• Search form

05.05.2012 | 13:25

Umetnik iz senke

Umetnik iz senke

Dugometražni dokumentarni film “Umetnik iz senke”, deo premijernog programa festivala BELDOCS, donosi ispovest Voje Mitrovića, čuvenog foto-laboranta srpskog porekla, nastanjenog u Parizu, koji je sarađivao sa nekim od najvećih umetnika fotografije 20. veka, kao što su Anri-Kartije Breson, Jozef Kudelka, Rene Buri i drugi autori čuvene Magnum grupe.

U filmu govore poznati fotografi Antoan Aguđan, Vladimir Marković, Milomir Kovačević i Tomislav Peternek, te profesori Branislav Karanović i Nikola Šujica, uz ekskluzivno pojavljivanje legendarnog Jozefa Kudelke, jednog od najvećih živih fotografa crno-bele fotografije 20. veka, koji je samo zahvaljujući filmu o Mitroviću pristao da se pojavi pred kamerama.

Film je nastao u Parizu i Beogradu od 2010. do 2012. godine prema scenariju Milorada Đokića, koji potpisuje i režiju s Jakovom Kronjom.

U filmu se otkriva malo poznata uloga Voje Mitrovića, vrhunskog stručnjaka koji je, kako ističe poznati fotograf i profesor Piter Turnli, lično izradio gotovo svaku potpisanu fotografiju Anri-Kartije Bresona, i
to u periodu kada kolekcionari počinju da prikupljaju potpisane primerke i stvaraju prestižno aukcijsko tržiste istorijski i umetnički neprocenjivih autorskih fotografija.

“Umetnik iz senke” ispituje uvek aktuelni odnos tehnologije, zanata i umetničkog dela, nastojeći da uhvati “ono neizrecivo”, što umetnički doprinos i zanatsku umešnost Mitrovića izdvaja od običnog tehničkog razvijanja fotografije. Čuveni portreti, reportažni i drugi snimci koje je Mitrović razvijao, sadrže u sebi tajnu vrhunske vizuelne i fotografske umetnosti.

Međunarodni festival dokumentarnog filma BELDOCS predstavlja od 4. do 9. maja u Beogradu i Novom Sadu oko 30 ostvarenja iz Srbije i sveta. 

Sajt BELDOCS-a je www.beldocs.rs, a program se nalazi i u Kalendaru Portala za kulturu jugoistočne Evrope SEEcult.org

*Foto: Henri Cartier-Bresson, Voja Mitrović i Josef Koudelka, Picto, Pariz 1996. (snimio Paolo Nozolino)

(SEEcult.org)

Video
22.05.2018 | 23:54

VOĐENJE - ARTTERROR: Fragmenti dualnosti

Vođenje kroz izložbu Fragmenti dualnosti umetničke asocijacije ARTTERROR u galeriji Podroom Kulturnog centra Beograda, održanu od 5. aprila do 3. maja 2018.