• Search form

11.08.2016 | 19:34

Vukosavljević novi ministar kulture Srbije

Vukosavljević novi ministar kulture Srbije

Novi ministar kulture i informisanja Srbije je dosadašnji gradski sekretar za kulturu Beograda Vladan Vukosavljević, koji je po obrazovanju pravnik, a bavio se i spoljnom trgovinom, prometom nekretninama i odnosima sa javnošću.

Vukosavljević je jedan od 19 ministara nove Vlade Srbije, čiji su članovi, na čelu sa predsednikom Aleksandrom Vučićem, svečano položili zakletvu 11. avgusta u parlamentu. Za izbor nove vlade glasala su 163 poslanika, 62 ih je bilo protiv, a 24 su bila odsutna.

Vukosavljević je među osam novih ministara u novoj vladi, a na čelu Ministarstva kulture i informisanja zamenio je Ivana Tasovca, koji je obavljao tu dužnost od septembra 2013. godine.

Rođen 1962. godine u Beogradu, Vukosavljević je diplomirao na Pravnom fakultetu u Beogradu, a kako je navedeno u njegovoj biografiji na sajtu vlade, imao je nekoliko studijskih boravaka u Francuskoj i Nemačkoj. Pohađao je postdiplomski specijalistički kurs na Pravnom fakultetu na temu “Međunarodni ugovori”.

Vukosavljević je radio u spolјnoj trgovini, u beogradskom preduzeću “Univerzal”. Bio je direktor i vlasnik preduzeća za promet nekretninama i pružanje pravnih usluga.

Od 2002. godine je direktor i suvlasnik preduzeća za odnose s javnošću ”Logos public Relations”.

Na mesto sekretara za kulturu Grada Beograda imenovan je 2013. godine, nakon razrešenja Katarine Živanović.

Od 2004. godine je član Krunskog saveta porodice Karađorđević, a bio je i potpredsednik Upravnog odbora Zadužbine “Miloš Crnjanski”.

Pisao je tekstove za "Pravnik", "Književnu reč" i NIN, a govori engleski i francuski jezik.

Novi-stari predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić  posvetio je manji deo ekspozea, koji je čitao šest sati, kulturi i informisanju. Kao prioritete u oblasti kulture istakao je završetak rekonstrukcije Narodnog muzeja i Muzeja savremene umetnosti u Beogradu, kao i decentralizaciju  kulture. U oblasti informisanja najavio je nastavak reformi i ponovio uverenje da mediji u Srbiji imaju potpunu slobodu, kao i da su, s druge strane, često neodgovorni.

Kada je birana prethodna Vlada Srbije, 2014. godine, Vučić je tada najavio uspostavlјanje “predvidive i konzistentne” kulturne politike, uz otvaranje rekonstruisanog Narodnog muzeja, jačanje kapaciteta ustanova kulture i civilnog sektora, podsticanje njihove profesionalizacije i transparentnosti, digitalizaciju srpskog kulturnog nasleđa, kao i oslobađanje od poreza radi povećanja ulaganja u kulturu.

*Foto: Screenshot - RTS

(SEEcult.org)

Video
07.10.2018 | 23:24

VOĐENJE: Dušan Gerzić Gera - Od grada do grada

Vođenje kroz retrospektivnu izložbu Dušana Gerzića Gere "Od grada do grada", održanu u Gradskoj galeriji Kulturnog centra Grad od 3. do 9.