• Search form

06.10.2015 | 17:45

Obnova MSUB - Jovo nanovo

Obnova MSUB - Jovo nanovo

Muzej savremene umetnosti u Beogradu (MSUB) odlučio je da obustavi javnu nabavku za rekonstrukciju, adaptaciju i dogradnju zgrade na Ušću, a posle višemesečne kontroverzne procedure izbora izvođača radova, raspisaće novu javnu nabavku kako bi bio otvoren u “najkraćem mogućem roku”.

Upravni odbor MSUB-a saopštio je 6. oktobra da je prihvatio odluku v.d. direktora Slobodana Nakarade o obustavljanju javne nabavke za rekonstrukciju, adaptaciju i dogradnju zgrade Muzeja koja je, kako je prvobitno bilo najavljeno, trebalo da bude otvorena 20. oktobra.

Tu odluku podržalo je i Ministarstvo kulture i informisanja Srbije, a prema oceni UO, logična je i jedino ispravna posle višemesečne i kontroverzne procedure izbora izvođača radova koja je, kako je saopšteno, prouzrokovala “nemogućnost zaključenja ugovora i završetak radova u predviđenom roku do 20. septembra, što je bio preduslov da MSU bude otvoren 20. oktobra, na dan svoje 50. godišnjice”.

“Obnova Muzeja, za koju su Vlada Republike Srbije i Ministarstvo kulture i informisanja obezbedili kompletna finansijska sredstva, predstavlja kapitalni projekat za državu Srbiju. Imajući to u vidu, Muzej savremene umetnosti i Ministarstvo kulture i informisanja preduzimaju sve zakonske mere, kako bi se obezbedio nastavak i nesmetan završetak radova”, navedeno je u saopštenju. U skladu sa Zakonom o javnim nabavkama, MSUB će raspisati novu javnu nabavku za izvođenje radova, čime se, kako je navedeno, stvaraju uslovi “za otvaranje Muzeja u najkraćem mogućem roku”.

Ministarstvo kulture i informisanja i MSUB podneli su Upravi kriminalističke policije Ministarstva unutrašnjih poslova krivičnu prijavu protiv svih lica za koje postoji osnovana sumnja da su “svojim odlukama, postupcima i neodgovornim odnosom prema sredstvima poreskih obveznika doveli u pitanje realizaciju projekta od najvećeg mogućeg interesa za srpsku kulturu”, navedeno je u saopštenju.

MSUB je zatvoren za javnost od 2007. godine, a rekonstrukcija je započeta u januaru 2008. Prema prvobitnom planu, trebalo je da bude završena za godinu dana. Završetak rekonstrukcije MSUB-a najavljivan je nekoliko puta proteklih godina, a konačno je ponovo nastavljen krajem 2014. godine sanacijom krova. Planirano je da bude završena za deset meseci kako bi MSUB mogao ponovo da bude otvoren na svoju 50-godišnjicu, kako je u oktobru 2014. godine najavio ministar kulture Ivan Tasovac.

Ministar Tasovac je početkom februara ove godine aktivirao i digitalni sat na MSUB-u koji, kao i sat na Narodnom muzeju, koji je takođe svečano postavljen, odbrojava vreme do ponovnog otvaranja tih muzeja nakon rekonstrukcije.

MSUB je u februaru i raspisao javni konkurs za građevinskog izvođača rekonstrukcije zgrade na Ušću, na osnovu kojeg su dugoočekivani radovi trebalo da počnu krajem marta, a rok za završetak bio je 20. septembar.

Krajem proteklog leta ispostavilo se nije izabran izvođač radova, a UO MSUB i Ministarstvo kulture prebacili su odgovornost za to na donedavnog direktora Jovana Despotovića koga je Vlada Srbije ubrzo i smenila i imenovala Nakaradu za v.d. direktora.

Ministarstvo kulture predložilo je razrešenje Despotovića po hitnom postupku, ocenjujući opravdanom inicijativu UO MSUB-a zbog toga što “nije preduzeo odgovarajuće korake i mere u pravcu dugo očekivane i najavljivane rekonstrukcije Muzeja, niti je o tom postupku i javnoj nabavci za izvođenje radova obaveštavao UO", čime je “doveo u pitanje, ne samo završetak rekonstrukcije, već i samo funkcionisanje ustanove”.

Ministarstvo kulture potom je posebno optužilo Tendersku komisiju za rekonstrukciju MSUB-a da je zloupotrebila čitav tok tendera i praktično opstruirala završetak radova na obnovi tog muzeja. Prema navodima Ministarstva, “u toku tendera došlo je do velikog broja protivrečnih i začuđujućih odluka Tenderske komisije, kao i njenog nepostupanja po rešenjima Republičke komisije, iz čega bi se moglo zaklјučiti da je došlo do favorizovanja ponuđača sa najvišom cenom od svih učesnika na tenderu”.

S druge strane, Despotović je prebacio odgovornost na Ministarstvo kulture, navodeći da je razrešen zato što nije podlegao pritiscima da potpiše štetan ugovor na osnovu najjeftinije ponude za izvođenje radova i meša se u rad Tenderske komisije.

 (SEEcult.org)

Video
08.08.2018 | 23:49

VOĐENJE: Nagrada Mangelos 2018.

Vođenje kroz izložbu finalista nagrade “Dimitrije Bašičević Mangelos” za 2018. godinu, održanu u Galeriji Remont u Beogradu od 2. do 20. jula 2018.