• Search form

20.10.2015 | 12:47

50 godina MSUB-a

50 godina MSUB-a

Muzej savremene umetnosti u Beogradu, zatvoren već više od osam godina, dočekao je 50. rođendan uz nova obećanja o skorom završetku rekonstrukcije, koja su 20. oktobra ponovili ministar kulture i informisanja Srbije Ivan Tasovac i v.d. direktor Slobodan Nakarada. Iako sam MSUB ne organizuje bilo kakvu proslavu pola veka postojanja, 50. rođendan te institucije biće obeležen skupom građana “Odbrojavanje do otvaranja”, koji će podsetiti i na tužnu sudbinu zgrade na Ušću.

Povodom isteka roka za završetak rekonstrukcije MSUB-a 20. oktobra, Tasovac je izjavio novinarima da “prihvata komandnu odgovornost” za tuđe propuste zbog kojih su, kako je naveo, izigrani i on, i Ministarstvo kulture.

Tasovac je rekao i da je od svakog roka važnije je da se rekonstrukcija obavi po zakonu i da sredstva ne završe u privatnim džepovima, a naglasio je da ni on, ni Ministarstvo kulture nisu bili zaduženi, niti su učestvovali u tenderskom procesu izbora izvođača radova za adaptaciju, rekonstrukciju i dogradnju MSUB-a, koji je ovih dana obustavljen.

Prema rečima Tasovca, postavljanjem sata koji je odbrojavao vreme do planiranog otvaranja MSUB-a bio je svestan da je založio i svoj, i autoritet Ministarstva, ali je ocenio da bi u očima javnosti bio još odgovorniji da je MSUB otvoren na kriminalan način. Zbog toga je, kako je rekao, sprečio otvaranje MSUB-a po cenu da rekonstrukcija bude završena nekoliko meseci kasnije.

Tasovac je potvrdio da su sredstva za završetak rekonstrukcije MSUB-a obezbeđena, a ponovio je da su za neuspeh javne nabavke odgovorni nedavno smenjeni direktor MSUB-a Jovan Despotović i tenderska komisija.

Navodeći da će građani morati da sačekaju još nekoliko meseci da bi videli novu stalnu postavku u MSUB-u, Tasovac je rekao i da je velika šteta što niko nije imao hrabrosti da u proteklih 12 godina - koliko je zatvoren Narodni muzej ili osam, koliko je zatvoren MSUB, stavi satove, jer bi se videlo “koliko ti satovi otkucavaju, ne samo po ovom pitanju, već i onih koji nas se tiču kao društva”.

V.d. direktor MSUB-a Slobodan Nakarada ponovio je, gostujući na RTS-u, da neće biti proslave pola veka postojanja tog muzeja, a povodom skupa “Odbrojavanje do otvaranja” koji će biti održan u 18 sati ispred MSUB-a na inicijativu Asocijacije Nezavisna kulturna scena Srbije (NKSS), rekao je da je “svaka podrška otvaranju Muzeja podrška koja je potrebna”.

“Muzej bi verovatno bio podrška skupu da smo pozvani. Čudno je da nas niko nije obavestio već smo o tome saznali preko Fejsbuka i drugih izvora, jer bismo i moje kolege iz Muzeja i ja voleli da vidimo šta to znači”, rekao je Nakarada.

Poziv na skup ispred MSUB-a je i poslat preko Fejsbuka, a prisustvo je za par dana nagovestilo više od 5.000 ljudi.

Nakarada je ponovio da očekuje da će MSUB biti otvoren u aprilu ili maju 2016. godine, posle novog tenderskog procesa koji će biti otvoren za 15-ak dana.

"Moramo da završimo zakonsku proceduru oko starog tendera i čim se raspiše novi tender on se radi po novim procedurama i računamo da će sve biti gotovo do početka decembra kad bismo krenuli u izvođenje radova.

Računamo da to bude april, maj mesec da se muzej otvori", rekao je Nakarada i ponovio da je u vladi obećano da će sredstva koja su opredeljena za završetak rekonstrukcije u ovoj godini moći da se prebace u 2016.

Reč je o 6,5 miliona evra, a MSUB očekuje da će već u ovoj godini moći da potroši oko 60 odsto za nabavku materijala i pripremu početka radova.

Nakarada je rekao da ima “poštovanje i veru” u ono što smo je dogovoreno sa ministrom Tasovcem, iako je do sada pet ministara isto to obećavalo.

Dosadašnja izneverena obećanja su i jedan od povoda za skup “Odbrojavanje do otvaranja” koji je NKSS inicirala kako “skandalozni tretman najznačajnije institucije savremenog stvaralaštva, ali i drugih institucija kulture, ne bi prošao bez reakcije javnosti”.

“Želimo da obeležimo otvaranje na koje smo pre godinu dana pozvani, ali i podsećani svakodnevno časovnikom koji je do njega odbrojavao. Ne želimo da dozvolimo da MSUB postane spomenik našoj nezainteresovanosti, kalkulisanju i strahu. Pitamo se kako je postalo normalno da muzeji ne rade, a da su ekscesi kada se otvaraju?”, poručili su organizatori.

MSUB je krajem 2007. godine zatvoren za javnost zbog rekonstrukcije, a zbirke su preseljene u trezor Narodne banke Srbije.

Zgrada MSUB-a na Ušću, otvorena 20. oktobra 1965. godine, delo je arhitekata Ivana Antića i Ivanke Raspopović, a 1987. godine proglašena je za kulturno dobro.

Formiranje umetničkog fonda MSUB-a započeto je u vreme osnivanja Moderne galerije iz koje je i nastao taj muzej.

U trenutku otvaranja 1965. godine, MSUB je brojao oko 3.500 umetničkih dela.

Umetnički fond MSUB-a danas broji više od 8.000 dela i predstavlja najreprezentativniju kolekciju jugoslovenskog umetničkog prostora. MSUB poseduje i bogatu biblioteku sa knjigama i katalozima izložbi iz zemlje i inostranstva, kao i izdanjima sa početka 20. veka, koja danas predstavljaju bibliografske raritete. Dokumentacija MSUB-a o umetnosti i umetnicima sa teritorije bivše Jugoslavije predstavlja istraživačko-dokumentacioni centar od lokalnog i regionalnog značaja za proučavanje umetnosti 20. veka.

(SEEcult.org)

 • 19.06.2018 | 10:00

  Cankarjev dom | Mestni muzej, Ljubljana

  SLOVENSKI IN EVROPSKI CANKAR - razstava (18.6.2018.-28.2.2019.) ob 100. obletnici smrti Ivana Cankarja

  https://www.cd-cc.si/sl/kultura/razstave/ivan-cankar-in-evropa

  06.10.2018 | 10:00

  Kibla, Maribor

  Kibla portal, Valvasorjeva 40, Maribor

  OSEBNO / PERSONAL - mednarodna skupinska razstava (5.10.2018.-8.2.2019.)

  Jozef Suchoža (Slovaška), Nataša Prosenc Stearns (Slovenija/ZDA), Jože Slaček in Jiri Kočica (Slovenija), Jure Fingušt (Slovenija), Janez Kardelj (Slovenija), Maruša Šuštar (Slovenija), Tadej Vaukman (Slovenija), Maša Jazbec (Slovenija), Artists&Poor's (Slovenija), Radovan Kunić (Hrvaška), Boštjan Novak (Slovenija), Dragica Čadež (Slovenija), Anka Krašna (Slovenija), Selma Selman (BH/ZDA), Nikita Shalenny (Ukrajina/UA), Nataša Berk, Vlado Repnik, Simon Macuh, Petra Kapš (Slovenija), Tincuta Heinzel in Hillevi Munthe, kuratorici - Poskusi, napake, preizkušnje in napake: Attempts, Failures, Trials and Errors: Teresa Almeida (Portugalska / ZK / Švedska), Beam (Nizozemska), Shih Wei Chieh (Tajvan), Kate Sicchio (ZDA) & Camille Baker (Kanada / ZK), Renata Gaui (Brazilija / ZDA), Maria Paulina Gutiérrez (Kolumbija), Tincuta Heinzel (Romunija/Nemčija/ZK), Shary Kock (Nizozemska), Aline Martinez Santos (Brazilija/Nemčija), Afroditi Psarra (Grčija/ZDA), Annette Schmid & Veerle Pennock (Nemčija/Nizozemska), Zoran Popovici (Romunija), Natacha Roussel (Francija/Belgija), Vitalii Shupliak (Ukrajina/Poljska), Giulia Tomasello (Italija/ZK), Pauline Vierne (Francija/Nemčija), ZEST Collective (Romunija), Ebru Kurbak (Turčija/Avstrija), Mili John Tharakan (Indija/ZK), Rebecca Stewart (ZDA/ZK)

  http://www.kibla.org

  16.10.2018 | 10:00

  Muzej Paje Jovanovića, Kralja Milana 21/IV, Beograd

  POGLED IZBLIZA. ATELJE PAJE JOVANOVIĆA - izložba (15.10.2018.-26.1.2019.) povodom 115 godina od osnivanja Muzeja grada Beograda

  autor izložbe: Isidora Savić, kustoskinja Muzeja grada Beograda

  http://www.mgb.org.rs

  19.10.2018 | 10:00

  Muzej afričke umetnosti, Andre Nikolića 14, Beograd

  MASINISA SELMANI (Francuska): PODELJENI SVETOVI - izložba (18.10.2018.-24.2.2019.)

  http://www.institutfrancais.rs/podeljeni-svetovi-masinise-selmanija

  19.10.2018 | 10:00

  UGM trgovina, Strossmayerjeva 6, Maribor

  TONI SOPRANO: ʹOUT TA KĒ - prodajna razstava (18.10.2018.-17.2.2019.)

  http://www.ugm.si

  07.11.2018 | 11:00

  Muzej primenjene umetnosti, Vuka Karadžića 18, Beograd

  Dan muzeja primenjene umetnosti Beograd

  KLASIČNO I SIMBOLIČNO - PRSTENJE I MINĐUŠE OD ANTIKE DO SREDNJEG VEKA IZ KOLEKCIJE MUZEJA PRIMENJENE UMETNOSTI - izložba (6.11.2018.-31.1.2019.)

  autor izložbe i kataloga: Mila Gajić, viši kustos MPU

  konzervacija: Milan Andrić

  grafičko oblikovanje: Dušan Tkačenko

  arhitekta postavke: Miroslava Petrović Balubdžić

  muzika za izložbu: Vasil Hadžimanov

  http://mpu.rs

  08.11.2018 | 11:00

  Dom Jevrema Grujića, Svetogorska 17, Beograd

  ČAROBNA MILENA - izložba Milene Pavlović Barili (7.11.2019.-31.3.2019.)

  http://www.iicbelgrado.esteri.it

  09.11.2018 | 11:00

  Galerija Klovićevi dvori, Jezuitski trg 4, Zagreb

  NIKOLA REISER: SENZIBILNI POETA SLIKARSTVA - retrospektivna izložba (8.11.2018.-3.2.2019.)

  kustosica izložbe: Danijela Marković

  autori tekstova: Akademik Tonko Maroević, Iva Körbler, Danijela Marković

  http://gkd.hr

  10.11.2018 | 10:00

  SANU, Beograd

  MARKO ČELEBONOVIĆ (1902-1986) - izložba (9.11.2018.-30.1.2019.)

  https://www.sanu.ac.rs

  10.11.2018 | 10:00

  Gradski muzej Subotica, Trg sinagoge 3, Subotica

  ROĐENJE HUMANOIDNE ROBOTIKE: 50 GODINA CENTRA ZA ROBOTIKU INSTITUTA „MIHAJLO PUPIN“ - izložba posvećena najstarijoj laboratoriji za robotiku u Jugoistočnoj Evropi (9.11.2018.-31.1.2019.)

  autor izložbe: Ivan Stanić, kustos Muzeja nauke i tehnike - Beograd

  organizacija: Gradski muzej Subotica i Muzej nauke i tehnike - Beograd

  http://www.gradskimuzej.subotica.rs

  http://www.muzejnt.rs

Video
25.12.2018 | 18:27

VOĐENJE: Ilija Šoškić - Akcione forme

Vođenje kroz izložbu Ilije ŠoškićaAkcione forme” koja je održana istovremeno u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine u Novom