• Search form

26.01.2018 | 12:45

Vođenja kroz izložbe u MSU, KCB-u, Čolakoviću

Vođenja kroz izložbe u MSU, KCB-u, Čolakoviću

Kulturni centar Beograda organizuje 27. januara vođenje kroz izložbu “Kritičari su izabrali: B.V.”, posvećenu Branku Vučićeviću (1934-2016), a Muzej savremene umetnosti u Beogradu poziva na vođenje kroz izložbu “Sekvence”, posvećeno neoavangardi u jugoslovenskoj umetnosti, kao i na prateći program izložbe “Svedočanstvo – istina ili politika” u Galeriji-legatu Milice Zorić i Rodoljuba Čolakovića, koju organizuje sa Centrom za kulturnu dekontaminaciju.

Kroz izložbu “Kritičari su izabrali: B.V.” u Likovnoj galeriji KCB-a vodiće u podne autor tog projekta i dobitnik nagrade “Lazar Trifunović” za 2014. godinu Radonja Leposavić, sa koleginicom sa Radio Beograda 2 Snežanom Ristić.

Izložba je posvećena Branku Vučićeviću, jednom od protagonista crnog talasa jugoslovenskog filma, avangardnog i višemedijskog  stvaraoca – scenariste kultnih filmova kao što su “Slike iz života udarnika” (1972), “Splav meduza” (1980), “Umjetni raj” (1990), prevodioca i autora knjiga kao što su “Avangardni film” (1985-1939, 1984,1990), “Imitacija života” (1992), “Paper Movies” (1998), “Srpske lepe umetnosti” (2007), “Neobični doživljaji gospodina Benjamina u zemlji boljševika” (2009).

Postavka ima karakter biografske izložbe - u formi strip tabli predstavljena je alternativna istorija avangardnih pokreta u umetnosti od Pariske komune do 1934, godine rođenja umetnika, njegova lična i profesionalna biografija koja se odnosi na njegov rad u oblasti filma - scenariji koje je pisao i filmska kritika, aktivnosti u međunarodnom fluksus pokretu, grafički dizajn, bogata bibliografija prevoda sa engleskog kapitalnih knjiga iz kulture, umetnosti, literature i društvenog života, knjige koje je napisao. Na izložbi se mogu videti brojni video zapisi i filmske sekvence, ambijent sobe Vučićevića kao slike prostora u kome je živeo i radio, te njegove omiljene rečenice i citati do kojih je držao.  

U okviru pratećeg programa izložbe, 30. januara u Dvorani KCB-a biće prikazani filmovi “Šumanović, komedija umetnika”, u režiji Branimira Dimitrijevića i Borisa Miljkovića (TV Beograd, 1986), te “Umetni raj” (Veštački raj) reditelja Karpa Godine iz Slovenije (Viba film, Ljubljana, 1990), koji će se i obratiti publici, a dan kasnije učestvovaće i u razgovoru “Branko Vučićević - Večna mladost!”, uz Jovana Čekića, Dejana Sretenovića, Miroljuba Stojanovića i Slobodana Šijana. Uvod u razgovor biće filmovi “Sonja Hennie” i “Nedostaje mi Sonja Heni” (Making of Sonia Hennie) Karpa Godine.

Za prvi dan vikenda najavljeno je i vođenje kroz izložbu “Sekvence. Umetnost Jugoslavije i Srbije iz zbirki MSU” u 13 sati, tokom kojeg će autor i kustos Dejan Sretenović govoriti posebno o neoavangardnim tedencijama u jugoslovenskoj umetnosti.

Revitalizacija istorijskih avangardi (dade, nadrealizma, konstruktivizma) pojavila se od 1951. godine i ogledala se u traganju za novim formama umetničkog izraza i ponašanja, kao i zanimanjem za spoj umetnosti, nauke i tehnike. U odnosu na glavne tokove umetnosti, neoavangarde su predstavljale alternativnu matricu koja je delovala kroz različite istraživačke, eksperimentalne i kritičke prakse pojedinaca i grupa.

U sekvenci posvećenoj neoavangardama predstavljeni su neokonstruktivistička grupa EXAT 51 (Ivan Picelj, Vlado Kristl, Vjenceslav Rihter), protokonceptualna grupa Gorgona (Julije Knifer, Josip Vaništa, Dimitrije Bašičević Mangelos, Ivan Kožarić), neodadaistički asamblaži i objekti Leonida Šejke; partitura performansa i taktizon Vladana Radovanovića; programirana umetnost i to kroz ornamentografske crteže Zorana Radovića, luminokinetičke objekte Kolomana Novaka i kompjuterske poeme Miroljuba Todorovića; monohromatsko geometrijsko slikarstvo Milene Čubraković i Mire Brtke, te radikalni enformel Ive Gatina i Eugena Felera.

Tokom vikenda je najavljen i prateći program izložbe “Svedočanstvo – istina ili politika: Koncept svedočanstva u komemoraciji jugoslovenskih ratova”, koju partnerski realizuju CZKD i MSUB u Galeriji-Legatu Čolakovića.

Od 12 do 18 časova biće održani Otvoreni dani za svedočenje, a posetioce će tokom oba dana vikenda dočekivati Bogdan Golobović, Darko Lazić i Noa Treister, autori “Socijalne mreže arhive svedočanstava”. Zainteresovani će imati priliku da se upoznaju sa tim projektom, kao i da ostave svoje svedočenje o ratu i njegovim posledicama.    

Za 28. januar od 14 do 18 časova najavljena je i radionica za mlade, koja obuhvata, uz razgovor sa umetnicima i veteranom Ljudevitom Kolarom, i preslušavanje radio emisije urađene od isečaka iz arhiva, kao i pisanje kratkih refleksija o umetnosti i svedočenja, koji će uz saglasnost autora/učesnika biti objavljeni na sajtu projekta.

Bazu projekta “Svedočanstvo – istina ili politika” čini audio arhiv sa više od 200 intervjua vođenih sa učesnicima rata i antiratnim aktivistima. Projekat se odvija u dve međusobno isprepletane istraživačke linije koje se bave konceptom svedočanstva u kontekstu komemorativnih praksi i jugoslovenskih ratova 90-ih, a zasniva se na intervjuima i umetničkim radovima koji razmatraju ove intervjue kao svedočanstva.

Izložba radova 15 umetnika i umetničkih parova nastoji da poveća produkciju kapitala znanja, šireći realnosti činjenica o ratovima – njihovim učesnicima, uzrocima i posledicama kroz sakupljanje svedočanstava od direktnih učesnika ratova i antiratnih aktivista.

Na izložbi u Legatu Čolaković, čiji su kustosi Noa Treister (CZKD/Učitelj neznalica) i Zoran Erić (MSUB), učestvuju umetnici: Ana Bunjak, Sanja Anđelković & Bojan Krivokapić & Andrea Palašti, Danijel Đamo (Daniel Djamo), Rjo Ikeširo (Ryo Ikeshiro) & Aron Rosman-Kiš (Aron Rossman-Kiss), Filip Jovanovski, Kristina Marić, Jelena Marković, Jula Marculi (Iula Marzulli) & Mariana Fumai (Marianna Fumai), Vladimir Miladinović, Doron Paris (Dorone Paris), Nikola Radić Lucati, Mersid Ramičević, Lala Raščić, Jacek Smolicki & Tim Šo (Tim Shaw) i Katarina Šević.

Izložba je prethodno održana u Galeriji Bokanera (Bočanera Gallery) u Trentu u Italiji, a posle Beograda, gde je otvorena do 29. januara, putuje u Sarajevo, Banjaluku i Beč.

(SEEcult.org)

Video
08.08.2018 | 23:49

VOĐENJE: Nagrada Mangelos 2018.

Vođenje kroz izložbu finalista nagrade “Dimitrije Bašičević Mangelos” za 2018. godinu, održanu u Galeriji Remont u Beogradu od 2. do 20. jula 2018.