni je portret prve godine mira u Bosni. Ovo je filmska priča o humanosti u čijoj pozadini se nazire rat koji je upravo završen, priča o mogućem zajedničkom životu, koji je, čini se u tom trenutku, nemoguć i nezamisliv. Premijerno je prikazan na Filmskom festivalu u Veneciji.

Gejrhalter će na 4. PAFF-u održati i masterklas 7. septembra, a njegovo gostovanje i retrospektiva omogućeni su saradnjom sa austrijskim Kulturforumom iz Beograda.

Četvrto izdanje PAFF-a, na koje je ulaz besplatan, biće najavljeno 28. avgusta u Beogradu, u okviru programa “Delikatesni ponedeljak” u Kulturnom centru Grad, kada će ekipa tog festivala, služiti meni inspirisan filmom “Velika gozba” (La Grande Bouffe) Marka Fererija iz 1973. Na meniju će biti sve od predjela do dezerta začinjeno muzikom italijanskih majstora hrane i filma.

Prošle godine, na trećem PAFF-u, nagradu “Svetionik” za najbolji film glavnog takmičarskog programa dobio je “Eldorado XXISalome Lamas iz Portugala, prikaz geografski specifične zajednice, koji zahvata i šira pitanja globalnog sveta. Posebno priznanje žirija dobio je film Ane RusilonJa sam narod”, a u programu kratkih filmova Rani radovi, u konkurenciji 20 ostvarenja, trijumfovao je film “Deset blokova daljeMikija Polonskog.

(SEEcult.org)

Video
18. Bijnale umetnosti Pancevo
21.06.2018 | 15:33

VOĐENJE: 18. Bijenale umetnosti u Pančevu - Prostorni agens

Vođenje kroz 18. Bijenale umetnosti u Pančevu “Prostorni agens”, održano od 26. maja do 17.