• Search form

03.02.2016 | 11:48

Život u avangardi

Život u avangardi

Dom omladine Beograda i Dom kulture Studentski grad podsećaju 3. februara na nedavno preminulog filmskog autora, prevodioca, teoretičara i praktičara avangarde Branka Vučićevića (1934-2016), kome će 8. februara odati počast i Jugoslovenska kinoteka.

Programom “Život u avangardi”, DOB će podsetiti na Vučićevića kao na jednu od onih ličnosti koje su činile autentični beogradski kosmopolitizam mogućim i koja će i dalje služiti služiće kao primer svima koji žele da kreiraju svoja pravila unutar oblasti kulture.

O Vučićeviću će govoriti filmski autori Želimir Žilnik i Milutin Petrović i istoričar umetnosti Dejan Sretenović, a nakon razgovora, koji će moderirati urednik DOB-a Dragan Ambrozić, biće prikazan film “Splav meduze” koji je Karpo Godina režirao prema scenariju Vučićevića.

U razgovoru će biti reči o Vučićevićevom inovativnom umetničkom postupku koji je stalno dovodio u pitanje postojeće standarde u svim oblastima kojima se bavio, kao i u svakodnevnom životu.

Najvažnije Vučićevićevo delo, kako podsećaju organizatori, bio je njegov sam život u dobrom avangardnom duhu.

  Želimir Žilnik, Branko Vučićević i Karpo Godina, foto: Ivan Petrović

Vučićevićev humor koji je razobličavao ustaljenost i lenjost duha u bilo kom obliku, bio je revolucionaran sam po sebi. Zato je relativno teško sistematično obuhvatiti sva njegova insteresovanja i vrhunske domete – oni su uvek bilu sferi kreacije, koja je presudno uticala na druge stvaraoce. Njegovo obimno delo, iscepkano kroz mnoge oblasti stvaralaštva – od filmske montaže do dizajna, od prevoda do pisanja - biće predmet analiza u budućim godinama.


 Branko Vučićević, Alternative film/video 2011, DKSG

I DKSG organizuje 3. februara sećanje na Vučićevića, koji je bio dugogodišnji saradnik Akademskog filmskog centra tog kulturnog centra, u kojem je držao predavanja posvećena istoriji avangardnog filma, sarađivao na filmovima i bio drag gost na festivalima.

Publika će u DKSG-u moći da vidi filmove “Dvorišni razgovoriDragomira Zupanca (TV Beograd, 2005), “PrijateljiMiroslava Mandića (AFC, 1991) i “Paper Movies” (AFC, 2012), koji je snimio Miodrag Milošević.

  Kadar iz emisije RTS-a o Branku Vučićeviću

Počast Vučićeviću odaće 8. februara i Jugoslovenska kinoteka u Muzeju u Kosovskoj, u kojem je nedavno održana i komemoracija povodom njegove smrti, na kojoj su Lazar Stojanović, Slobodan Šijan, Dejan Ilić, Dejan Sretenović, Irina Subotić i Jovan Čekić istakli raznovrstan i uticajan opus koji je ostvario tokom višedecenijskog prisustva na sceni i ujedno nesvakidašnju skromnost, koja je došla do izražaja i u njegovom jedinstvenom učešću u umetničkom pokretu fluksus.

Kinoteka će podsetiti na legendarne filmove čiji je Vučevićević bio koscenarista - “Ljubavni slučaj ili tragedija službenice PTT” (1967) Dušana Makavejeva, Zlatnim medvedom nagrađeni “Rani radovi” (1969) Žilnika, te “Slike iz života udarnika” (1972) Bahrudina Bate Čengića.

Vučićević je, kako je tim povodom istakao Radiša Cvetković, dadaistički i često mazohistički prema sopstvenom priznanju, od danas do sutra, sa planom da se nema nikakav poseban plan, na ivici horizonata glavnih dešavanja a zapravo njegova glavna pokretačka sila, prolazio kasom  kroz epohe, knjige, svetove i “uvek se vraćao onoj prvoj, staroj i najvećom lјubavi – avangardi XX veka”.

  Moj pogled na avangardni film, Branko Vučićević

“Nenametlјiv, u zanosu umerenom. Predan uživalač literature, pažlјiv gledalac. Montažni rezovi u romanima (paper movies) – montažni rezovi u ilustracijama i imaginarnim slikama, ‘prelamanje časopisa’ ili neki novi vid izrazavanja – dizajn…. Uvek kao zagonetka ili polutajnovita potvrda istinski elitnog estetizma, i to ne samo u okvirima filmske umetnosti. Filmski duhovnik mnogih subverzivnih crnotalasovaca i onih koji su iz istog talasa stasali, mada je za to mario kao za lanjski sneg. Gnušao se institucija, izbegavao dogmatska učenja, (samo)upravlјanja,  dodvoravanja i skidanja slične vrste. Autonoman i svojeglav, bio je svoj sopstveni odrednik, prethodnik i sledbenik”, naveo je Cvetković u programskom katalogu Kinoteke, podsećajući i na Vučićevićevu mitsku prepisku sa Deborom (Nikola Jovanović), Džordžom Mekjunasom (Fluxus)…

Branko Vučićević preminuo je 18. januara u Beogradu u 82. godini.

(SEEcult.org)

Video
08.08.2018 | 23:49

VOĐENJE: Nagrada Mangelos 2018.

Vođenje kroz izložbu finalista nagrade “Dimitrije Bašičević Mangelos” za 2018. godinu, održanu u Galeriji Remont u Beogradu od 2. do 20. jula 2018.