• Search form

26.01.2018 | 12:45

Vođenja kroz izložbe u MSU, KCB-u, Čolakoviću

Vođenja kroz izložbe u MSU, KCB-u, Čolakoviću

Kulturni centar Beograda organizuje 27. januara vođenje kroz izložbu “Kritičari su izabrali: B.V.”, posvećenu Branku Vučićeviću (1934-2016), a Muzej savremene umetnosti u Beogradu poziva na vođenje kroz izložbu “Sekvence”, posvećeno neoavangardi u jugoslovenskoj umetnosti, kao i na prateći program izložbe “Svedočanstvo – istina ili politika” u Galeriji-legatu Milice Zorić i Rodoljuba Čolakovića, koju organizuje sa Centrom za kulturnu dekontaminaciju.

Kroz izložbu “Kritičari su izabrali: B.V.” u Likovnoj galeriji KCB-a vodiće u podne autor tog projekta i dobitnik nagrade “Lazar Trifunović” za 2014. godinu Radonja Leposavić, sa koleginicom sa Radio Beograda 2 Snežanom Ristić.

Izložba je posvećena Branku Vučićeviću, jednom od protagonista crnog talasa jugoslovenskog filma, avangardnog i višemedijskog  stvaraoca – scenariste kultnih filmova kao što su “Slike iz života udarnika” (1972), “Splav meduza” (1980), “Umjetni raj” (1990), prevodioca i autora knjiga kao što su “Avangardni film” (1985-1939, 1984,1990), “Imitacija života” (1992), “Paper Movies” (1998), “Srpske lepe umetnosti” (2007), “Neobični doživljaji gospodina Benjamina u zemlji boljševika” (2009).

Postavka ima karakter biografske izložbe - u formi strip tabli predstavljena je alternativna istorija avangardnih pokreta u umetnosti od Pariske komune do 1934, godine rođenja umetnika, njegova lična i profesionalna biografija koja se odnosi na njegov rad u oblasti filma - scenariji koje je pisao i filmska kritika, aktivnosti u međunarodnom fluksus pokretu, grafički dizajn, bogata bibliografija prevoda sa engleskog kapitalnih knjiga iz kulture, umetnosti, literature i društvenog života, knjige koje je napisao. Na izložbi se mogu videti brojni video zapisi i filmske sekvence, ambijent sobe Vučićevića kao slike prostora u kome je živeo i radio, te njegove omiljene rečenice i citati do kojih je držao.  

U okviru pratećeg programa izložbe, 30. januara u Dvorani KCB-a biće prikazani filmovi “Šumanović, komedija umetnika”, u režiji Branimira Dimitrijevića i Borisa Miljkovića (TV Beograd, 1986), te “Umetni raj” (Veštački raj) reditelja Karpa Godine iz Slovenije (Viba film, Ljubljana, 1990), koji će se i obratiti publici, a dan kasnije učestvovaće i u razgovoru “Branko Vučićević - Večna mladost!”, uz Jovana Čekića, Dejana Sretenovića, Miroljuba Stojanovića i Slobodana Šijana. Uvod u razgovor biće filmovi “Sonja Hennie” i “Nedostaje mi Sonja Heni” (Making of Sonia Hennie) Karpa Godine.

Za prvi dan vikenda najavljeno je i vođenje kroz izložbu “Sekvence. Umetnost Jugoslavije i Srbije iz zbirki MSU” u 13 sati, tokom kojeg će autor i kustos Dejan Sretenović govoriti posebno o neoavangardnim tedencijama u jugoslovenskoj umetnosti.

Revitalizacija istorijskih avangardi (dade, nadrealizma, konstruktivizma) pojavila se od 1951. godine i ogledala se u traganju za novim formama umetničkog izraza i ponašanja, kao i zanimanjem za spoj umetnosti, nauke i tehnike. U odnosu na glavne tokove umetnosti, neoavangarde su predstavljale alternativnu matricu koja je delovala kroz različite istraživačke, eksperimentalne i kritičke prakse pojedinaca i grupa.

U sekvenci posvećenoj neoavangardama predstavljeni su neokonstruktivistička grupa EXAT 51 (Ivan Picelj, Vlado Kristl, Vjenceslav Rihter), protokonceptualna grupa Gorgona (Julije Knifer, Josip Vaništa, Dimitrije Bašičević Mangelos, Ivan Kožarić), neodadaistički asamblaži i objekti Leonida Šejke; partitura performansa i taktizon Vladana Radovanovića; programirana umetnost i to kroz ornamentografske crteže Zorana Radovića, luminokinetičke objekte Kolomana Novaka i kompjuterske poeme Miroljuba Todorovića; monohromatsko geometrijsko slikarstvo Milene Čubraković i Mire Brtke, te radikalni enformel Ive Gatina i Eugena Felera.

Tokom vikenda je najavljen i prateći program izložbe “Svedočanstvo – istina ili politika: Koncept svedočanstva u komemoraciji jugoslovenskih ratova”, koju partnerski realizuju CZKD i MSUB u Galeriji-Legatu Čolakovića.

Od 12 do 18 časova biće održani Otvoreni dani za svedočenje, a posetioce će tokom oba dana vikenda dočekivati Bogdan Golobović, Darko Lazić i Noa Treister, autori “Socijalne mreže arhive svedočanstava”. Zainteresovani će imati priliku da se upoznaju sa tim projektom, kao i da ostave svoje svedočenje o ratu i njegovim posledicama.    

Za 28. januar od 14 do 18 časova najavljena je i radionica za mlade, koja obuhvata, uz razgovor sa umetnicima i veteranom Ljudevitom Kolarom, i preslušavanje radio emisije urađene od isečaka iz arhiva, kao i pisanje kratkih refleksija o umetnosti i svedočenja, koji će uz saglasnost autora/učesnika biti objavljeni na sajtu projekta.

Bazu projekta “Svedočanstvo – istina ili politika” čini audio arhiv sa više od 200 intervjua vođenih sa učesnicima rata i antiratnim aktivistima. Projekat se odvija u dve međusobno isprepletane istraživačke linije koje se bave konceptom svedočanstva u kontekstu komemorativnih praksi i jugoslovenskih ratova 90-ih, a zasniva se na intervjuima i umetničkim radovima koji razmatraju ove intervjue kao svedočanstva.

Izložba radova 15 umetnika i umetničkih parova nastoji da poveća produkciju kapitala znanja, šireći realnosti činjenica o ratovima – njihovim učesnicima, uzrocima i posledicama kroz sakupljanje svedočanstava od direktnih učesnika ratova i antiratnih aktivista.

Na izložbi u Legatu Čolaković, čiji su kustosi Noa Treister (CZKD/Učitelj neznalica) i Zoran Erić (MSUB), učestvuju umetnici: Ana Bunjak, Sanja Anđelković & Bojan Krivokapić & Andrea Palašti, Danijel Đamo (Daniel Djamo), Rjo Ikeširo (Ryo Ikeshiro) & Aron Rosman-Kiš (Aron Rossman-Kiss), Filip Jovanovski, Kristina Marić, Jelena Marković, Jula Marculi (Iula Marzulli) & Mariana Fumai (Marianna Fumai), Vladimir Miladinović, Doron Paris (Dorone Paris), Nikola Radić Lucati, Mersid Ramičević, Lala Raščić, Jacek Smolicki & Tim Šo (Tim Shaw) i Katarina Šević.

Izložba je prethodno održana u Galeriji Bokanera (Bočanera Gallery) u Trentu u Italiji, a posle Beograda, gde je otvorena do 29. januara, putuje u Sarajevo, Banjaluku i Beč.

(SEEcult.org)

 • 09.02.2018 | 10:00

  Ustvarjalni center Švicarija/MGLC, Grad Tivoli, Pod turnom 3, Ljubljana

  ŠVICARIJA: SKUPNOST, UMETNOST IN NARAVA - razstava (8.2.2018.-6.1.2019.)

   

  NIKA AUTOR

  STOJAN BATIČ

  DRAGICA ČADEŽ

  JURE DETELA

  META GRGUREVIČ

  FRANCE GRUDEN

  SERGEJ KAPUS

  JANEZ LENASSI

  KAREL PLEMENITAŠ

  KAREL PUTRIH

  DRAGO TRŠAR

  DUŠAN TRŠAR

  LUJO VODOPIVEC

  BILAL YILMAZ

  avtorica projekta, razstave: Yasmín Martín Vodopivec

  http://www.mglc-lj.si

  19.06.2018 | 10:00

  Cankarjev dom | Mestni muzej, Ljubljana

  SLOVENSKI IN EVROPSKI CANKAR - razstava (18.6.2018.-28.2.2019.) ob 100. obletnici smrti Ivana Cankarja

  https://www.cd-cc.si/sl/kultura/razstave/ivan-cankar-in-evropa

  12.07.2018 | 18:30

  Muzej moderne umetnosti - MoMA, 11 West 53 Street, New York, NY

  Izložba “Prema betonskoj utopiji: Arhitektura u Jugoslaviji, 1948-1980” (Toward a Concrete Utopia: Architecture in Yugoslavia, 1948-1980)

  Reprezentativna izložba jugoslovenske arhitekture u MoMA obuhvata više od 400 crteža, modela, fotografija i filmskih snimaka iz gradskih arhiva, privatnih i muzejskih kolekcija iz celog regiona. Izložba je prvo predstavljanje izuzetnih dela vodećih arhitekata socijalističke Jugoslavije američkoj i međunarodnoj javnosti.

  Izložba obuhvata radove najvažnijih jugoslovenskih arhitekata, među kojima su Bogdan Bogdanović (1922-2010), Juraj Neidhardt (1901-1979), Svetlana Kana Radević (1937–2000), Edvard Ravnikar (1907-1993), Vjenceslav Richter (1917-2002) i Milica Šterić (1914-1998).

  Izložba će biti otvorena do 13. januara 2019. godine, a obuhvata i prateći program

  *MoMa je otvoren svakog dana od 10.30 sati po lokalnom vremenu

  https://www.moma.org/calendar/exhibitions/3931

  21.09.2018 | 10:00

  Etnografski muzej u Beogradu, Studentski trg 13, Beograd

  Dan Etnografskog muzeja - 117 godina

  TO SMO MI - NARODNA ZANIMANJA U SRBIJI (Nazrni, pa se vrni) - izložba (20.9.-20.12.2018)

  autori izložbe: muzejski savetnici Dušica Živković, dr Miloš Matić, dr Marko Stojanović, Jelena Tešić-Vuletić

  https://etnografskimuzej.rs

  21.09.2018 | 16:00

  Laufer galerija, Svetozara Radića 4, Beograd

  BOOGIE: SOMETHING ELSE - izložba (20.9.-15.12.2018.)

  https://lauferart.com

  29.09.2018 | 10:00

  Galerija Matice srpske, Novi Sad

  PERCEPCIJE: ŽENA PO MERI DRUŠTVA? - izložba (28.9.2018.-6.1.2019.)

  ABIGAIL LANE, ANA BEŠLIĆ, ANTHEA HAMILTON, CAMILLA LØW, CELIA HEMPTON, CLARE STRAND, DANICA JOVANOVIĆ, ĐORĐE JOVANOVIĆ, ELIZABETH PRICE, GILLIAN WEARING,  HELEN CHADWICK, IVAN TABAKOVIĆ, KATARINA IVANOVIĆ, LAURA ALDRIDGE, LUBAINA HIMID, LJUBICA CUCA SOKIĆ, MADAME YEVONDE, MILAN KONJOVIĆ, MARKO ZAVIŠIĆ, NADEŽDA PETROVIĆ, PETAR DOBROVIĆ, RACHEL WHITEREAD, SAVA PETROVIĆ, SARAH LUCAS, SAVA ŠUMANOVIĆ, TRACY EMIN, ZORA PETROVIĆ

  organizacija: British Coucnil i Galerija Matice srpske, Novi Sad

  https://www.britishcouncil.rs

  04.10.2018 | 11:00

  Umjetnički paviljon u Zagrebu, Trg Kralja Tomislava 22, Zagreb 

  VLAHO BUKOVAC I ALEXANDRE CABANEL - povijesni susret učenika i učitelja - izložba (3.10.2018-6.1.2019.)

  http://www.umjetnicki-paviljon.hr

  06.10.2018 | 10:00

  Kibla, Maribor

  Kibla portal, Valvasorjeva 40, Maribor

  OSEBNO / PERSONAL - mednarodna skupinska razstava (5.10.-29.12.2018.)

  Jozef Suchoža (Slovaška), Nataša Prosenc Stearns (Slovenija/ZDA), Jože Slaček in Jiri Kočica (Slovenija), Jure Fingušt (Slovenija), Janez Kardelj (Slovenija), Maruša Šuštar (Slovenija), Tadej Vaukman (Slovenija), Maša Jazbec (Slovenija), Artists&Poor's (Slovenija), Radovan Kunić (Hrvaška), Boštjan Novak (Slovenija), Dragica Čadež (Slovenija), Anka Krašna (Slovenija), Selma Selman (BH/ZDA), Nikita Shalenny (Ukrajina/UA), Nataša Berk, Vlado Repnik, Simon Macuh, Petra Kapš (Slovenija), Tincuta Heinzel in Hillevi Munthe, kuratorici - Poskusi, napake, preizkušnje in napake: Attempts, Failures, Trials and Errors: Teresa Almeida (Portugalska / ZK / Švedska), Beam (Nizozemska), Shih Wei Chieh (Tajvan), Kate Sicchio (ZDA) & Camille Baker (Kanada / ZK), Renata Gaui (Brazilija / ZDA), Maria Paulina Gutiérrez (Kolumbija), Tincuta Heinzel (Romunija/Nemčija/ZK), Shary Kock (Nizozemska), Aline Martinez Santos (Brazilija/Nemčija), Afroditi Psarra (Grčija/ZDA), Annette Schmid & Veerle Pennock (Nemčija/Nizozemska), Zoran Popovici (Romunija), Natacha Roussel (Francija/Belgija), Vitalii Shupliak (Ukrajina/Poljska), Giulia Tomasello (Italija/ZK), Pauline Vierne (Francija/Nemčija), ZEST Collective (Romunija), Ebru Kurbak (Turčija/Avstrija), Mili John Tharakan (Indija/ZK), Rebecca Stewart (ZDA/ZK)

  http://www.kibla.org

  13.10.2018 | 10:00

  Muzej savremene umetnosti Vojvodine, Dunavska 37, Novi Sad

  ILIJA ŠOŠKIĆ: AKCIONE FORME - retrospektivna izložba (12.10.-24.12.2018.)

  kustosi izložbe: Zoran Erić (Muzej savremene umetnosti Beograd) i Nebojša Milenković (Muzej savremene umetnosti Vojvodine)

  organizacija: Muzej savremene umetnosti Beograd i Muzej savremene umetnosti Vojvodine

  http://www.msuv.org

  14.10.2018 | 10:00

  Muzej savremene umetnosti Beograd

  ILIJA ŠOŠKIĆ: AKCIONE FORME - retrospektivna izložba (13.10.-24.12.2018.)

  kustosi izložbe: Zoran Erić (Muzej savremene umetnosti Beograd) i Nebojša Milenković (Muzej savremene umetnosti Vojvodine)

  organizacija: Muzej savremene umetnosti Beograd i Muzej savremene umetnosti Vojvodine

  http://www.msub.org.rs

Video
10.12.2018 | 17:42

VOĐENJE: Dan vredan veka - 1. decembar 1918.

Autorsko vođenje kroz izložbu Muzeja Jugoslavije Dan vredan veka - 1.