• Search form

21.07.2017 | 22:57

Završen 24. Palić

Završen 24. Palić

Festival evropskog filma Palić svečano je završen 21. jula uručenjem nagrada, uz oproštaj od dugogodišnjeg umetničkog direktora i selektora Nikolaja Nikitina, koji je rešio da se povuče i više posveti aktivnostima u okviru Berlinala.

Uoči projekcije domaćeg filma “Rekvijem za gospođu J.Bojana Vuletića, koji je prikazan van konkurencije, na Letnjoj pozornici na Paliću uručene su nagrade za filmove u glavnom programu i selekciji Paralele i sudari, kao i nagrada “Aleksandar Lifka” za izuzetan doprinos evropskom filmu, koju je dobio britanski scenarista Kristofer Hampton, dobitnik niza prestižnih nagrada, uključujući i Oskar.

Producentkinja grčkog filma “Park” Amanda Livano, koja je od programskog direktora FEF Palić Miroslava Mogorovića primila nagradu Zlatni toranj za najbolji film, rekla je su i ona, i rediteljka pobedničkog filma Sofija Egzarhu iznenađene nagradom, jer su u konkurenciji bila velika rediteljska imena savremenog filma.

“Hvala žiriju za ovu čast posebno u ime Sofije Egzarhu i zato što je predsednik žirija bio Kristi Puju, čiji su filmovi inspiracija za nju”, rekla je Amanda Livano, zahvalivši organizatorima za to što se proteklih dana “osećala tako dobrodošla”.

Na nagradi za režiju zahvalila je video porukom Helena Hegeman, dobitnica Palićkog tornja za film “Preterani aksolotl”, kao i hrvatski reditelj Igor Bezinović, dobitnik specijalnog priznanja za ostvarenje "Kratki izlet".

Video porukom zahvalila je i hrvatska rediteljka Hana Jušić, koja je dobila nagradu žirija kritike za najbolji film u programu Paralele i sudari, a bila je i gošća 24. FEF Palić. Takođe, palićkoj publici je video porukom zahvalio i poljski reditelj Jan P. Matušinski, nagrađen specijalnim priznanjem za film “Poslednja porodica”.

Prestižnu nagradu “Aleksandar Lifka” Kristoferu Hamptonu je uručio direktor FEF Palić Radoslav Zelenović, uz inserte iz čuvenih filmova tog nagrađivanog scenariste, kao što su „Karington“ (1995), „Opasne veze“ i „Pokajanje“ (2007).

Zelenović je podsetio da su mnogi značajni domaći autori dobitnici nagrade “Lifka”, kao i mnogi evropski velikani.

Pominjući Milenu Dravić, Batu Živojinovića, Ljubišu Samardžića, Miru Banjac, Emira Kusturicu, kao i Kenaa Louča, Kena Rasela, Mikloša Janču, Kšištofa Zanusija i druge, Zelenović je rekao da sa velikim profesionalnim i ličnim zadovoljstvom uručuje najveću nagradu FEF Palić Hamptonu.

Pozdravljen snažnim i dugim aplauzom publike, Hampton je rekao da je to sjajan način da se provede prvo veče u novoj zemlji i da  je počastvovan što se našao među dobitinicima nagrade “Lifka”.

Hampton je rekao i da život scenariste nije uvek sjajan.

“Ponekad se osećate i kao da ste u zatvoru, ali ponekad zrak svetla prođe kroz rešetke, a ovo je jedan od takvih trenutaka”, rekao je 71-godišnji Hampton, dodajući i da, iako je dobio nagradu za životno delo, nema nameru da se povlači.

Nagrada publike “Gorki list” biće proglašena 22. jula, pošto publika moze da glasa i za filmove van konkurencije, što znači i za “Rekvijem za gospođu J”, kojim je 24. FEF Palić zatvoren.

Palićkoj publici poklonile su se mlade glumice iz tog filma Jovana Gavrilović i Danica Nedeljković, a sa njima i Mira Banjac, predsednica festivalskog Saveta, koja u “Rekvijemu” igra njihovu baku.

“Ove sjajne mlade koleginice daju mi veru da nije bilo uzalud ono što sam radila 70 godina i da uvek ima nekog iza, ko će nastaviti put. Ja igram malu ulogu, ali glumac mora da ume i da opsluži onoga ko je u tom času glavni. Ja sam sa osobitim zadovoljstvom to uradila za Mirjanu Karanović”, rekla je Mira Banjac povodom uloge u filmu “Rekvijem za gospođu J”, zahvalivši i “jednoj od najboljih publika kojoj se poklanjala”.

Palićki festival oprostio se u završnici od dugogodišnjeg umetničkog direktora i selektora Nikolaja Nikitina, koji je odlučio da se povuče i posveti u potpunosti aktivnostima u okviru Berlinala.

Nikitin je sa suzama u očima zahvalio organizatorima FEF Palić na, kako je rekao, najboljem delu svog života i najavio da će svakako ponovo doći na Palić. Publika je imala priliku da vidi i fotografije sa festivalskih izdanja iz proteklih 15 godina, na kojima je Nikitin radio, a oproštaj je dopunjen i pesmom “Buy buy love, buy buy happinies”.

Završnica 24. FEF Palić protekla je i u znaku priznanja koje je dobio sam festival od Asocijacije evropskih festivala - etikete EFA kojom je uvršćen među izuzetne festivale posvećene “umetnosti, svojoj zajednici i Evropi”.

(SEEcult.org)

 • 21.10.2017 | 10:00

  Galerija Matice srpske, Novi Sad

  170 godina Galerije Matice srpske

  ARSENIJE TEODOROVIĆ I SRPSKA CRKVA U BUDIMU  - izložba (18.10.2017.-1.7.2018.)

  http://www.galerijamaticesrpske.rs

  01.12.2017 | 12:00

  Istorijski muzej Srbije, Trg Nikole Pašića 11, Beograd

  SMRT KARAĐORĐA PETROVIĆA - izložba (30.11.2017.-31.8.2018.), povodom dvestote godišnjice od ubistva vožda Karađorđa

  autori izložbe: Vladimir Merenik, Boško Ljubojević, Nebojša Damnjanović, Borislav Korica

  dizajn postavke: Izabela Martinov Tomović

  Svake subote u 13 časova stručno vođenje kroz postavku za individualne posetioce

  http://imus.org.rs

  13.01.2018 | 09:00

  Istorijski muzej Srbije, Trg Nikole Pašića 11, Beograd

  ĐORĐE STANOJEVIĆ - ČOVEK KOJI JE OSVETLIO SRBIJU - izložba (12.1.-30.9.2018.)

  realizacija: Istorijski muzej Srbije pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, a uz podršku JP Elektroprivreda Srbije

  https://www.sendspace.com/file/q9yptp

  http://imus.org.rs

  09.02.2018 | 10:00

  Ustvarjalni center Švicarija/MGLC, Grad Tivoli, Pod turnom 3, Ljubljana

  ŠVICARIJA: SKUPNOST, UMETNOST IN NARAVA - razstava (8.2.2018.-6.1.2019.)

   

  NIKA AUTOR

  STOJAN BATIČ

  DRAGICA ČADEŽ

  JURE DETELA

  META GRGUREVIČ

  FRANCE GRUDEN

  SERGEJ KAPUS

  JANEZ LENASSI

  KAREL PLEMENITAŠ

  KAREL PUTRIH

  DRAGO TRŠAR

  DUŠAN TRŠAR

  LUJO VODOPIVEC

  BILAL YILMAZ

  avtorica projekta, razstave: Yasmín Martín Vodopivec

  http://www.mglc-lj.si

  30.03.2018 | 10:00

  +MSUM | Muzej sodobne umetnosti Metelkova, Maistrova 3, Ljubljana

  VALOVI: 50 LET UMETNIŠKEGA DELOVANJA MILENKA MATANOVIČA (1947, Ljubljana) - razstava (29.3.-24.6.2018.)

  kustos razstave: Igor Španjol

  http://www.mg-lj.si

  07.04.2018 | 11:00

  Muzej suvremene umjetnosti Zagreb

  FORMULA ČULA - izložba djela iz Zbirke marginalne umjetnosti i zbirki MSU-a (6.4.-15.9.2018.)

  kustosica izložbe: Daniela Bilopavlović Bedenik

  http://www.msu.hr

  13.04.2018 | 11:00

  Galerija Klovićevi dvori, Jezuitski trg 4, Zagreb

  KATARINA VELIKA - CARICA SVIH RUSA - izložba iz Državnog muzeja Ermitaž iz St. Peterburga (12.4.-29.7.2018.)

  kustosice izložbe: Natalia Bakhtareva, Iva Sudec Andreis, Danijela Marković

  http://gkd.hr

  14.04.2018 | 10:00

  Mednarodni grafični likovni center, Grad Tivoli, Pod turnom 3, Ljubljana

  DAVID LYNCH: OGENJ NA ODRU - razstava (13.4.-29.7.2018.)

  kustos razstave: Božidar Zrinski

  http://www.mglc-lj.si

  21.04.2018 | 10:00

  Muzej savremene umjetnosti Republike Srpske, Trg srpskih junaka 2, Banja Luka

  PUNKTUMI: ZBIRKA INOSTRANE UMJETNOSTI MSURS - izložba (20.4.-30.8.2018.)

  Oto Pine (Otto Piene), Ginter Iker (Günther Uecker) i Hajnc Mak (Heinz Mack) iz grupe ZERO, Fridensrajh Hundertvaser (Friedensreich Hundertwasser), Hans Hartung (Hans Hartung), Pjer Alešinski (Pierre Alechinsky), Stenli Vilijem Hajter (Stanley William Hayter), Žan Mesažije (Jean Messagier), Zao Vu-Ki (Zao Wou-Ki), Šoići Hasegava (Shōichi Hasegawa), Jase Tabući (Yasse Tabuchi), Antonino Virduco (Antonino Virduzzo)…

  http://www.msurs.net

  21.04.2018 | 15:00

  Kibla, Maribor

  Kibla Portal, Valvasorjeva 40, Maribor

  PRISOTNOSTI - skupinska razstava akademske slikarke Metke Krašovec in umetnic in umetnikov - njenih študentov na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje (UL ALUO) v Ljubljani (20.4.-30.6.2018.)

  Razstavljajo Metka Krašovec in umetniki (po abecednem redu): Karmen Bajec, Viktor Bernik, Saša Bezjak, Gigo de Brea, Andrej Brumen Čop, Mitja Ficko, Dušan Fišer, Marija Flegar, Milan Golob, Marko Jakše, Anja Jerčič Jakob, Barbara Jurkovšek, Jurij Kalan, Maja Kastelic, Aleksij Kobal, Robert Lozar, Izar Lunaček, Mojca Oblak, Rok Predin, Arjan Pregl, Irena Romih, Zvonka Simčič, Matic Sonnenwald, Natalija Šeruga, Katarina Toman Kracina, Petra Varl, Sebastijan Vojvoda, Marij Vrenko, Mojca Zlokarnik, Živa Žitnik

  kuratorja razstave: Nina Jeza (KID Kibla) in Arne Brejc (Galerija Equrna)

  http://www.kibla.org

Poster for the solo exhibition of Zoran Popović, Novi Sad, 1973
Video
18. Bijnale umetnosti Pancevo
21.06.2018 | 15:33

VOĐENJE: 18. Bijenale umetnosti u Pančevu - Prostorni agens

Vođenje kroz 18. Bijenale umetnosti u Pančevu “Prostorni agens”, održano od 26. maja do 17.