• Search form

28.02.2018 | 15:07

15 trupa na 15. Beogradskom festivalu igre

15 trupa na 15. Beogradskom festivalu igre

Beogradski festival igre (BFI), svečano predstavljen u Skupštini Srbije, ponudiće od 15. marta do 4. aprila predstave 15 trupa iz celog sveta, među kojima su i one koje su oduševljavale publiku, ali i one koje prvi put nastupaju u Srbiji, pa i u regionu, poput kompanija Roja Asafa i Vertigo iz Izraela, Sidnejske kompanije igre i Baleta Hongkonga.

Pod sloganom “Prestonica”, 15. BFI predstaviće umetnike iz Izraela, Grčke, Holandije, Kine, Norveške, Australije, Velike Britanije, SAD, Danske, Poljske, Belgije, Nemačke, Italije i Kanade, koje će igrati na različitim scenama u Beogradu, a delom i u Srpskom narodnom pozorištu (SNP) u Novom Sadu, najavila je direktorka BFI-ja Aja Jung 28. februara na konferenciji za novinare, na kojoj su značaj BFI-ja istakli i predsednica Skupštine Maja Gojković, kao i ambasadori Grčke, Izraela i Norveške.

Uoči zvaničnog otvaranja 15. BFI-ja, 15. marta u Sava centru biće izvedena predstava “Veliki krotiteljDimitrisa Papajoanua, vizuelnog umetnika i koreografa iz Grčke, koji je na 14. BFI-ju dobio priznanje “Jovan Ćirilov – za korak dalje”, a sada će mu biti svečano uručeno.

Predstava “Veliki krotitelj”, premijerno prikazana u maju 2017. godine u Atini, “otkriva kroz jedan-i-po-sat lančane reakcije komičnih, lepih, senzualnih, erotičnih i magičnih slika”, predstavljajući “savršen odgovor iz zemlje koja je nosila tovar reputacije da je jednom davno izmislila pozorište, političke i društvene vrednosti” – navela je kritika za taj komad.

Festival će zvanično otvoriti 17. marta u Sava centru izraelska Vertigo kompanija novim delom koreografkinje Noe VerthajmJedan, Jedan i Jedan” koje istovremeno otkriva intimni i spoljni svet, gradeći metaforičnu vezu dalekog i bliskog, odnosno sebe i drugog. Kritika je taj komad, opisala kao “putovanje za sva čula”.

Ambasadorka Izraela u Beogradu Alona Fišer-Kam najavila je i gostovanje Kompanije Roja Asafa, koja prvi put učestvuje na BFI-ju, a izvešće 3. aprila u Beogradskom dramskom pozorištu predstavu “Dečaci” koja istražuje obeležja muškosti.

Prvi put na BFI-ju gostovaće i Poljski teatar igre iz Poznanja, koji će 20. marta u Madlenianumu izvesti delo norveškog koreografa Jua StromgrenaČetrdeset”, nagrađivani celovečernji komad kreiran za 18 igrača, zasnovan na dramskom tekstu i zapletu po kome je taj autor poznat.

Prvi put na BFI-ju gostovaće Balet Hongkonga koji će 21. marta u SNP-u, a dva dana kasnije u Sava centru, izvesti postavku koju potpisuju koreografi Fei Bo (Harmonija bogova i ljudi), Edvard Lijang (Duhovna nit) i Jorma Elo (Oblik sjaja). To je ujedno i prvi dolazak Baleta Hongkonga u ovaj deo Evrope. Od osnivanja 1979. godine, Balet Hongkonga je evoluirao u živu organizaciju scenskih umetnosti sa vrhunskim repertoarom koji se sastoji od niza umetničkih i tehnički izazovnih produkcija. Ansambl broji 50 igrača iz Hongkonga, Kine, Evrope i SAD, kao i iz drugih delova Azije, beležeći poslednjih godina uspehe na najvećim svetskim pozornicama.

Balet Hongkonga

Za 24. mart na maloj sceni Ateljea 212 najavljen je komad “R.OSA” koreografkinje Silvije Gribaudi, koja sa ironijom stavlja u fokus telesnu izražajnost, žene i društvene uloge koje su im date, gradeći odnos sa publikom kroz neformalni jezik. Postavka je inspirisana Boterovim slikama, svetom 80-ih godina i Džejn Fondom, konceptom uspeha i performansa.

Među zvezdama BFI-ija najavljen je i holandski koreograf Ed Vub koji je velikim tematskim produkcijama uz živu muziku stvorio jedinstveni žanr, mešavinu umetnosti i umetničke zabave sa ubedljivim pričama, kroz spoj igre i drugih disciplina kao što su cirkus i opera. Sa Skapino baletom iz Roterdama izveo je brojne komade, a za prvo izvođenje celovečernjeg spektakla “Skala” izabrao je upravo Beograd, gde će gostovati 29. marta u Jugoslovenskom dramskom pozorištu. Skapino je, inače, najstarija kompanija savremene igre u Holandiji, a u vlasništvu je Grada Roterdama i uspešno traje na domaćoj i svetskoj sceni više od sedam decenija.

Za 30. i 31. mart u Operi i teatru Madlenianum najavljena je koreografkinja Mari Šuinar, jedna od najintrigantnijih pojava u svetu savremene igre i aktuelna direktorka Bijenala igre u Veneciji, koja je i izuzetna igračica i multimedijalna umetnica, a uspešno predvodi svoju montrealsku kompaniju od 1990. godine. Publici BFI-ja predstaviće se novim celovečernjim delom, inspirisanim slikom “Vrt zemaljskih uživanjaHijeronima Boša. Kritičari kažu da se radi o “fantastičnom, posve inteligentnom teatru igre”.

Mari Šuinar

Premijerno gostovanje imaće u završnici 15. BFI-ja – 3. aprila u SNP-u i 4. aprila u Sava centru Sidnejska kompanija igre, koja prvi put dolazi u region, a predstaviće se triptihom koji čine dela Gabrijele Nenkajvel (Gnu), Rafaela Bonačele (Lux Tenebris) i Čenga Cunga Lunga (Pun mesec).

Na BFI se vraća Kompanija Kristjana Ingimarsona iz Kopenhagena, koja će 18. i 19. marta u Pozorištu na Terazijama izvesti novi komad inspirisan prostorom velikih aerodroma. Reditelj i koreograf Ingimarson bavi se svim radnjama koje prethode ulasku putnika u avion. Zgrada u kojoj se sudaraju snovi, šoping i pretresanje ljudi na traci, postaje za njega mesto nadrealnog ambijenta i mogućnost za duhovitu analizu poznatih situacija.

Kako to izgleda kada jedan celovečernji solo (Uzdizanje) zajedno kreiraju Akram Kan, Sidi Larbi Šerkauji i Rasel Malifant, prikazaće 22. marta u Beogradskom dramskom pozorištu nova zvezda londonske i svetske scene Akaš Odedra. Pored radova koje kreira za sebe i svoju trupu, nedavno su njegove koreografije za operu Ravija Šankara u produkciji londonske Kraljevske Opere (2017) i komad “Pink sari revolucija”, u produkciji Kurv teatra (2017), zavredele odlične kritike u britanskoj štampi.

Na BFI se vraća i norveška trupa Zero Visibility, koja će 25. marta u Sava centru izvesti predstavu koreografkinje Ine Kristel JohansenZaleđene pesme” koji opisuje život na ostrvu Svalbard, jedom od najmirnijih mesta na planeti, gde postoji veliko skladište semena, 120 metara unutar planine. U tom “trezoru sudnjeg dana”, usred večitog leda, deponovano je oko 840.000 uzoraka semena…

Zaleđene pesme

Na BFI se vraća i njujorška trupa Balet Trokadero od Monte Karla, koja će 26. i 27. marta u Pozorištu na Terazijama izvesti baletske predstave “Labudovo jezero” (prema koreografiji Leva Ivanova) i “Esmeralda” i “Rajmonda” (Marius Petipa). Osnovan pre 40 godina u cilju predstavljanja tradicionalnog baleta kroz parodiju i zamenu uloga među polovima, Balet Trokadero od Monte Karla nekada je nastupao u kasnim terminima off Brodveja. Zahvaljujući dobrom poznavanju gvozdenog baletskog repertoara i komičnih situacija na sceni, kao i zapanjujućom tehnikom muškaraca na vrhovima prstiju, poneli su status pozorišnog fenomena.

Među učesnicima 15. BFI- ja je i nemački Dance On ansambl koji će 28. marta u Beogradskom dramskom pozorištu izvesti solo komad iz dva dela “Legítimo/Rezo”, koji su kreirali Hone San Martin i Vilijam Forsajt. Kao razgovor kroz igru, komad opisuje jedinstven način rada na koreografiji koji je Forsajt uspostavio sa svojim igračima.

Među povratnicima na BFI je briselska kompanija Peeping Tom, koja će 1. i 2. aprila u Pozorištu na Terazijama  izvesti komad “OtacGabrijele Karizo i Franka Šartijea, smešten u prostoriju za posete u staračkom domu. Zidovi obojeni jalovom, administrativno tirkiznom bojom poništavaju likove i naglašavaju činjenicu da se radnja odvija duboko ispod zemlje. U središtu prostora je figura oca koji se lagano udaljava iz društva. Bilo da skriva tajnu ili je jednostavno lud, ostali stanari i osoblje se brinu o njemu, posmatrajući ga sa pođednakom znatiželjom i mržnjom, naklonošću i ravnodušnošću.

Svečanom predstavljanju BFI-ja prisustvovali su i direktor Beogradske filharmonije Ivan Tasovac i v.d. direktor MSU Slobodan Nakarada

Direktorka BFI-ja Aja Jung izjavila je da svaki festival mora da raste, razvija se i trudi se da bude drugačiji i da iznenađuje publiku.

“U umetnosti nikada ništa nije dovoljno – uvek mora da bude bolje”, rekla je Aja Jung, koja je ovih dana u fokusu medija i kao druga na izbornoj listi Srpske napredne stranke za predstojeće beogradske izbore.

Uverena da je BFI veliki, važan, referentan ne samo u Srbiji i regionu, već i u čitavom svetu, Aja Jung je podsetila da su nedavno održani i peti Dani igre u Jugoslovenskoj kinoteci, te da je uručena nagrada Vip poziva prvaku Baleta atinske Opere i baletskom pedagogu Aleksandru Neškovu.

Posebno je istakla značaj majstorskih kurseva, nakon kojih su dve učenice dobile stipendiju za SAD, sedmoro ih učestvuje na seminaru u Rimu, a šestoro će učestvovati na takmičenju u Grčkoj.

I predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković istakla je značaj BFI-ja, dodajući i lični utisak koji je, kako je rekla, stekla kao amaterka u toj oblasti, a to je da je Aja Jung ponovo učinila “jedan korak napred”.

“Bez kulture nema budućnosti naroda”, rekla je Maja Gojković.

BFI već 11. godinu podržava kompanija Vip kao generalni sponzor, a šestu godinu ima i pokroviteljstvo Delegacije Evropske komisije u Srbiji.

BFI je od osnivanja predstavio više od 330 koreografskih ostvarenja, a prošle godine je, kako je rečeno, privukao oko 23.000 gledalaca.

Festival se razvijao zahvaljujući podršci Ministarstva kulture i informisanja Srbije, ambasada i kulturnih centara zemalja učesnica, kao i Grada Beograda, te Pokrajinskog sekretarijata za kulturu Vojvodine.

Festivalski sajt je belgradedancefestival.com, a program se nalazi i u Kalendaru portala SEEcult.org.

(SEEcult.org)

Video
08.08.2018 | 23:49

VOĐENJE: Nagrada Mangelos 2018.

Vođenje kroz izložbu finalista nagrade “Dimitrije Bašičević Mangelos” za 2018. godinu, održanu u Galeriji Remont u Beogradu od 2. do 20. jula 2018.