• Search form

07.08.2017 | 22:17

Tragikomedija o EU pobednik 31. FFHN-a

Tragikomedija o EU pobednik 31. FFHN-a

Bugarski film “Slava” (Glory), u režiji Kristine Grozeve i Petra Valčanova, trijumfovao je na 31. Filmskom festivalu Herceg Novi - Montenegro film festivalu, osvojivši Gran pri - Veliku zlatnu mimozu, kao i Zlatnu mimozu za scenario te tragikomične priče o aktuelnoj politici Evropske unije, tranziciji i korupciji.

Žiri 31. FFHN-a, koji je svečano završen 7. avgusta na Kanli kuli, istakao je u obrazloženju da je film “Slava” tragikomična priča sa “izuzetnom posvećenošću detaljima i sa najvećom empatijom za svoje likove”, koja istovremeno “konstantno iznenađuje preokretima”.

Bugarski film, jedan od osam iz regiona koji su bili u konkurenciji, osvojio je i Zlatnu mimozu za najbolju žensku ulogu, dodeljenu Margiti Goševoj za “slojevito i uverljivo kreiranje lika mlade žene u kontrastima tranzicijskog društva, rastrzanog tradicionalnim vrednostima i sveopštom korupcijom i javnim nemoralom”.

Reč je o filmu koji je osvojio niz nagrada na festivalima širom Evrope, a priča je o tragičnom kočničaru Canku, koji je spreman da okrene svet licemernih državnih institucija naopako, kako bi povratio svoje dostojanstvo. Simbolički opisujući trenutnu EU politiku, uz obilje crnog humora, autori daju primer kompletnoj evropskoj produkciji kako niskobudžetni film može biti uzbudljiv i primamljiv i široj publici, naveo je bio za pobednički film selektor Ivan Marinović.

Zlatna mimoza za režiju dodeljena je hrvatskoj rediteljki Hani Jušić za nagrađivani debitantski film “Ne gledaj mi u pijat”, i to za “suverenu i suptilnu orkestraciju svih stvaralačkih sastavnica” tog dirljivog ostvarenja.

Žiri je Zlatnu mimozu za najbolju mušku ulogu dodelio glumačkom ansamblu filma “Muškarci ne plaču” (Ermin Bravo, Boris Isaković, Leon Lučev, Emir Hadžihafisbegović i Boris Ler) za “ubedljiv i snažan prikaz psiholoških trauma izazvanih ratom 90-ih godina na Balkanu”.

Zlatnu mimozu za kameru žiri je dodelio grčkom filmu “Toplotni udar” za uspešno dočaravanje atmosfere malog grčkog ostrva, vrelog leta, te za jak sugestivan način vizualizacije psihološkog stanja glavnog lika.

Žirijem zvanične takmičarske selekcije 31. FFHN-a predsedavao je makedonski reditelj Milčo Mančevski, a činili su ga i srpska glumica Nataša Ninković, hrvatski reditelj Zrinko Ogresta, crnogorski autor Ivan Salatić, te scenaristkinja i rediteljka Ines Tanović iz BiH.

Žiri Kino Orjen dodelio je nagradu “Živko Nikolić” za najbolji film reditelju Neviju Marasoviću za film “Goran”, uz obrazloženje da je “redak i poseban u kinematografijama regiona”.

“On smelo zaobilazi ustaljeni istorijski – politički – ideološki okvir u kome nastaju ovdašnji filmovi, te pravi hrabar žanrovsko/stilski iskorak, ukazujući na pravac u kojem bi u budućnosti mogli da nastanu neki novi, sveži i drugačiji filmovi sa ovih prostora”, naveo je u obrazloženju žiri koji su činili Đorđe Milosavljević (predsednik), Sunčica Unevska i Stefan Bošković.

Žiri selekcije dokumentarnog filma, koji su činili Ioannis Pothos (predsednik), Stefan Malešević i Gojko Berkuljan, dodelio je Gran pri - Zlanu mimozu najmlađoj rediteljki u selekciji - Zofiji Kovalevskoj, za film “Bliske veze”, koji “suptilnim pristupom i svedenim filmskim jezikom nudi topao i sveobuhvatan prikaz ljudskih odnosa bez nametanja emocija”.

Nagrada žirija dokumentarne selekcije dodeljena je Luki Popadiću za “inovativan portret života i rada pevača tradicionalne muzike u filmu ‘Ringišpil’, kroz smelo kadriranje, izuzetnu montažu i iskren odnos prema svojim protagonistima, koji ne upada u zamku romantizacije, tipičnu za datu temu”.

Specijalno priznanje dodeljeno je filmu “Granice” Damjana Kozolea za “drugačiji pogled na fenomen imigrantske krize, koji izbegava eksplicitnost i preterano dramatizovanje praveći jednostavnu, efektivnu, nenametljivu filmsku postavku, dopuštajući publici da sama promisli dok doživljava delić fizičke patnje kroz koju su ovi ljudi prošli”.

Žiri selekcije studentskog filma dodelio je Zlatnu mimozu za najbolji studentski film ostvarenju “Anna” izraelske rediteljke Or Sinai.

Nagrada je dodeljena za “spretnu upotrebu svih elemenata filmskog izraza pri kreiranju skladne i nadasve istinite priče o jednoj ženi i njenim potrebama”, navedeno je u obrazloženju žirija, koji su činili Nataša Damnjanović (predsednica), Tina Šmalcelj i Dragana Baćović.

Specijalno priznanje dodeljeno je filmu “Nebo” Juša Premova za “poseban estetski ugođaj, atmosferu i korišćenje nekarakterističnih, naučnofantastičnih elemenata u prikazivanju emocija mladih žena, tokom jednog od ključnih momenata njihovih života”.

Takođe, specijalno priznanje dodeljeno je i filmu “Žeđ” Nikole Vučinića za “rediteljski potencijal koji je vidljiv kroz ceo film i veštu primenu minimalističke estetike u priči koja se istovremeno bavi tragičnom situacijom jedne porodice i okrutnom okolinom u kojoj oni prebivaju”.

Nagrada žirija Federacije filmskih kritičara Evrope i mediteranskih zemalja (FEDEORA), koji su činili Zlatko Vidačković, Dubravka Lakić i Vuk Perović, dodeljena je filmu “Slava” uz obrazloženje da su autori “inspirisani stvarnim događajima, vešto i uverljivo realistično, kroz prizmu crnog humora, uz upecatljiva glumačka ostvarenja”, dali “uznemirujuću sliku odnosa pojedinca i društva opterećenog korupcijom”.

“Slava” je film o “sumornoj današnjici u kojoj pošten čovek uverljivo gubi bitku sa nemanima okruženja zaraženog bolestima tranzicije”, naveo je žiri kritičara, čija se odluka poklopila sa zvaničnim žirijem.

Nagrada publike, pak, pripala je filmu “Biser Bojane”, u režiji Milana Karadžića, koji je dobio ocenu 4,76.

Nagradu za ukupan doprinos afirmaciji FFHN-a “Milan Žmukić” dobio je glumac i producent Milutin Mima Karadžić.

(SEEcult.org)

Video
18. Bijnale umetnosti Pancevo
21.06.2018 | 15:33

VOĐENJE: 18. Bijenale umetnosti u Pančevu - Prostorni agens

Vođenje kroz 18. Bijenale umetnosti u Pančevu “Prostorni agens”, održano od 26. maja do 17.