• Search form

27.06.2018 | 19:43

Užurbane pripreme Narodnog muzeja za otvaranje

Užurbane pripreme Narodnog muzeja za otvaranje

Narodni muzej u Beogradu užurbano se priprema za svečano otvaranje 28. juna, posle 15-godišnje rekonstrukcije, a za njen završetak, prema rečima direktorke Bojane Borić Brešković, zahvalan je pre svega predsedniku države Aleksandru Vučiću, Vladi Srbije i Ministarstvu kulture i informisanja.

“Veoma smo zahvalni pre svega našem predsedniku Aleksandru Vučiću, zatim Vladi Republike Srbije i Ministarstvu kulture, jer da nismo  postigli kontinuitet, mi nikada ne bismo bili u prilici da završimo sve radove, kako na unutrašnjem delu objekta i fasadi, tako i na stalnoj postavci”, rekla je Bojana Borić Brešković pred mnogobrojnim medijskim ekipama koje su 27. juna imale priliku da prve obiđu novu stalnu postavku, raspoređenu na više od 5.000 izložbenog prostora.

Direktorka Narodnog muzeja rekla je i da je kolektiv te nacionalne institucije “veoma srećan i zadovoljan”, jer je imao priliku da obnovi i ponovo predstavi javnosti stalnu postavku, koja je zatvorena od 2003. godine.

Dok radnici i kustosi užurbano završavaju pripreme za svečano otvaranje i multimedijalni spektakl na Trgu republike, među prvim posetiocima Narodnog muzeja, osim novinara, bili su i najbolji učenici završnih razreda beogradskih osovnih škola, koji su bili oduševljeni što su imali priliku da vide umetnička dela koja su im bila poznata samo iz knjiga i medija.

Dan uoči svečanog otvaranja Narodni muzej posetio je i ministar kulture Vladan Vukosavljević sa saradnicima, koga je direktorka obavestila da se sve završne pripreme za svečano otvaranja odvijaju bez problema i da je sve spremno za jedan od ključnih događaja u kulturi u poslednjoj deceniji. Ministar je direktorki Narodnog muzeja zahvalio na trudu koji su ona i njen tim uložili u svim osetljivim fazama rekonstrukcije, saopštilo je Ministarstvo.

Bojana Borić Brešković i Vladan Vukosavljević

Narodni muzej je povodom otvaranja dobio i novi vizuelni identitet, a njegov autor, grafički dizajner Slavimir Stojanović, izjavio je da je to vrhunac njegove karijere. Posebno je izrazio zadovoljstvo što je reč o Narodnom muzeju, jer se tu, kako je naveo, prvi put susreo sa umetnošći i sam poželeo da se njome bavi.

Novi vizuelni identitet Narodnog muzeja baziran na starom znaku koji predstavlja dve rajske ptice, odnosno dva pauna iz Miroslavljevog  jevanđelja, koji u kljunovima drže neku vrstu relikvije, rekao je Stojanović, dodajući da je pokušao da pročisti i osavremeni taj znak. “To je metafora Muzeja koji brižno čuva duh naše nacije”, naveo je on, dodajući da je estetika savremena, ali da je želeo da dočara i druga nasleđa naroda na ovim prostprima, uključujući antičku, keltsku i rimsku kulturu.

Stalna postavka obuhvata obiman hronološki opseg - od dalekog paleolita i eksponata iz arheološke zbirke u atrijumu do umetnosti 20. veka. Organizovana na tri nivoa, postavka svedoči o izuzetnim arheološkim istraživanjima, vidovima reprezentacije srpskih vladara kroz umetničke predmete, kao i o poklodavcima i kolekcionarima, vodeći posetioce od vremena praistorije do savremene srpske i jugoslovenske umetnosti.

Polazište u osmišljavanju nove muzejske postavke, u kojem su učestvovali kustosi Narodnog muzeja i dizajneri Jelena Stefanović, Igor i Irena Stepančić, bilo je nastojanje da uravnoteženim kombinovanjem konvencionalnog i inovativnog omogući uvid kako u umetnost, tako i u prošlost.

Više od 30 kustosa radilo je na novoj stalnoj postavci, kojoj još nedostaju legende uz većinu radova, pa će po svemu sudeći u Narodnom muzeju biti živo i tokom cele noći.

Nakon ceremonije za zvanice i multimedijalnog spektakla na Trgu republike, kojim će Narodni muzej svečano biti otvoren 28. juna u 21 sat, od 23 sata biće otvoren za sve posetioce – neprekidno sve do 22 sata naredne večeri. Tokom vikenda biće otvoren od 10 do 22 časa, a do 1. jula ulaz je besplatan. Od 3. jula ulaznice će koštati 300 dinara.

Zbog značaja koji Narodni muzej ima za kulturni život Srbije, u završne radove na pripremi otvaranja aktivno je uključen i tim iz Kabineta predsednice Vlade Ane Brnabić.

Otvaranje Narodnog muzeja na Vidovdan najavili su početkom ove godine predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijerka Ana Brnabić, koja je rekla da je to što je Narodni muzej zatvoren 15 godina zbog rekonstrukcije “svojevrstan kulturni genocid”. “Važno je da, nakon što smo prošle godine završili Muzej savremene umetnosti, ove završimo i otvorimo Narodni muzej i time damo signal da je kultura važna, da ćemo u to više ulagati i više se time baviti i da je to zdrav osnov za dugoročan razvoj Srbije”, izjavila je Ana Brnabić.

Vučić je takođe istakao da je Narodni muzej “ključna ustanova i srpske kulture i srpske duhovnosti”, a istakao je i njegov značaj za turizam.

Deo enterijera kafića u Narodnom muzeju

Otvaranje Narodnog muzeja, inače, najavljeno je promotivnim spotom “Buđenje” sa nagrađivanim baletskim umetnikom, koreografom i glumcem Sergejem Polunjinom (28), državljaninom Srbije od 2016. godine. Cilj njegovog učešća u promotivnoj kampanji, kako je naveo Narodni muzej, jeste da se ljudi širom sveta zainteresuju za bogatu kulturnu baštinu Srbije. Autorka kompozicije je Isidora Žebeljan, a na spotu su radili Vuk Vidor (režija), Kosta Glušica (direktor fotografije), Goran Balaban i Vuk Tatalović (animacija i vizuelni efekti) i Isidora Petra Mar (producent).

Građevinski radovi na rekonstrukciji Narodnog muzeja završeni su krajem marta, kada je počeo rad na pripremi stalne postavke. 

Rekonstrukcija je rađena prema projektu Mašino-projekta i idejnom rešenju arhitekte Zorana Jovanovića, a radove na restauraciji, sanaciji i adaptaciji zgrade obavila je grupa izvođača na čelu sa preduzećem “Koto”.

Prema prvobitnom planu, objavljenom u maju 2016. godine, rekonstrukcija Narodnog muzeja trebalo je da bude završena za 18 meseci, odnosno do kraja 2017. godine, ali je kasnije odložena za šest meseci i ponovno otvaranje zgrade najavljeno je za jun 2018.

Prethodno je tokom 2015. godine završena restauracija fasade Narodnog muzeja.

Nakon odustajanja od ranija dva plana rekonstrukcije, radovi na fasadi i prozorima počeli su krajem 2014. godine, pa su predstavnici vlasti najavljivali završetak radova i ponovno otvaranje Narodnog muzeja za 2016. godinu.

Prethodno se odustalo od dva projekta rekonstrukcije Narodnog muzeja – arhitekte Milana Rakočevića i potom Vladimira Lojanice, a onda je u vreme ministra kulture Bratislava Petkovića najavljeno je jeftinije i brže rešenje sanacije i otvaranje i MSU i Narodnog već tokom 2014.

Narodni muzej je osnovan 1844. godine ukazom ministra prosvete Jovana Sterije Popovića.

Sadašnja zgrada na Trgu republike izgrađena je 1903. godine za potrebe smeštaja Uprave fondova, a 1933. je proširena i dograđena za potrebe Državne hipotekarne banke.

Nakon razaranja u Drugom svetskom ratu, obnovlјena je, a potom je 1966. godine rekonstruisana, dograđena i adaptirana za potrebe Narodnog muzeja, koji poseduje zbirku od više od 400.000 umetničkih, istorijskih i arheoloških eksponata.

(SEEcult.org)

 • 09.02.2018 | 10:00

  Ustvarjalni center Švicarija/MGLC, Grad Tivoli, Pod turnom 3, Ljubljana

  ŠVICARIJA: SKUPNOST, UMETNOST IN NARAVA - razstava (8.2.2018.-6.1.2019.)

   

  NIKA AUTOR

  STOJAN BATIČ

  DRAGICA ČADEŽ

  JURE DETELA

  META GRGUREVIČ

  FRANCE GRUDEN

  SERGEJ KAPUS

  JANEZ LENASSI

  KAREL PLEMENITAŠ

  KAREL PUTRIH

  DRAGO TRŠAR

  DUŠAN TRŠAR

  LUJO VODOPIVEC

  BILAL YILMAZ

  avtorica projekta, razstave: Yasmín Martín Vodopivec

  http://www.mglc-lj.si

  19.06.2018 | 10:00

  Cankarjev dom | Mestni muzej, Ljubljana

  SLOVENSKI IN EVROPSKI CANKAR - razstava (18.6.2018.-28.2.2019.) ob 100. obletnici smrti Ivana Cankarja

  https://www.cd-cc.si/sl/kultura/razstave/ivan-cankar-in-evropa

  12.07.2018 | 18:30

  Muzej moderne umetnosti - MoMA, 11 West 53 Street, New York, NY

  Izložba “Prema betonskoj utopiji: Arhitektura u Jugoslaviji, 1948-1980” (Toward a Concrete Utopia: Architecture in Yugoslavia, 1948-1980)

  Reprezentativna izložba jugoslovenske arhitekture u MoMA obuhvata više od 400 crteža, modela, fotografija i filmskih snimaka iz gradskih arhiva, privatnih i muzejskih kolekcija iz celog regiona. Izložba je prvo predstavljanje izuzetnih dela vodećih arhitekata socijalističke Jugoslavije američkoj i međunarodnoj javnosti.

  Izložba obuhvata radove najvažnijih jugoslovenskih arhitekata, među kojima su Bogdan Bogdanović (1922-2010), Juraj Neidhardt (1901-1979), Svetlana Kana Radević (1937–2000), Edvard Ravnikar (1907-1993), Vjenceslav Richter (1917-2002) i Milica Šterić (1914-1998).

  Izložba će biti otvorena do 13. januara 2019. godine, a obuhvata i prateći program

  *MoMa je otvoren svakog dana od 10.30 sati po lokalnom vremenu

  https://www.moma.org/calendar/exhibitions/3931

  21.09.2018 | 10:00

  Etnografski muzej u Beogradu, Studentski trg 13, Beograd

  Dan Etnografskog muzeja - 117 godina

  TO SMO MI - NARODNA ZANIMANJA U SRBIJI (Nazrni, pa se vrni) - izložba (20.9.-20.12.2018)

  autori izložbe: muzejski savetnici Dušica Živković, dr Miloš Matić, dr Marko Stojanović, Jelena Tešić-Vuletić

  https://etnografskimuzej.rs

  21.09.2018 | 16:00

  Laufer galerija, Svetozara Radića 4, Beograd

  BOOGIE: SOMETHING ELSE - izložba (20.9.-15.12.2018.)

  https://lauferart.com

  28.09.2018 | 10:00

  Galerija umjetnina, kralja Tomislava 15, Split

  VJEKOSLAV NAKIĆ: FILMOVI (27.9.-2.12.2018.) (30 min)
   

  SLOBODA (1966.)

  TETRAEDAR (1967.)

  L'ABANDON (1967.)

  POSLIJE POTOPA (1967.)

  kustosica: Sunčica Fradelić
  organizacija: Galerija umjetnina i Kino klub Split

  https://www.galum.hr

  28.09.2018 | 12:00

  Hestia Art Residency & Exhibitions Bureau, Toplicin venac 14/9/IV, Beograd

  Umetnički par diSTRUKTURA: Milica Milićević (1979) i Milan Bosnić (1969): WE from in betWEen - izložba (27.9.-9.12.2018.)

  http://distruktura.com

  29.09.2018 | 10:00

  Galerija Matice srpske, Novi Sad

  PERCEPCIJE: ŽENA PO MERI DRUŠTVA? - izložba (28.9.2018.-6.1.2019.)

  ABIGAIL LANE, ANA BEŠLIĆ, ANTHEA HAMILTON, CAMILLA LØW, CELIA HEMPTON, CLARE STRAND, DANICA JOVANOVIĆ, ĐORĐE JOVANOVIĆ, ELIZABETH PRICE, GILLIAN WEARING,  HELEN CHADWICK, IVAN TABAKOVIĆ, KATARINA IVANOVIĆ, LAURA ALDRIDGE, LUBAINA HIMID, LJUBICA CUCA SOKIĆ, MADAME YEVONDE, MILAN KONJOVIĆ, MARKO ZAVIŠIĆ, NADEŽDA PETROVIĆ, PETAR DOBROVIĆ, RACHEL WHITEREAD, SAVA PETROVIĆ, SARAH LUCAS, SAVA ŠUMANOVIĆ, TRACY EMIN, ZORA PETROVIĆ

  organizacija: British Coucnil i Galerija Matice srpske, Novi Sad

  https://www.britishcouncil.rs

  04.10.2018 | 11:00

  Umjetnički paviljon u Zagrebu, Trg Kralja Tomislava 22, Zagreb 

  VLAHO BUKOVAC I ALEXANDRE CABANEL - povijesni susret učenika i učitelja - izložba (3.10.2018-6.1.2019.)

  http://www.umjetnicki-paviljon.hr

  06.10.2018 | 10:00

  Kibla, Maribor

  Kibla portal, Valvasorjeva 40, Maribor

  OSEBNO / PERSONAL - mednarodna skupinska razstava (5.10.-29.12.2018.)

  Jozef Suchoža (Slovaška), Nataša Prosenc Stearns (Slovenija/ZDA), Jože Slaček in Jiri Kočica (Slovenija), Jure Fingušt (Slovenija), Janez Kardelj (Slovenija), Maruša Šuštar (Slovenija), Tadej Vaukman (Slovenija), Maša Jazbec (Slovenija), Artists&Poor's (Slovenija), Radovan Kunić (Hrvaška), Boštjan Novak (Slovenija), Dragica Čadež (Slovenija), Anka Krašna (Slovenija), Selma Selman (BH/ZDA), Nikita Shalenny (Ukrajina/UA), Nataša Berk, Vlado Repnik, Simon Macuh, Petra Kapš (Slovenija), Tincuta Heinzel in Hillevi Munthe, kuratorici - Poskusi, napake, preizkušnje in napake: Attempts, Failures, Trials and Errors: Teresa Almeida (Portugalska / ZK / Švedska), Beam (Nizozemska), Shih Wei Chieh (Tajvan), Kate Sicchio (ZDA) & Camille Baker (Kanada / ZK), Renata Gaui (Brazilija / ZDA), Maria Paulina Gutiérrez (Kolumbija), Tincuta Heinzel (Romunija/Nemčija/ZK), Shary Kock (Nizozemska), Aline Martinez Santos (Brazilija/Nemčija), Afroditi Psarra (Grčija/ZDA), Annette Schmid & Veerle Pennock (Nemčija/Nizozemska), Zoran Popovici (Romunija), Natacha Roussel (Francija/Belgija), Vitalii Shupliak (Ukrajina/Poljska), Giulia Tomasello (Italija/ZK), Pauline Vierne (Francija/Nemčija), ZEST Collective (Romunija), Ebru Kurbak (Turčija/Avstrija), Mili John Tharakan (Indija/ZK), Rebecca Stewart (ZDA/ZK)

  http://www.kibla.org

Video
18.11.2018 | 18:36

Urbanu Stupica posle Rodoljubaca

Nagrada Udruženja dramskih umetnika Srbije (UDUS) “Bojan Stupica” biće svečano uručena reditelju Andrašu Urbanu 19.