• Search form

12.06.2017 | 14:29

Ćirilov Dimitrisu Papajoanou

Ćirilov Dimitrisu Papajoanou

Nagrada “Jovan Ćirilov – za korak dalje” u okviru 14. Beogradskog festivala igre dodeljena je grčkom vizuelnom umetniku, reditelju i koreografu Dimitrisu Papajoanou za komad “Nigde”, koji je na proteklom izdanju tog festivala izvela holandska trupa Introdans u Sava centru.

Kao posebnost rukopisa Papajoanua, koji je najširoj javnosti poznat kao kreator ceremonija otvaranja i zatvaranja Olimpijskih igara u Atini 2004. godine, stručni žiri je naveo “sposobnost da kreira čistu magiju sa minimalnim sredstvima”.

“Kratka, ali impresivna scena u ovoj produkciji, savršena je ilustracija: dugi niz igrača otkriva i svlači jedan par, dok ruke ansambla formiraju očaravajuće ustalasalo more”, navedeno u obrazloženju, saopštila je 12. juna osnivačica i direktorka BFI Aja Jung
 
Sa čvrstim korenima u oblasti likovne umetnosti, Papajoanu (Atina, 1964) je u ranoj mladosti postao poznat kao strip crtač i slikar, a kasnije je usmerio pažnju ka scenskim umetnostima kao direktor, koreograf, izvođač i dizajner scenografije, kostima i svetla.

Osnovao je Plesni teatar Edafos 1986. godine, trupu koja je postala pokretač njegovih jedinstvenih produkcija - hibrida eksperimentalne igre, fizičkog teatra i scenske umetnosti. Trupa je postojala 17 godina i ostavila neizbrisiv trag na grčkoj umetničkoj sceni.

Njegove dosadašnje 23 pozorišne produkcije pokrivaju širok spektar - od intimnih komada do masovnih spektakala. Uključivale su hiljade performera i odigravali se na sasvim različitim mestima - od andergraund prostora do antičkog teatra u Epidauru, od olimpijskih stadiona do pariskog Théâtre de la Ville i Teatra Olimpiko u Vićenci.

Od 2015. do 2017. godine njegove produkcije “Mrtva priroda” i “Osnovna sadržina” gostovalesu u Evropi, Južnoj Americi, Aziji i Australiji. Predstava “Mrtva priroda” prikazana je i u Beogradu, u okviru 13. BFI.

Nedavno je u Atini predstavio novi komad “Veliki krotitelj”.

   Nigde / Nowhere, Introdans, foto: Hans Gerritsen

Uručenje nagrade “Jovan Ćirilov – za korak dalje” planirano je u okviru 15. BFI. 

Na proteklom, 14. BFI, nagrada “Jovan Ćirilov – za korak dalje” uručena je izraelskoj koreografkinji Šaron Ejal – za celokupan opus, a posebno za predstave “Sara” i “Killer Pig” koje je njena trupa L-E-V izvela na 13. BFI.  
 
Prvi laureat te nagrade, ustanovljene u znak sećanja na Jovana Ćirilova 1931-2014), bio je 2015. godine Jirži Kilijan.

BFI je u proteklom, 14. izdanju predstavio 15 kompanija umetničke igre, i to iz Kanade, SAD, Italije, Finske, Hrvatske, Nemačke, Francuske, Izraela, Velike Britanije, Švajcarske i Holandije. Izvedeno je 20 predstava u Beogradu i dve u Novom Sadu, koje su imale premijere u regionu.

Prema navodima organizatora, glavni program je pratilo 19.518 gledalaca, dok su paralelni programi privukli gotovo 3.000 učesnika i posetilaca.

Najveća zvezda 14. BFI bio je slavni Mihail Barišnjikov.

BFI je posebnu zahvalnost za pomoć u realizaciji programa izrazio Gradu Beogradu, Delegaciji EU, Pokrajinskoj vladi Vojvodine, ambasadama zemalja učesnica programa, Skupštini Srbije i drugim donatorima i sponzorima.

(SEEcult.org)

Video
08.08.2018 | 23:49

VOĐENJE: Nagrada Mangelos 2018.

Vođenje kroz izložbu finalista nagrade “Dimitrije Bašičević Mangelos” za 2018. godinu, održanu u Galeriji Remont u Beogradu od 2. do 20. jula 2018.