• Search form

03.04.2018 | 16:25

Zahtevi povodom rezultata gradskog konkursa za kulturu

Zahtevi povodom rezultata gradskog konkursa za kulturu

Srpski PEN centar, Asocijacija Nezavisna kulturna scena Srbije (NKSS), Srpsko književno društvo (SKD) i Forum za kulturu Evropskog pokreta u Srbiji, izrazili su 3. aprila oštar protest povodom rezultata Konkursa za (su)finansiranje projekata u kulturi u 2018. godini i uputili četiri zajednička zahteva, uključujući poništenje konkursa i ostavku gradske sekretarke Ivone Jevtić.

Sa okruglog stola u Srpskom PEN centru, održanog povodom rezultata gradskog konkursa za kulturu, zatražena je i javna rasprava o sprovođenju kriznog konkursa, utvrđivanju kriterijuma konkursa i o izboru članova komisija za konkurse u kulturi, te objavljivanje kompletne dokumentacije o rezultatima ovogodišnjeg konkursa, kao i narativnih i finansijskih izveštaja projekata podržanih na Konkursu za kulturu grada Beograda 2017. godine, koji je takođe izazvao bio burne reakcije i proteste.

Rezultati gradskog konkursa, kako je rečeno na okruglom stolu, ukazuju na potpunu arbitrarnost i samovolju prilikom donošenja odluka i predstavljaju svojevrsnu socijalnu likvidaciju organizacija koje nisu podržane, a među njima su i reprezentativna udruženja poput Srpskog PEN centra i SKD-a, kao i Asocijacija NKSS i na desetine njenih članica.

S druge strane, podržane su organizacije koje ni najboljim poznavaocima kulturne scene nisu poznate, zatim one koje su osnovane uoči konkursa ili su menjale opis delatnosti kako bi ga prilagodile uslovima, veliki broj organizacija čiji značaj nije priznat i relevantan, te organizacije koje se ni u najliberalnijem smislu ne mogu svrstati među aktere kulturnog života, kao i one koje imaju jasnu političku motivaciju i čiji su predstavnici prepoznati kao licnosti sa jakom političkom podrškom, rekao je član Upravnog odbora Srpskog PEN centra Gojko Božović.

“Otvara se prostor organizacijama koje se ne bave kulturom da kroz kulturu realizuju druge interese”, konstatovao je Božović, ukazujući na nedostatak transparentnosti i kriterijuma kao osnovne probleme gradskog konkursa.

Rezulate konkursa karakterišu s jedne strane nerazumno visoki iznosi za projekte nepoznatih aktera, a s druge nerazumno niski za organizatore poznatih i relevantnih programa i manifestacija, zbog čega se može govoriti o trendu amaterizacije scene, rekao je Božović, napominjući da Srpskom PEN centru nije podržan nijedan od tri projekta (regionalna konferencija, pokrenuta 2006; konferencija o Evropi, pokrenuta 2013. i tribine na kojima učestvuju poznati domaći i strani pisci).

Prema rezultatima konkursa, jedna od najvažnijih manifestacija je oslikavanje uskršnih jaja, najvažniji srpski pisac je Dejan Stojanović, a  najvažnije udruženje koje promoviše književnost je Matica iseljenika Srbije kojoj je podržan projekat obeležavanja 150 godina srpske književnosti na severnoameričkom kontinentu, dodao je Božović.

I predsednik UO SKD-a Slavoljub Marković ukazao je na netransparentnu proceduru gradskog konkursa, na kojem to udruženje već drugu godinu uzastopno ne dobija podršku za projekte.

“Prošle godine nije nikome ništa falilo, nadam se da će ove godine nekom faliti nešto”, rekao je Marković povodom najave nastavka borbe okupljenih aktera kulturne scene za transparentnu konkursnu proceduru i jasne kriterijume raspodele budžetskog novca.

I predsednik UO NKSS Luka Knežević Strika rekao je da rezultati konkursa, čija će detaljna analiza biti predstavljena 5. aprila u Medija centru, predstavljaju zapravo nastavak trenda koji je primetan poslednjih nekoliko godina, s tim što se ovoga puta otišlo korak dalje, i zbog toga se traži odgovornost nadležnih.

Zbog netransparentnosti konkursne procedure, neobjavljivanja imena članova komisija i obrazloženja njihovih odluka, javnost nema pravu sliku o tome kako radi Sekretarijat za kulturu koji bi trebalo da bude servis građana koji odgovorno raspolaže javnim sredstvima, rekao je Knežević Strika, ističući da je zahteve NKSS za poništenje konkursa i ostavku Ivone Jevtić podržalo i više od 1.100 potpisnika onlajn peticije.

Prof. dr Milena Dragićević Šešić, koja je prisustvovala okruglom stolu sa grupom studenata, ocenila je da rezultati gradskog konkursa ukazuju na odsustvo kulturne politike, jer se ne mogu nazvati ni populističkim, s obzirom na raznolikost rezultata od komisije do komisije. Kako je dodala, ono što eventualno povezuje rad svih komisija je nekompetentnost i nepoznavanje aktera na kulturnoj sceni.

Prema mišljenju prof. Šešić, NKSS i umetnička udruženja očigledno su prepoznati kao neprijatelji, ali i celokupno umetničko školstvo, budući da Fakultet muzičke umetnosti Univerziteta u Beogradu nije dobio podršku ni za jedan od petnaestak projekata, a Fakultet dramskih umetnosti dobio je podršku samo za jedan, i to u iznosu od ponižavajućih 100.000 dinara.

Predsednica Srpskog PEN centra Vida Ognjenović rekla je da je očigledno da su stručni kriterijumi zamenjeni političkim, što se sprovodi, između ostalog, i tako što se politički podobnici postavljaju na čelna mesta u kulturi, bez obzira što im je iskustvo nula.

“Dolaze samo da sprovedu deo političkog plana u kulturi. Ovo je sasvim dosledan sistem cenzure u kulturi, ja ne mogu da verujem da se ove tri organizacije (PEN, SKD i NKSS) slučajno isključuju. To je njihovo precrtavanje”, rekla je Vida Ognjenović.

U diskusiji je istaknuta potrebu veće solidarnosti na kulturnoj sceni, ali je ukazano i na problem anesteziranosti javnog sektora usled autocenzure i straha, kako je rekla urednica književnog programa Kulturnog centra Beograda Olivera Stošić.

Podsećajući da je i KCB pokušao svojevremeno da se izbori da stručnost nadvlada politiku, ali da za to nije dobio širu podršku, Olivera Stošić rekla je da je ipak, koliko god izgledalo utopistički, važno održati ova pitanja u javnosti i instistirati na kakvom-takvom dijalogu radi budućnosti.

Predstavnici Srpskog PEN centra najavili su nastavak razgovora o problemima kulturne politike, a okrugli sto o rezultatima gradskog konkursa zamišljen je kao svojevrsna inicijacija neformalnog foruma koji bi se redovno sastajao i bavio aktuelnim pitanjima u oblasti kulture.

*Inače, na osnovu Zakona o dostupnosti informacija od javnog značaja, poslanica Skupštine Srbije Ana Stevanović dobila je od Sekretarijata za kulturu Beograda  imena članova stručnih komisija na ovogodišnjem konkursu, a to su:

Komisije za izbor projekata u 2018. godini za oblasti kulturne delatnosti: muzika (stvaralaštvo, produkcija, interpretacija); pozorišna umetnost (stvaralaštvo, produkcija, interpretacija); umetnička igra – klasičan balet, narodna igra, savremena igra (stvaralaštvo, produkcija, interpretacija);  i ostala izvođenja kulturnih programa i kulturnih sadržaja (mjuzikl, cirkus, pantomima, ulična umetnost i sl.)

Predsednik: Miloš Latinović; članovi: Aleksandar Stamatović, Miodrag Ivanović, Dimitrije Ilić i Igor Bojović

Komisija za izbor projekata u 2018. godini za oblasti kulturne delatnosti: otkrivanje, prikupljanje, istraživanje, dokumentovanje, pručavanje, vrednovanje, zaštita, očuvanje, predstavljanje, interpretacija,, korišćenje i upravljanje kulturnim nasleđem; naučnoistraživačke i edukativne delatnosti i menadžment u kulturi

Predsednik: dr Aleksandar Lukić, članovi: Gorica Škipina, Gordana Predić, dr Olivera Stefanović, Mila Jovanović

Komisija za izbor projekata u 2018. godini za oblasti kulturne delatnosti: književnost (stvaralaštvo, prevodilaštvo); bibliotečko-informacione delatnosti

Predsednik: Jasmina Ninkov, članovi: Irena Aleksić, Nada Mirkov Bogdanović

Komisije za izbor projekata u 2018. godini za oblasti kulturne delatnosti: likovne, primenjene, vizuelne umetnosti, dizajn i arhitektura: digitalno stvaralaštvo i multimedije

Predsednik: Irina Černjavski Šantrić, članovi: Marija Aleksić i Jelena Medaković

Komisija za izbor projekata u 2018. godini za oblasti kulturne delatnosti: filmska umetnost i ostalo audio – vizuelno stvaralaštvo;  manifestacije vezane za filmsku umetnost i ostalo audio – vizuelno stvaralaštvo

Predsednik: Miroslav Mogorović, članovi: Rastko Janković i Miloš Avramović

(SEEcult.org)

 • 09.02.2018 | 10:00

  Ustvarjalni center Švicarija/MGLC, Grad Tivoli, Pod turnom 3, Ljubljana

  ŠVICARIJA: SKUPNOST, UMETNOST IN NARAVA - razstava (8.2.2018.-6.1.2019.)

   

  NIKA AUTOR

  STOJAN BATIČ

  DRAGICA ČADEŽ

  JURE DETELA

  META GRGUREVIČ

  FRANCE GRUDEN

  SERGEJ KAPUS

  JANEZ LENASSI

  KAREL PLEMENITAŠ

  KAREL PUTRIH

  DRAGO TRŠAR

  DUŠAN TRŠAR

  LUJO VODOPIVEC

  BILAL YILMAZ

  avtorica projekta, razstave: Yasmín Martín Vodopivec

  http://www.mglc-lj.si

  19.06.2018 | 10:00

  Cankarjev dom | Mestni muzej, Ljubljana

  SLOVENSKI IN EVROPSKI CANKAR - razstava (18.6.2018.-28.2.2019.) ob 100. obletnici smrti Ivana Cankarja

  https://www.cd-cc.si/sl/kultura/razstave/ivan-cankar-in-evropa

  11.07.2018 | 10:00

  Muzej sodobne umetnosti Metelkova, +MSUM, Ljubljana

  NEBEŠKA BITJA. Ne človek ne žival - mednarodna razstava (10.7.-4.11.2018.)

  umetniki: Jure Detela, Igor Grubić, Janez Janša, Alexi Kukuljevic, Oleg Kulik, Siniša Labrović, Tanja Lažetić, Vladimir Leben in Ercigoj Art, Marko Pogačnik, Franc Purg, Tamara Al-Samerraei, Maja Smrekar, Sven Stilinović, Jože Tisnikar, Zoran Todorović, Jalal Toufic, Anton Vidokle

  kustosinji razstave: Zdenka Badovinac, Bojana Piškur

  http://www.mg-lj.si/si/razstave/2369/razstava-nebeska-bitja-ne-clovek-ne-zival

  12.07.2018 | 09:00

  Tehnički muzej Nikola Tesla, Savska cesta 18, Zagreb

  TESLIN SVETSKI SISTEM - izložba posvećena dostignućima Nikole Tesle na polju bežičnog prenosa energije(11.7.-30.10.2018.)

  autorica: Zorica Civrić, muzejska savetnica Muzeja nauke i tehnike - Beograd

  organizacija: Muzej nauke i tehnike u Beogradu i Tehnički muzej Nikola Tesla iz Zagreba

  http://tehnicki-muzej.hr

  https://www.facebook.com/Tehnički-muzej-Nikola-Tesla-335802459827986

  http://www.muzejnt.rs

  12.07.2018 | 18:30

  Muzej moderne umetnosti - MoMA, 11 West 53 Street, New York, NY

  Izložba “Prema betonskoj utopiji: Arhitektura u Jugoslaviji, 1948-1980” (Toward a Concrete Utopia: Architecture in Yugoslavia, 1948-1980)

  Reprezentativna izložba jugoslovenske arhitekture u MoMA obuhvata više od 400 crteža, modela, fotografija i filmskih snimaka iz gradskih arhiva, privatnih i muzejskih kolekcija iz celog regiona. Izložba je prvo predstavljanje izuzetnih dela vodećih arhitekata socijalističke Jugoslavije američkoj i međunarodnoj javnosti.

  Izložba obuhvata radove najvažnijih jugoslovenskih arhitekata, među kojima su Bogdan Bogdanović (1922-2010), Juraj Neidhardt (1901-1979), Svetlana Kana Radević (1937–2000), Edvard Ravnikar (1907-1993), Vjenceslav Richter (1917-2002) i Milica Šterić (1914-1998).

  Izložba će biti otvorena do 13. januara 2019. godine, a obuhvata i prateći program

  *MoMa je otvoren svakog dana od 10.30 sati po lokalnom vremenu

  https://www.moma.org/calendar/exhibitions/3931

  22.07.2018 | 11:00

  2. BIJENALE INDUSTRIJSKE UMJETNOSTI / 2ND INDUSTRIAL ART BIENNIAL: NA LEĐIMA PALIH DIVOVA / ON THE SHOULDERS OF FALLEN GIANTS (IAB 2018) (20.7.-28.10.2018.) Labin, Pula, Raša, Rijeka, Vodnjan

  umjetnici/ce: Zanny Begg & Elise McLeod, Nina Bunjevac, CANAN, Phil Collins, Siniša Ilić, Matija Ferlin & Mauricio Ferlin, Fokus grupa, Ulrik Heltoft, Vlatka Horvat, Božena Končić Badurina, Luiza Margan, Maryanto, Naeem Mohaiemen, Oscar Murillo, Nikolay Oleynikov, Daniela Ortiz, Dan Perjovschi, Laure Prouvost, Kahlon Rajkamal, Miljohn Ruperto, Selma Selman, шkart, Marko Tadić & Miro Manojlović, Želimir Žilnik

  kustosice: Što, kako i za koga / WHW

  organizacija: Labin Art Express XXI

  suorganizacija: MMSU Rijeka, Arheološki muzej Istre

  http://www.industrialartbiennale.eu

  10.08.2018 | 10:00

  MGLC, Ljubljana

  RIKO DEBENJAK (1908-1987) - pregledna/retrospektivna razstava (9.8.-11.11.2018.)

  kustosinja razstave: Breda Škrjanec

  http://www.mglc-lj.si

  03.09.2018 | 10:00

  Spomen-zbirka Pavla Beljanskog, Trg galerija 2, Novi Sad

  Dani evropske baštine 2018.

  MAISON BARILLI: BELGRADE/NEW YORK - izložba posvećena Mileni Pavlović Barili (2.9.-28.10.2018.)

  autori: Stefan Žarić i Violeta Tomić

  http://www.pavle-beljanski.museum

  11.09.2018 | 10:00

  Francuski institut u Novom Sadu, Nikole Pašića 33, Novi Sad

  ZORAN SVILAR: LOŠI MOMCI - izložba ilustracija za Le Monde diplomatique, izdanje na sprskom jeziku (10.9.-31.10.2018.)

  http://www.institutfrancais.rs

  14.09.2018 | 08:00

  Centar savremene umjetnosti Crne Gore, Dvorac Petrovića, Kruševac bb, Podgorica

  Izložba "Pravi se da spavaš" Tadije Janičića (13.9-31.10.2018)

  Radno vreme: ponedeljak - petak 8 h - 20 h, subota 10 h - 14 h

   

  https://www.facebook.com/CSUCG/

Video
21.10.2018 | 23:47

Kritika na delu: 57. Oktobarski salon 1/5

57. Oktobarski salon "Čudo kakofonije", Beograd, 15. septembar - 28. oktobar 2018.

1/5 Kritičar na delu: prof. dr Jerko Denegri, istoričar umetnosti