• Search form

04.03.2015 | 13:03

PostFESTum - Dan pobednika

PostFESTum - Dan pobednika

Beogradski filmski festival FEST produžiće program na 9. mart, kada će prikazati tri najbolja filma prikazana u proteklih deset dana.

“Dan pobednika” biće održan u Sava centru, a obuhvatiće najbolji film nacionalne selekcije “Srpski film”, najbolji film prema oceni publike i najbolji film iz Glavnog takmičarskog programa.

Ulaznica za sve tri projekcije biće 250 dinara, a karte su u prodaji od 5. marta na blagajni Sava centra.

Najzagriženiji filmofili moraće da imaju poverenja u izbor žirija i publike i dozvole sebi da se (prijatno) iznenade, saopštili su organizatori.

Fest je svečano otvoren 27. februara u Sava centru, uz defile domaćih filmskih zvezda i ličnosti iz šou biznisa crvenim tepihom, a do 8. marta prikazaće više od 120 filmova, od kojih 90 premijernih, uključujući i tri nova takmičarska programa koja su uvedena umesto dosadašnjeg “Evropa van Evrope”.

FEST će u okviru tri nova takmičarska programa dodeliti novčane nagrade u ukupnom iznosu od oko 33.000 evra.

O nagradama u Glavnom takmičarskom programu odlučivaće sedmočlani internacionalni žiri na čelu sa srpskom glumicom Nedom Arnerić. U žiriju su i domaći reditelji Srđan Dragojević i Maja Miloš, te glumica Deborah Kara Unger iz Kanade, reditelj Liu Jie iz Kine, reditelj Giuseppe Piccioni iz Italije i američka direktorka fotografije Ellen Kuras.

Najbolji film poneće nagradu Beogradski pobednik i 10.000 evra, a za ostale kategorije predviđene su diplome.

U nacionalnoj selekciji Srpski film je 12 naslova, a internacionalni petočlani žiri čine književnik Miljenko Jergović iz Hrvatske (predsednik), reditelji Predrag Antonijević i Oleg Novković iz Srbije, producent Torsten Neumann iz Nemačke i glumica Anamaria Marinca iz Rumunije.

Filmovi u nacionalnom takmičarskom programu u konkurenciji su za nagradu za najbolji film - statueta Beogradski pobednik i 5.000 evra, nagradu žirija (4.000 evra), nagradu za najbolju režiju (3.000 evra), najbolju žensku i mušku ulogu (po 2.500 evra), najbolji scenario (2.000 evra) i najbolji debi (1.500 evra).

O 12 filmova u novom programu Granice odlučivaće žiri kojim će predsedavati reditelj Đorđe Kadijević, a čine ga i filmski TV urednik Nikola Popević i teoretičar filma Miroljub Stojanović, koji će dodeliti plaketu za najbolji film i novčanu nagradu od 3.000 evra.

Filmovi iz regiona biće u konkurenciji za nagradu “Nebojša Đukelić” koju će dobiti ostvarenje koje na najbolji način spaja tradiciju bioskopskog i umetničkog filma, u duhu kritičarskog rada Đukelića, usmerenog ka mirenju te dve struje.

FEST je do sada imao takmičarski program “Evropa van Evrope”, koji je prikazivao filmove iz evropskih zemalja koje nisu u Evropskoj uniji. Najboljim filmom takmičarskog programa 42. Festa proglašen je norveški “Vaša samIram Hak o životu druge generacije imigranata u Norveškoj.

Festivalski sajt je fest.rs, a program se nalazi i u Kalendaru portala SEEcult.org, odnosno OVDE (pdf).

(SEEcult.org)

Video
08.04.2024 | 10:10

VOĐENJE: IRWIN – NSK State – It's a Beautiful Country

IRWIN: NSK State – It's a Beautiful Country, Umetnički pav