• Search form

03.04.2018 | 16:25

Zahtevi povodom rezultata gradskog konkursa za kulturu

Zahtevi povodom rezultata gradskog konkursa za kulturu

Srpski PEN centar, Asocijacija Nezavisna kulturna scena Srbije (NKSS), Srpsko književno društvo (SKD) i Forum za kulturu Evropskog pokreta u Srbiji, izrazili su 3. aprila oštar protest povodom rezultata Konkursa za (su)finansiranje projekata u kulturi u 2018. godini i uputili četiri zajednička zahteva, uključujući poništenje konkursa i ostavku gradske sekretarke Ivone Jevtić.

Sa okruglog stola u Srpskom PEN centru, održanog povodom rezultata gradskog konkursa za kulturu, zatražena je i javna rasprava o sprovođenju kriznog konkursa, utvrđivanju kriterijuma konkursa i o izboru članova komisija za konkurse u kulturi, te objavljivanje kompletne dokumentacije o rezultatima ovogodišnjeg konkursa, kao i narativnih i finansijskih izveštaja projekata podržanih na Konkursu za kulturu grada Beograda 2017. godine, koji je takođe izazvao bio burne reakcije i proteste.

Rezultati gradskog konkursa, kako je rečeno na okruglom stolu, ukazuju na potpunu arbitrarnost i samovolju prilikom donošenja odluka i predstavljaju svojevrsnu socijalnu likvidaciju organizacija koje nisu podržane, a među njima su i reprezentativna udruženja poput Srpskog PEN centra i SKD-a, kao i Asocijacija NKSS i na desetine njenih članica.

S druge strane, podržane su organizacije koje ni najboljim poznavaocima kulturne scene nisu poznate, zatim one koje su osnovane uoči konkursa ili su menjale opis delatnosti kako bi ga prilagodile uslovima, veliki broj organizacija čiji značaj nije priznat i relevantan, te organizacije koje se ni u najliberalnijem smislu ne mogu svrstati među aktere kulturnog života, kao i one koje imaju jasnu političku motivaciju i čiji su predstavnici prepoznati kao licnosti sa jakom političkom podrškom, rekao je član Upravnog odbora Srpskog PEN centra Gojko Božović.

“Otvara se prostor organizacijama koje se ne bave kulturom da kroz kulturu realizuju druge interese”, konstatovao je Božović, ukazujući na nedostatak transparentnosti i kriterijuma kao osnovne probleme gradskog konkursa.

Rezulate konkursa karakterišu s jedne strane nerazumno visoki iznosi za projekte nepoznatih aktera, a s druge nerazumno niski za organizatore poznatih i relevantnih programa i manifestacija, zbog čega se može govoriti o trendu amaterizacije scene, rekao je Božović, napominjući da Srpskom PEN centru nije podržan nijedan od tri projekta (regionalna konferencija, pokrenuta 2006; konferencija o Evropi, pokrenuta 2013. i tribine na kojima učestvuju poznati domaći i strani pisci).

Prema rezultatima konkursa, jedna od najvažnijih manifestacija je oslikavanje uskršnih jaja, najvažniji srpski pisac je Dejan Stojanović, a  najvažnije udruženje koje promoviše književnost je Matica iseljenika Srbije kojoj je podržan projekat obeležavanja 150 godina srpske književnosti na severnoameričkom kontinentu, dodao je Božović.

I predsednik UO SKD-a Slavoljub Marković ukazao je na netransparentnu proceduru gradskog konkursa, na kojem to udruženje već drugu godinu uzastopno ne dobija podršku za projekte.

“Prošle godine nije nikome ništa falilo, nadam se da će ove godine nekom faliti nešto”, rekao je Marković povodom najave nastavka borbe okupljenih aktera kulturne scene za transparentnu konkursnu proceduru i jasne kriterijume raspodele budžetskog novca.

I predsednik UO NKSS Luka Knežević Strika rekao je da rezultati konkursa, čija će detaljna analiza biti predstavljena 5. aprila u Medija centru, predstavljaju zapravo nastavak trenda koji je primetan poslednjih nekoliko godina, s tim što se ovoga puta otišlo korak dalje, i zbog toga se traži odgovornost nadležnih.

Zbog netransparentnosti konkursne procedure, neobjavljivanja imena članova komisija i obrazloženja njihovih odluka, javnost nema pravu sliku o tome kako radi Sekretarijat za kulturu koji bi trebalo da bude servis građana koji odgovorno raspolaže javnim sredstvima, rekao je Knežević Strika, ističući da je zahteve NKSS za poništenje konkursa i ostavku Ivone Jevtić podržalo i više od 1.100 potpisnika onlajn peticije.

Prof. dr Milena Dragićević Šešić, koja je prisustvovala okruglom stolu sa grupom studenata, ocenila je da rezultati gradskog konkursa ukazuju na odsustvo kulturne politike, jer se ne mogu nazvati ni populističkim, s obzirom na raznolikost rezultata od komisije do komisije. Kako je dodala, ono što eventualno povezuje rad svih komisija je nekompetentnost i nepoznavanje aktera na kulturnoj sceni.

Prema mišljenju prof. Šešić, NKSS i umetnička udruženja očigledno su prepoznati kao neprijatelji, ali i celokupno umetničko školstvo, budući da Fakultet muzičke umetnosti Univerziteta u Beogradu nije dobio podršku ni za jedan od petnaestak projekata, a Fakultet dramskih umetnosti dobio je podršku samo za jedan, i to u iznosu od ponižavajućih 100.000 dinara.

Predsednica Srpskog PEN centra Vida Ognjenović rekla je da je očigledno da su stručni kriterijumi zamenjeni političkim, što se sprovodi, između ostalog, i tako što se politički podobnici postavljaju na čelna mesta u kulturi, bez obzira što im je iskustvo nula.

“Dolaze samo da sprovedu deo političkog plana u kulturi. Ovo je sasvim dosledan sistem cenzure u kulturi, ja ne mogu da verujem da se ove tri organizacije (PEN, SKD i NKSS) slučajno isključuju. To je njihovo precrtavanje”, rekla je Vida Ognjenović.

U diskusiji je istaknuta potrebu veće solidarnosti na kulturnoj sceni, ali je ukazano i na problem anesteziranosti javnog sektora usled autocenzure i straha, kako je rekla urednica književnog programa Kulturnog centra Beograda Olivera Stošić.

Podsećajući da je i KCB pokušao svojevremeno da se izbori da stručnost nadvlada politiku, ali da za to nije dobio širu podršku, Olivera Stošić rekla je da je ipak, koliko god izgledalo utopistički, važno održati ova pitanja u javnosti i instistirati na kakvom-takvom dijalogu radi budućnosti.

Predstavnici Srpskog PEN centra najavili su nastavak razgovora o problemima kulturne politike, a okrugli sto o rezultatima gradskog konkursa zamišljen je kao svojevrsna inicijacija neformalnog foruma koji bi se redovno sastajao i bavio aktuelnim pitanjima u oblasti kulture.

*Inače, na osnovu Zakona o dostupnosti informacija od javnog značaja, poslanica Skupštine Srbije Ana Stevanović dobila je od Sekretarijata za kulturu Beograda  imena članova stručnih komisija na ovogodišnjem konkursu, a to su:

Komisije za izbor projekata u 2018. godini za oblasti kulturne delatnosti: muzika (stvaralaštvo, produkcija, interpretacija); pozorišna umetnost (stvaralaštvo, produkcija, interpretacija); umetnička igra – klasičan balet, narodna igra, savremena igra (stvaralaštvo, produkcija, interpretacija);  i ostala izvođenja kulturnih programa i kulturnih sadržaja (mjuzikl, cirkus, pantomima, ulična umetnost i sl.)

Predsednik: Miloš Latinović; članovi: Aleksandar Stamatović, Miodrag Ivanović, Dimitrije Ilić i Igor Bojović

Komisija za izbor projekata u 2018. godini za oblasti kulturne delatnosti: otkrivanje, prikupljanje, istraživanje, dokumentovanje, pručavanje, vrednovanje, zaštita, očuvanje, predstavljanje, interpretacija,, korišćenje i upravljanje kulturnim nasleđem; naučnoistraživačke i edukativne delatnosti i menadžment u kulturi

Predsednik: dr Aleksandar Lukić, članovi: Gorica Škipina, Gordana Predić, dr Olivera Stefanović, Mila Jovanović

Komisija za izbor projekata u 2018. godini za oblasti kulturne delatnosti: književnost (stvaralaštvo, prevodilaštvo); bibliotečko-informacione delatnosti

Predsednik: Jasmina Ninkov, članovi: Irena Aleksić, Nada Mirkov Bogdanović

Komisije za izbor projekata u 2018. godini za oblasti kulturne delatnosti: likovne, primenjene, vizuelne umetnosti, dizajn i arhitektura: digitalno stvaralaštvo i multimedije

Predsednik: Irina Černjavski Šantrić, članovi: Marija Aleksić i Jelena Medaković

Komisija za izbor projekata u 2018. godini za oblasti kulturne delatnosti: filmska umetnost i ostalo audio – vizuelno stvaralaštvo;  manifestacije vezane za filmsku umetnost i ostalo audio – vizuelno stvaralaštvo

Predsednik: Miroslav Mogorović, članovi: Rastko Janković i Miloš Avramović

(SEEcult.org)

Video
18. Bijnale umetnosti Pancevo
21.06.2018 | 15:33

VOĐENJE: 18. Bijenale umetnosti u Pančevu - Prostorni agens

Vođenje kroz 18. Bijenale umetnosti u Pančevu “Prostorni agens”, održano od 26. maja do 17.