• Search form

03.06.2017 | 22:04

U slavu Smiljane Mandukić

U slavu Smiljane Mandukić

Manifestacija posvećena životu i delu Smiljane Mandukić (1908-1992), velike koreografkinje i jedne od začetnica savremene igre na ovim prostorima, počinje 4. juna u Narodnom pozorištu u Beogradu plesno-pozorišnim delom “Smiljana Mandukić - esej u pokretu”, čiji koncept, režiju i dramaturgiju potpisuje Sanja Krsmanović Tasić (Hleb teatar).

“Dani Smiljane Mandukić” organizovani su povodom 25 godina od njene smrti, a u okviru eseja u pokretu na svečanom otvaranju te manifestacije, koja je deo programa 21. Festivala koreografskih minijatura, biće prikazano 11 “fusnota” – koreografija značajnih učenica Smiljane Mandukić - Katarine Stojkov Slijepčević, Nele Antonović, Svetlane Đurović i Olivere Stanojević Mitrović. U programu će igrati i dobitnici nagrade Smiljane Mandukić - Ana Ignjatović Zagorac, Milica Pisić, Nikola Tomašević i Ivana Savić, kao i Dejan Kolarov. Biće prikazan i arhivski snimak koreografije “Ćele kula” Smiljane Mandukić, a u dramsko-plesnim scenama učestvovaće i nemački glumac Udo Weigand, kao i mlada igračica i glumica Jovana Mihić.

Manifestacija obuhvata i razgovor o knjizi “Govor tela” Smiljane Mandukić i projekciju istoimenog filma (TVB, 1986) 16. juna u Parobrodu, te prezentaciju naučnih i stručnih radova o savremenoj igri, kao i simpozijum “Savremena umetnička igra nekad i sad” koji će biti održan 17. juna u Kolarčevoj zadužbini. Simpozijum obuhvata i okrugli sto o položaju koreografa i igrača savremene igre u Srbiji i regionu.

Za završnicu, 18. juna u Opštini Stari grad, najavljena je projekcija televizijskog filma o Smiljani Mandukić (RTS, 1991), kao i njenih koreografija.

   Rob ili Begunac, na muziku Rahmanjinova, koreografija i izvođenje - Smiljana Mandukić, 1928.

“Dani Smiljane Mandukić” biće održani u različitim prostorima koji su i sami bili mesto rada i delovanja te velike umetnice: u Narodnom pozorištu, Umetničkom paviljonu “Cvijeta Zuzorić”, Kolarčevoj zadužbini, Parobrodu i u Opštini Stari grad.

Prema rečima Sanje Krsmanović Tasić, autorke projekta “Dani Smiljane Mandukić”, podsećanje na život i delo te važne koreografkinje potrebno je pre svega zbog edukacije novih naraštaja o njenoj ličnosti i delu, ali i zbog arhiviranja, digitalizovanja i čuvanja od zaborava važnog segmenta istorije i tradicije srpske umetničke igre, kao i zbog vidljivosti i podrške aktuelnim i budućim domaćim umetnicima, igračima i koreografima savremene igre.

Cilj projekta je podsećanje na život i delo Smilje Mandukić, na njenu ulogu i značaj u etabliranju savremene igre na ovim prostorima, ali i preispitivanje i kritički osvrt na položaj i situaciju savremene igre u Srbiji u 21. veku, na situaciju savremenih i samostalnih umetnika u oblasti plesa onda i sada.

   Smiljana Mandukić

Kako podseća Sanja Krsmanović Tasić, Muzička omladina Beograda je 80-ih godina, pored koncerata klasične muzike i baleta, organizovala i koncerte Beogradskog savremenog baleta Smiljane Mandukić, kojima su srednjoškolci bili obavezni da prisustvuju, senzibilišući se time za savremenu umetničku igru.

“Dani Smiljane Mandukić” podsećaju na značaj i uticaj rada te plesačice, koreografkinje i pedagoškinje savremene igre koja je, uprkos mnogim preprekama, istrajala u svojoj misiji stvaranja i popularizovanja savremene igre u Srbiji. Život je provela na opštini Stari grad, poslednje decenije u malom stanu na Trgu Nikole Pašića, gde je 2007. godine postavljena i plaketa sa njenim likom. Iznedrila je mnoge značajne stvaraoce na polju savremene izvođačke umetnosti.

Udruženje baletskih umetnika Srbije dodeljuje od 2012. godine nagradu “Smiljana Mandukić”, koju svi igrači savremene igre priželjkuju.

To je prvi projekat Udruženja umetničke utopije, a podržan je od Ministarstva kulture i informisanja Srbije i realizuje se u partnerstvu sa Institutom za umetničku igru, Udruženjem baletskih umetnika Srbije, Narodnim pozorištem, Kolarčevom zadužbinom, Teatrom Mimart, Opštinom Stari grad, UK Parobrod, Umetničkim paviljonom “Cvijeta Zuzorić“, Studiom “Perpetuum dance”…

Program manifestacije sa satnicom nalazi se u Kalendaru portala SEEcult.org.

(SEEcult.org)

Video
07.10.2018 | 23:24

VOĐENJE: Dušan Gerzić Gera - Od grada do grada

Vođenje kroz retrospektivnu izložbu Dušana Gerzića Gere "Od grada do grada", održanu u Gradskoj galeriji Kulturnog centra Grad od 3. do 9.