• Search form

09.12.2014 | 00:39

Gondrijeva Zvezda o Zvezdi

Gondrijeva Zvezda o Zvezdi

Francuski reditelj Mišel Gondri (Michel Gondry) izrazio je podršku Pokretu za okupaciju bioskopa kratkim animiranim filmom “Zvezda”, koji je posvećen tom ponovo oživljenom bioskopu u centru Beograda.

Premijera Gondrijevog filma najavljena je bila kao iznenađenje uoči ponoćne projekcije filma “Uđi u prazninu” (Enter the void) Gaspara Noa.

Oskarovac Gondri, reditelj filma “Večni sjaj besprekornog uma”, napravio je “Zvezdu” u znak podrške Pokretu za okupaciju bioskopa koji je 21. novembra zauzeo bioskop Zvezda – jedan od 14 iz lanca privatizovanog “Beograd filma”.

Novi bioskop Zvezda već više od dve nedelje redovno prikazuje filmove, a repertoar se sada i pravi na nedelju dana.

U međuvremenu su članovi Pokreta za okupaciju bioskopa, među kojima su i mlada filmska rediteljka Mina Đukić i zvezda njenog debitantskog filma “NeposlušniHana Selimović, dobili široku podršku javnosti, pa i političkih struktura. S obzirom na složenu pravno-imovinsku situaciju nastalu privatizacijom “Beograd filma”, te kasnijim malverzacijama većinskog vlasnika Nikole Đivanovića – zbog čega je bio osuđen i na zatvorsku kaznu, u Zvezdi je vođeno i nekoliko javnih razgovora o budućnosti tog prostora i načina za obezbeđenje njegove održivosti.

Ulaz na projekcije u Zvezdu je besplatan, a program se nalazi i u Kalendaru portala SEEcult.org.

(SEEcult.org)

digitalizacija, ubsm
Video
08.04.2024 | 10:10

VOĐENJE: IRWIN – NSK State – It's a Beautiful Country

IRWIN: NSK State – It's a Beautiful Country, Umetnički pav