• Search form

04.07.2013 | 14:08

Knjiga o Mikrobu

Knjiga o Mikrobu

Knjiga o Saši  Markoviću Mikrobu “Zbogom andergraund” obrađuje opus tog umetnika - jednog od najautentičnijih na beogradskoj sceni - počev od kraja 80-ih godina, kada se pojavio, preko burnih 90-ih do 2000-ih, prateći njegovo stvaralaštvo kroz foto radove, performanse, maske, crteže, izložbe i mnogobrojne akcije.

Promocija knjige biće održana 14. jula u klubu Gavez na Adi Ciganliji - tri godine nakon prerane smrti Mikroba.

Knjiga sadrži brojne tekstove o Mikrobovom radu, tekstove koje je sam pisao, ali i mnogobrojne komentare i zanimljive osvrte prijatelja na njegovu ličnost.

Uz Darku Radosavljević Vasiljević, koja je priredila to izdanje, autori tekstova su i: Aleksandar Todorović Bekan, Duška Čavić Žozi, Nebojša Kandić, Dragan Ilić, Antonije Pušić, Stephen Howard Mixup, Marija Ivanić, Pavle Ćosić, Ivan Tobić, Aleksandar Belčević, Slobodan Jovanović, Miloš Tomić, Stevan Novaković, Daniel Kovač, Velimir Ćurguz Kazimir, Milan Petrović Tica, Radovan Nastić Bensedin, Aleksandra Sekulić Caca, Dragan Protić Prota, Đorđe Ilić, Luka Stanisavljević, Mićun Ristić, Uroš Đurić, Jelena Vesić....

“U njegovom stvaralaštvu se, poput u (pomalo slomljenom) vremenskom ogledalu, prelama umetnost XX/XXI veka, konceptualna/participativna, politički subverzivna/angažovana. On se sa ovom tvrdnjom ne bi složio, ali bi mu prijala... Naime, hmmmmm....”, navela je Darka Radosavljević.

Knjiga je nastala uz svesrdnu pomoć prijatelja i poštovalaca rada Saše Markovića koji su pisali tekstove, prevodili, ustupali dokumentaciju i fotografije radova u ličnom posedu, dostavljali biografske podatke, obrađivali materijal za štampu, učestvovali u finalnom dizajnu, organizaciji promocije....

U sklopu promocije knjige, biće prikazano nekoliko kratkih filmova o Mikrobu, a nastupiće i Pesničenje, Tobić Tobić, Daniel Kovač, Đorđe Ilić (ex Činč)...

Budući da sredstva koja su prikupljena nisu dovoljna da pokriju štampanje knjige, pozvani su svi zainteresovani, posebno poštovaoci Mikrobovog rada, da pomognu kupovinom knjige po promotivnoj ceni od 1.000 dinara.

Nakon promocije u Gavezu, knjiga će biti u prodaji u galeriji Remont, knjižari Beopolis....

Saša Marković Mikrob, koji je bio i novinar, radio voditelj, angažovani kulturni radnik i svestrani poznavalac alternativne scene, preminuo je 15. jula 2010. u Beogradu u 51. godini.

Njegov rad predstavljen je tokom 2012. godine projektom “Saša Marković Mikrob: Zbogom andergraund” koji su realizovali Remont i Muzej savremene umetnosti u Beogradu, a obuhvatio je istoimenu retrospektivu u Salonu MSUB i izložbu “Priče iz automata” sa fotografijama iz 80-ih i 90-ih, koja je odrzana u galeriji Remont.

Deo tog projekta predstavljen je na izložbama u još nekoliko gradova u Srbiji i u regionu.

(SEEcult.org)

Video
08.04.2024 | 10:10

VOĐENJE: IRWIN – NSK State – It's a Beautiful Country

IRWIN: NSK State – It's a Beautiful Country, Umetnički pav