• Search form

16.11.2015 | 15:31

Nestručnost pretnja kulturi

Nestručnost pretnja kulturi

Ministarstvo kulture i informisanja Srbije osudilo je 16. novembra pritiske predstavnika lokalnih vlasti u Požegi na direktorku Kulturnog centra Požega Slađanu Petrović Varagić, kao i paušalne i nekompetentne ocene njenog rada. Ujedno, Ministarstvo je osudilo i odluku Kulturnog centra Srbije u Parizu da, bez ikakvih konsultacija, realizuje izložbu koja odstupa od profesionalnih standarda i programske politike tog centra.

Osuđujuci "svaki vid neprofesionalizma i kulturnog vandalizma", Ministarstvo kulture navelo je u saopštenju da ta dva nedavna događaja u Požegi i Parizu, koja su "s pravom izazvala revolt kulturne i šire javnosti, ukazuju na endemski problem srpskog društva i srpske kulture: odustvo lične i profesionalne odgovornosti".

“Predstavnici lokalne samouprave pozvali su Slađanu Petrović Varagić da podnese ostavku na mestu direktora Kulturnog centra Požega, i to na osnovu krajnje paušalne i nekompetentne ocene njenog rada. Kulturni centar Srbije u Parizu je van programa podržanog od strane Ministarstva kulture i informisanja, i bez ikakvih konsultacija, realizovao izložbu čija koncepcija u potpunosti odstupa od profesionalnih standarda i utvrđene programske politike ovog, za Srbiju, izuzetno značajnog kulturnog centra”, saopštilo je Ministarstvo kulture, podsećajući da je ove godine prvi put realizovalo javni poziv za projekte u Kulturnom centru Srbije u Parizu koje je odabrao programski savet.

“Ovakvi incidenti, najpre prouzrokovani destruktivnim odlukama osoba sa autoritetom funkcije, a bez autoriteta znanja, urušavaju postignute uspehe izvrsnih, talentovanih i entuzijastičnih pojedinaca i organizacija, a ujedno i napore Ministarstva kulture i informisanja i Vlade Republike Srbije da uredi sistem kulture i pruži podsticaj umetničkom stvaralaštvu i kulturnoj diplomatiji”, navelo je Ministarstvo.

Ministarstvo kulture i informisanja izrazilo je i očekivanje da će “nadležni organi, pod čijim su ingerencijama imenovanja direktora u kulturnim centrima u Parizu i Požegi, preduzeti adekvatne mere u okviru svojih nadležnosti”.

Ministarstvo je reagovalo povodom optužbi koje je predsednik opštine Požega Milan Božić izneo nedavno na račun rada Gradske galerije Požega i poziva direktorki Slađani Petrović Varagić da podnese ostavku, što je ona odbila. Prethodno je demantovala tvrdnje Božića, navodeći da predstavljaju pokušaj direktnog uticaja na uređivanje programa i svojevrsni oblik indirektne cenzure. Slađana Petrović Varagić dobila je proteklih dana i podršku Umetničkog saveta Gradske galerije u aktuelnom i prethodnom sastavu, AICA Srbije – Međunarodne asocijacije likovnih kritičara, kao i Asocijacije Nezavisna kulturna scena Srbije, koji su osudili pokušaje političkog nasrtaja na KC Požega i autonomiju te ustanove kulture. I otvaranje izložbeUmetničko delo u doba tehničke remedijacije” u krcatoj Gradskoj galeriji u Požegi 13. novembra bilo je konkretan odgovor predsedniku opštine na optužbe koje je izneo.

I Kulturni centar Srbije u Parizu našao se u žiži javnosti nakon izložbe Dragane Pajović "Fragmenti duše" i njene 16-godišnje gošće, studentkinje Tamare Rogović, koja je protekla u kafanskoj atmosferi. Pažnju javnosti na svojevrsni skandal skrenula je grupa srpskih umetnika u Parizu, koja je ostala anonimna.

(SEEcult.org)

Video
08.04.2024 | 10:10

VOĐENJE: IRWIN – NSK State – It's a Beautiful Country

IRWIN: NSK State – It's a Beautiful Country, Umetnički pav