• Search form

13.04.2018 | 20:15

Vukosavljević pohvalio odnos Niša prema kulturi

Vukosavljević pohvalio odnos Niša prema kulturi

Ministar kulture i informisanja Srbije Vladan Vukosavljević izjavio je 13. aprila da lokalne samouprave sve više ulažu u kulturu, a kao dobar primer naveo je Niš.

Otvarajući književno-memorijalnu postavku posvećenu Stevanu Sremcu i Branku Miljkoviću, povodom obeležavanja 85 godina od osnivanja Narodnog muzeja u Nišu, Vukosavljević je rekao da bi bilo kakav napor u kulturnoj politici bio uzaludan da ne postoji veliki broj lokalnih samouprava koje sa sve više napora, dobre volje i entuzijazma, ulažu sve više sredstava, pažnje, ljubavi i svesti o značaju razvoja kulturnog života u Srbiji, saopštilo je Ministarstvo kulture, koje je Nišu u 2016. i 2017. godini dalo za kulturu i medije oko 64 miliona dinara, dok je za 2018. godinu odobrilo 33 miliona dinara na konkursu “Gradovi u fokusu”.

“Malo, ali više nije moglo. Malo, ali ta sredstva su iskorišćena na pametan način”, ocenio je Vukosavljević.

Vukosavljević je naglasio da kulturna politika zasnovana na kulturnim potrebama građana neće imati rezultata ukoliko se svodi samo na kulturne potrebe prestonice.

“Svaki grad, svaka varoš u Srbiji moraju biti protkani duhom kulture u gornjim granicama naših kapaciteta i maksimalnim rasponima naših finansijskih mogućnosti”, rekao je Vukosavljević, ocenjujući da je Niš veoma agilna lokalna samouprava koja kvalitetno radi u oblasti kulture. To, kako je dodao, ne bi bilo moguće da Niš nema svoju kulturnu atmosferu, bogatu tradiciju i brojne talentovana ljude u oblasti kulture.

“Kultura podrazumeva pamćenje i plaćanje dugova, kao po onoj narodnoj: ‘Pamti, pa vrati’. Tako i Niš pamti, i danas odužuje davni dug dvojici književnih autora koji su ovom drevnom gradu snažili slavu imena”, rekao je Vukosavljević, podsetivši da je Niš Stevanu Sremcu bio jedan od važnih književnih zavičaja, a Branku Miljkoviću mesto rođenja.

“Odavno je zaostavština ova dva pisca u posedu niških ustanova kulture, otkupljena ili darovana, proglašena za kulturna dobra od velikog značaja”, rekao je Vukosavljević i dodao da sada ostaje drugi deo duga - da se “njihova dela ponovo štampaju, čitaju i proučavaju, da budu još življa i prisutnija u našem aktivnom književnom pamćenju”.

Ministarstvo kulture odobrilo je Nišu, na osnovu odluke konkursne komisije za “Gradove u fokusu”, 33 miliona dinara za projekat “Virtuozna prezentacija višeslojnog kulturnog identiteta modernog Niša”.

Vukosavljević je, kako su preneli mediji, izjavio u Nišu i da se očekuje početak javne rasprave o Nacrtu medijske strategije koju je uradila radna grupa, ali bez učešća medijskih i novinarskih udruženja.

"U demokratskom duhu videćemo šta je to što možemo da učinimo za medijsku scenu u godinama koje su ispred nas", rekao je Vukosavljević.

(SEEcult.org)

Video
08.08.2018 | 23:49

VOĐENJE: Nagrada Mangelos 2018.

Vođenje kroz izložbu finalista nagrade “Dimitrije Bašičević Mangelos” za 2018. godinu, održanu u Galeriji Remont u Beogradu od 2. do 20. jula 2018.