• Search form

25.03.2012 | 14:33

Umetnik - muzeolog / Umetnik - gradski prirodnjak

Umetnik - muzeolog / Umetnik - gradski prirodnjak

Radovi novosadskog umetnika Nikole Džafa i Miloša Tomića iz Beograda činili su vizuelni program “Borine kapije” u Vranju, koji je kustoskinja Jelena Veljković osmislila u želji da poveže osavremenjeni koncept te manifestacije na tradiciji "Borine nedelje" sa duhovnim legatom koji je Bora Stanković ostavio rodnom gradu.

Izložba “Umetnik - muzeolog / Umetnik - gradski prirodnjak” predstavila je DžafovMuzej zeca” i TomićevuĐubroteku”, ukazujući na prostore autentičnih muzeja i ličnih kolekcija.

Razmišljajući o konceptu izložbe i mogućoj vezi sa književnim opusom Stankovića, kustoskinja i selektorka vizuelnog programa “Borine kapije” Jelena Veljković konstatovala je da je diskurs kojim se čuveni vranjski pisac bavio u svojim romanima i pripovetkama aktuelan i danas. Memorije gradskog miljea predstavljale su za Stankovića svet koji se povlačio na margine društva u nastaloj ekonomsko-kulturnoj tranziciji, a danas, prema njenim rečima, imamo isto to - post-tranziciono društvo koje kulturu i ljude iz kulture i umetnosti potiskuje na same obode vidljivih urbanih aktivnosti.

Unija za te specifične poetike u preseku sa autentičnim književnim delom Stankovića jeste da su svi ti predmeti/pojave mogli ostati neprimećeni, uništeni i vremenom zaboravljeni. Njihovom aktuelizacijom postaju reprezenti ostataka prošlosti, sa obnovljenim smislom i funkcijom od muzeološke vrednosti.

Na tragu takvih strategija je i nastao koncept pratećeg vizuelnog programa “Borine nedelje”, čija je namera bila da se prikažu promisli savremenih umetnika - “sakljupača”, njihova polazišta, postupci i mehanizmi kolekcioniranja.

“Stvaranje vunderkamera ili specifičnih tematskih postvaki, artefakti kroz metode sakupljanja, proučavanja i katalogiziranja, dobijaju status muzealija koje govore o sopstvenoj stvarnosti, ali i ‘baštinskog blaga’ sačuvanog za budućnost”, navela je Jelena Veljković, ističući da u tom duhu muzeji moraju da učestvuju u izgrađivanju svesti o različitim vrednostima, pruže informaciju, ponude edukaciju, provociraju kritički i autonoman pogled na okolinu i društvena pomeranja, ali i da budu mesto namenjeno za uživanje, druženje i neku vrstu duhovne terapije.

Iz opusa gradskih arheologija, izbor je bio sužen na šetajući Džafov “Muzej zeca” koji predstavlja prostor za kolektivnu participaciju u stvaranju društvenih promena i aktuelnih tumačenja. Džafo tim projektom  nameće zeca kao metaforu za sve probleme i bolesti društva, lokalne zajednice, ali i za radosti, uspehe i zadovoljstva.

Naspram muzejske zbirke je Tomićeva kolekcija predmetaĐubroteka” - materijal koji je nakada bio sasvim običan, pokupljen iz svakodnevnog života, sastavljen od izanđanih gumica za tegle, devojačke kose, starih balona, kesa... očišćen od svoje dotrajale funkcije i prenesenih u domen apstraktne likovnosti.

Svi ti fragmenti, prema rečima Jelene Veljković, mogu da govore o našoj gradskoj flori, biodiverzitetu i lepoti forme koje nude tako beznačajne i istrošene stvari. Kao svaki posvećeni gradski prirodnjak, Tomić iznalazi posebnost nevidljivih mikrosvetova u zagolicanim linijama različitih boja, gradeći neku vrstu trodimenzionalnih crteža kroz sortiranje u nekoliko perspektivnih ravni ili u vakuumu rama. Otpadak lišen svake asocijativnosti ili bilo kog drštveno angažovanog diskursa skreće pažnju svojom minijaturnošću, izaziva anonimnim mnoštvom, dok naziv kolekcije aludira na raritetetne zbirke i kabinete retkosti.

Prostorna atmosfera izložene kolekcije ujedno je apsurdna, s obzirom na veliki broj salonskog bilja, a i otvoreno asocijativna i lepršava.

Manifestacija “Borina kapija” održana je od 16. do 22. marta u Vranju, u organizaciji gradskih vlasti koje ističu da tim programom nastavljaju 46-godišnju tradiciju “Borine nedelje”. Manifestaciji je promenjeno ime zbog sudskog spora sa Književnom zajednicom “Borisav Stanković” koja je odmah posle “Borine kapije”, inače, organizovala 46. “Borinu nedelju”.

“Borina kapija” predstavila je književni, likovni i muzički program, a završena je uručenjem nagrade “Bora Stanković” Uglješi Šajtincu za roman “Sasvim skromni darovi”, u izdanju "Arhipelaga", za koji je dobio i Vitalovu nagradu "Zlatni suncokret" za 2011.

(SEEcult.org)

 • 21.10.2017 | 10:00

  Galerija Matice srpske, Novi Sad

  170 godina Galerije Matice srpske

  ARSENIJE TEODOROVIĆ I SRPSKA CRKVA U BUDIMU  - izložba (18.10.2017.-1.7.2018.)

  http://www.galerijamaticesrpske.rs

  01.12.2017 | 12:00

  Istorijski muzej Srbije, Trg Nikole Pašića 11, Beograd

  SMRT KARAĐORĐA PETROVIĆA - izložba (30.11.2017.-31.8.2018.), povodom dvestote godišnjice od ubistva vožda Karađorđa

  autori izložbe: Vladimir Merenik, Boško Ljubojević, Nebojša Damnjanović, Borislav Korica

  dizajn postavke: Izabela Martinov Tomović

  Svake subote u 13 časova stručno vođenje kroz postavku za individualne posetioce

  http://imus.org.rs

  13.01.2018 | 09:00

  Istorijski muzej Srbije, Trg Nikole Pašića 11, Beograd

  ĐORĐE STANOJEVIĆ - ČOVEK KOJI JE OSVETLIO SRBIJU - izložba (12.1.-30.9.2018.)

  realizacija: Istorijski muzej Srbije pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, a uz podršku JP Elektroprivreda Srbije

  https://www.sendspace.com/file/q9yptp

  http://imus.org.rs

  09.02.2018 | 10:00

  Ustvarjalni center Švicarija/MGLC, Grad Tivoli, Pod turnom 3, Ljubljana

  ŠVICARIJA: SKUPNOST, UMETNOST IN NARAVA - razstava (8.2.2018.-6.1.2019.)

   

  NIKA AUTOR

  STOJAN BATIČ

  DRAGICA ČADEŽ

  JURE DETELA

  META GRGUREVIČ

  FRANCE GRUDEN

  SERGEJ KAPUS

  JANEZ LENASSI

  KAREL PLEMENITAŠ

  KAREL PUTRIH

  DRAGO TRŠAR

  DUŠAN TRŠAR

  LUJO VODOPIVEC

  BILAL YILMAZ

  avtorica projekta, razstave: Yasmín Martín Vodopivec

  http://www.mglc-lj.si

  07.04.2018 | 11:00

  Muzej suvremene umjetnosti Zagreb

  FORMULA ČULA - izložba djela iz Zbirke marginalne umjetnosti i zbirki MSU-a (6.4.-15.9.2018.)

  kustosica izložbe: Daniela Bilopavlović Bedenik

  http://www.msu.hr

  13.04.2018 | 11:00

  Galerija Klovićevi dvori, Jezuitski trg 4, Zagreb

  KATARINA VELIKA - CARICA SVIH RUSA - izložba iz Državnog muzeja Ermitaž iz St. Peterburga (12.4.-29.7.2018.)

  kustosice izložbe: Natalia Bakhtareva, Iva Sudec Andreis, Danijela Marković

  http://gkd.hr

  14.04.2018 | 10:00

  Mednarodni grafični likovni center, Grad Tivoli, Pod turnom 3, Ljubljana

  DAVID LYNCH: OGENJ NA ODRU - razstava (13.4.-29.7.2018.)

  kustos razstave: Božidar Zrinski

  http://www.mglc-lj.si

  21.04.2018 | 10:00

  Muzej savremene umjetnosti Republike Srpske, Trg srpskih junaka 2, Banja Luka

  PUNKTUMI: ZBIRKA INOSTRANE UMJETNOSTI MSURS - izložba (20.4.-30.8.2018.)

  Oto Pine (Otto Piene), Ginter Iker (Günther Uecker) i Hajnc Mak (Heinz Mack) iz grupe ZERO, Fridensrajh Hundertvaser (Friedensreich Hundertwasser), Hans Hartung (Hans Hartung), Pjer Alešinski (Pierre Alechinsky), Stenli Vilijem Hajter (Stanley William Hayter), Žan Mesažije (Jean Messagier), Zao Vu-Ki (Zao Wou-Ki), Šoići Hasegava (Shōichi Hasegawa), Jase Tabući (Yasse Tabuchi), Antonino Virduco (Antonino Virduzzo)…

  http://www.msurs.net

  21.04.2018 | 15:00

  Kibla, Maribor

  Kibla Portal, Valvasorjeva 40, Maribor

  PRISOTNOSTI - skupinska razstava akademske slikarke Metke Krašovec in umetnic in umetnikov - njenih študentov na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje (UL ALUO) v Ljubljani (20.4.-30.6.2018.)

  Razstavljajo Metka Krašovec in umetniki (po abecednem redu): Karmen Bajec, Viktor Bernik, Saša Bezjak, Gigo de Brea, Andrej Brumen Čop, Mitja Ficko, Dušan Fišer, Marija Flegar, Milan Golob, Marko Jakše, Anja Jerčič Jakob, Barbara Jurkovšek, Jurij Kalan, Maja Kastelic, Aleksij Kobal, Robert Lozar, Izar Lunaček, Mojca Oblak, Rok Predin, Arjan Pregl, Irena Romih, Zvonka Simčič, Matic Sonnenwald, Natalija Šeruga, Katarina Toman Kracina, Petra Varl, Sebastijan Vojvoda, Marij Vrenko, Mojca Zlokarnik, Živa Žitnik

  kuratorja razstave: Nina Jeza (KID Kibla) in Arne Brejc (Galerija Equrna)

  http://www.kibla.org

  27.04.2018 | 10:00

  Park Stara Trešnjevka, Zagreb

  RENA RÄDLE I VLADAN JEREMIĆ: TREŠNJEVAČKI MOTIVI - instalacija u javnom prostoru (pet objekata s grafikama) (26.4.-16.7.2018.)

  http://raedle-jeremic.net

  http://www.blok.hr

Video
18. Bijnale umetnosti Pancevo
21.06.2018 | 15:33

VOĐENJE: 18. Bijenale umetnosti u Pančevu - Prostorni agens

Vođenje kroz 18. Bijenale umetnosti u Pančevu “Prostorni agens”, održano od 26. maja do 17.