• Search form

06.12.2016 | 18:36

Uništena izložba o Vukovaru

Uništena izložba o Vukovaru

Izlozi ulične galerije Šok zadruge u centru Novog Sada - Šok koridora, u kojima je bila postavljena izložba fotografija Srđana Veljovića “Vukovar – ubijanje jednog grada 1991-2016”, razbijeni su u vandalskoj akciji nepoznatih počinilaca.

Veljovićeva izložba postavljena je još 18. novembra u galeriji Šok koridor 22 u pasažu Milana Mladenovića u Zmaj Jovinoj ulici, čije su izloge vandali razbili u noći između 5. i 6. decembra i pocepali fotografije.

Na izlozima su najpre pre dva dana osvanuli flomasterima ispisani natpisi “A ubijanje Srba?”, “Stoko”, “Je*o vas Vukovar”…

Veljović je izjavio za portal 021 da je namera izložbe bila da se fotografijama podseti na uništavanje Vukovara, a vandalska reakcija ga nije iznenadila.

“Prvi utisak je da su vandali lenji, jer im je dugo trebalo da primete izložbu i reaguju. Međutim, to smo i imali na umu, jer tema proizvodi takvu vrstu reakcije. Dok sam birao fotografije gledao sam da budu neupitne i očišćene od svih politika o tome ko je prvi počeo, i ko smo 'mi', a ko 'oni'. Poruka iza ovakvog čina je da i dalje postoji jedan mlad i besan svet. Zbog toga mi je žao, jer njima je verovatno teško u životu. Tako da ako im je uništavanje učinilo estetski ugođaj, onda je i to neka korist od izložbe", naveo je Veljović.

Navodeći da je ideja postavke bila da se ukaže na to da je postojao jedan grad i da je on uništen, Veljović je dodao da je želeo da se posle četvrt veka okrenu karte.

“To je čitava generacija odraslih ljudi. Trebalo bi da razmislimo o odnosima među nama, šta je tu moglo bolje? Kako sam imao određeni strah da će izložba završiti ovako, postoji i strah da će moja i tuđa deca doći u situaciju da se tako nešto ponovi. Opet, nasuprot tome, postoji paradoks u tome da sa teritorija za koje se moja generacija tako zdušno klala, svi žele da odu. Ta energija o nedosanjanim teritorijama je dovela do toga da 25 godina kasnije ljudi ne žele da žive na ovim prostorima”, rekao je Veljović.

Realizaciju izložbe pomogla je organizacija Žene u crnom, a trebalo je da bude otvorena mesec dana.

*Foto: Šok zadruga

(SEEcult.org)

Video
Vodjenje - Branko Vucicevic
03.02.2018 | 23:57

VOĐENJE - Kritičari su izabrali: B.V.

Vođenje kroz izložbu “Kritičari su izabrali 2018: B.V.” u Likovnoj galeriji Kulturnog centra Beograda (12.1-3.2.2018), posvećenu Branku Vučićeviću