• Search form

11.06.2012 | 10:12

Tri umetnice. Jedan pejsaž.

Tri umetnice. Jedan pejsaž.

Izložba "Pejsaž", kojom su se beogradskoj publici predstavile umetnice Raquel Schembri (Brazil), Rosa Linke (Nemačka) i Dragana Branković (Srbija), otvorena je 8. juna u galeriji Kulturnog centra Grad. Njihov rad, sastavljen je od instalacija u prostoru i crteža na zidovima galerije, koncipiran je kao rad u toku i biće u narednim danima oblikovan vizuelnim prikazima priča posetilaca i umetnica.

U Beogradu ove tri umetnice prvi put rade zajedno.

Svaka od njih se u svom dosadašnjem radu izražavala drugačijom umetničkom formom. Raquel slikarskom, Rosa grafičkom, a Dragana konceptualnom. Svoje razlike, umetničke, kulturne i nacionalne, one vide kao prednosti, a kroz saradnju i razmenu iskustava žele da, kako je jedan od njih formulisala, stope svoja umetnička stvaralašva u jedno.

Inspirisane rekom, koja dominira urbanim prostorom u kome se galerija KC Grad nalazi, umetnice počinju da formiraju svoj galerijski pejsaž. Veza između galerije i spoljašnjeg sveta, koncepta i inspiracije, ostvarena je instalacijama napravljenim od traka, niti, u različitim nijansama crvene boje, koje su ručno plele žene iz Bele Crkve.

Svi elementi koji grade ovo umetničko delo povezani su svojim simboličkim značenjima, a teme koje se ponavljaju su život, tradicija, veze, vrednovanje individualnih priča, umetnost. Kao što se prirodni i urbani pejsaži menjaju u zavisnosti od doba dana, mesta posmatranja, i intervencije i interakcije ljudi i životinja, tako i Raquel, Rosa i Dragana žele da tretiraju svoj galerijski pejsaž, rešene da ga tokom trajanja izložbe dalje razvijaju.

Rad Raquel, Rose i Dragane preispituje granice i predstavlja svež pristup tretiranju odnosa galerijskog prostora, umetničkog dela i posetioca. Prostor galerije stopio se sa umetničkim delom i postao mesto na kome umetnice i posetioci borave, razmišljaju, istražuju, pričaju i stvaraju. Rad predstavljen na otvaranju izložbe je tek početak, a posetioci su pozvani i ohrabreni da zapisima svojih priča na papiru fizički, lepljenjem papira na zid između crteža umetnica, ili idejno, kao izvor inspiracije, utiču na stvaranje umetničkog dela.

Izložba je otvorena do 13. juna i pratiće je dodatni program: projekcije filmova i predstavljanje dosadašnjih radova umetnica.

Raquel, Rosa i Dragana će svaki dan dodavati nove crteže i dalje oblikovati svoj pejsaž.

Viktorija Kamilić

*Foto: Raquel Schembri

Video
22.05.2018 | 23:54

VOĐENJE - ARTTERROR: Fragmenti dualnosti

Vođenje kroz izložbu Fragmenti dualnosti umetničke asocijacije ARTTERROR u galeriji Podroom Kulturnog centra Beograda, održanu od 5. aprila do 3. maja 2018.