• Search form

12.09.2016 | 02:53

Nagrade 3. PAFF-a

Nagrade 3. PAFF-a

Nagradu “Svetionik” za najbolji film glavnog takmičarskog programa trećeg Pančevo film festivala (PAFF) dobio je “Eldorado XXI” Salome Lamas iz Portugala, konceptualno zreo prikaz geografski specifične zajednice, koji zahvata i šira pitanja globalnog sveta.

Film “Eldorado XXI” nagrađen je za “formalno radikalan portret ekstremne tegobe koji kontinuirano ukazuje i problematizuje svoju autsajdersku poziciju”, kako je naveo u obrazloženju žiri, koji je u programu “Svetionici” 3. PAFF-a ocenjivao osam autorskih dugometražnih filmova.

Radnja pobedničkog filma događa se na 5.000 metara nadmorske visine, na negostoljubivom mestu na kojem veliki broj ljudi živi i radi u teškim uslovima. Rediteljka Salome Lamas izgradila je filmski diptih - na početku, statičan kadar od sat vremena pokazuje beskrajan niz rudara, a naratori govore o hladnoći, gladi, nedaćama i bezakonju. Druga polovina filma prikazuje nešto svakodnevno: ćaskanje dok se žvaću listovi koke, rituali uz muziku i ples. Tek tada se osvetljava istinska sablasnost tog okruženja.

O nagradi za najbolji film odlučivao je petočlani žiri: filmska rediteljka Marta Popivoda (Srbija), jedan od selektora Berlinala James Lattimer (Velika Britanija), jedan od selektora Filmskog festivala u Roterdamu Evgeny Gusyatinskiy (Rusija), filmski kritičar Michael Pattison (Velika Britanija) i filmski reditelj Zvonimir Jurić (Hrvatska).

Posebno priznanje žirija dobio je film Ane RusilonJa sam narod”, za “intiman pristup i precizan rediteljski postupak koji uspeva da kreaira prostor za svoje protagoniste, kako bi se uhvatili u koštac sa istorijom i reflektovali je dok se odvija pred njihovim očima’.

U programu kratkih filmova “Rani radovi”, u kojem je prikazano 20 ostvarenja, trijumfovao je film “Deset blokova dalje” Mikija Polonskog.

Osim nagrade “Dimnjak” za najbolji kratki film, mladi žiri dodelio je i nagradu za najbolju režiju filmu “Park” Rande Maroufi, za najbolju montažu – Jeleni Maksimović za film “Tranzicija”, za najboljeg direktora fotografije – Ivanu Markoviću za film “Bela ptica”, te za najbolji scenario – Qiu Yang za film “Pod  suncem” . Nagradu za najboljeg glumca dobio je Nikos Zegkinoglou za ulogu u filmu “Lisica”, dok je najboljom glumicom proglašena Evgenia Dodina za film “Anna”.

Filmove u selekciji “Rani radovi” ocenjivao je žiri sastavljen  od 16 srednjoškolaca filmofila, pod mentorstvom reditelja Nikole Ljuce iz Srbije i Đakoma Abrucezea, reditelja iz Italija.

PAFF je održan od 7. do 11. septembra na više lokacija u Pančevu, a zavrsen je svečanom ceremonijom dodele nagrada u punoj Dvorani Kulturnog centra Pančeva.

(SEEcult.org)

Video
18. Bijnale umetnosti Pancevo
21.06.2018 | 15:33

VOĐENJE: 18. Bijenale umetnosti u Pančevu - Prostorni agens

Vođenje kroz 18. Bijenale umetnosti u Pančevu “Prostorni agens”, održano od 26. maja do 17.