• Search form

21.03.2012 | 00:43

Svetski dan poezije u KCB-u

Svetski dan poezije u KCB-u

Kulturni centar Beograda obeležava 21. marta raznovrsnim programom Svetski dan poezije, podsećajući da se u proteklih godinu dana desilo i Arapsko proleće, Okupacija Volstrita, internet-revolucija grupe Anonimni, gibanja širom Evrope, studentski protest na Beogradskom univerzitetu, demonstracije u Rusiji, te da je svaki od tih pokreta poezija...

KCB 12. put obeležava Svetski dan poezije, sledeći Uneskov proglas, a program počinje u podne u galeriji Artget čitanjem dela Petra Krdua (1952-2011), vršačkog pesnika, fantaste, prevodioca, antologičara, izdavača, “domaćina najotmenijeg književnog salona južno od Beča”.

Poeziju Krdua čitaće: Tanja Kragujević, Radmila Lazić, Dubravka Đurić, Milica Lilić Jeftimijević, Dragana Mladenović, Mileta Prodanović, Vasa Pavković, Jelena Marinkov i Gabrijel Babuc.

Krdu je objavio više pesničkih zbirki: Donosilac oka (1974, na rumunskom), Zamenice/ Pronume (1981, dvojezično), Jagoda u klopci (1988), U crkvi Troja (1992), Ljubičasto mastilo (1997), Škola izgnanstva (1998, na rumunskom) i Moj građanski šešir (2009). Preveo je više od 20 knjiga sa rumunskog, srpskog, francuskog i slovenačkog jezika i priredio nekoliko antologija poezije na tim jezicima. Londonski Forest Books objavio je 1990. opsežan izbor iz njegovog poetskog opusa (The Trapped Strawberry). Krdu je uredio i niz važnih pesničkih, teorijskih i beletrističkih knjiga, a za zbirku Saučesništvo/Complicitate (2007) dobio je prestižnu nagradu Fondacije Lučafarul (Bukurešt), nagradu “Poesis” (Satu Mare) i KOV-ovu Evropsku nagradu za poeziju 2011 (posthumno).

Bio je kreator brojnih perofrmansa i programa posvećenih poeziji, od kojih su neki izvedeni i u KCB-u.

Program povodom Svetskog dana poezije u KCB-u obuhvata i izložbu fotografija beogradskih pesnikinja i pesnika nove generacije “Imagolirica”, čiji je autor Danilo Lučić, a nedavno je predstavljena i u Ustanovi kulture “Parobrod”. Lučić je portretima mladih autora poezije želeo da ukaže i i na njihovo stvaralaštvo, ali i da predstavi njihov lik.

Reč je o autorima i autorkama koji su mahom rođeni posle 1975. godine, i ne samo što imaju za sobom više objavljenih zbirki, već i na druge, neposredne načine utiču na formiranje, afirmaciju i identitesko uobličavanje domaće savremene poezije, najčešće kroz organizovanje tribina, pokretanje onlajn časopisa i blogova posvećenih poeziji i samoorganizovanje u pesničke kolektive.

Na izložbi su zastupljeni su portreti Ane Seferović, Tamare Šuškić, Ana Marije Grbić, Jelice Kiso, Vladimira Tabaševića, Gorana Korunovića, Viktora Radonjića, Uroša Kotlajića, Bojana Savića Ostojića, Marjana Čakarevića, Vladimira Stojnića, Bojana Vasića, Bojana Markovića.

Popodnevni program “Poezija vs recesija”, čiji su urednici Vladimir Stojnić i Bojan Vasić, počinje razgovorom na temu “Restrikcija ili restrukturiranje: potrošnja i proizvodnja poetskih modela”, a kao učesnici su najavljeni: Dejan Ilić, Dubravka Đurić, Alen Bešić, Nenad Šaponja i Biljana Andonovska.

Biće reči o mogućnostima da se u vreme globalne ekonomske krize naslute simbolički mehanizmi koji utiču i na položaj savremene poezije i njen odnos prema svetu.

Od 19 sati najavljeno je pesničko veče “Bilans stanja”, u okviru koje će učestvovati: Nikola Vujčić, Milovan Marčetić, Mirjana Simović, Ljiljana Đurđić, Jelica Kiso, Bojan Savić Ostojić, Tamara Šuškić, Danica Vukićević, Petar Miloradović, Vladimir Kopicl, Miloš Petković i Ognjen Petrović.

Kako pesnici vide sopstveno mesto u današnjem društvu i u okviru same pesničke scene? Da li među mnoštvom pesnika različitih godišta, od najstarijih do najmlađih, postoji generacijski jaz, i da li postoje i linije koje ih povezuju? Koliko pesnici poznaju jedni druge i da li dolazi do ostvarenja dijaloga između različitih poetičkih usmerenja? Na koji način se vrši međusobno vrednovanje i kakva je uloga primenjenih vrednosnih matrica koje osciluju od argumentovane selekcije tekstova do etički problematične prakse uključivanja i isključivanja, neka su od pitanja koja će biti pokrenuta.

Od podneva će u KCB-u biti postavljena i video prezentacija poezije i kolaža Tatjane Cvejin (1948-2011), jedne od osnivačica Književne komune Apatin 1968. godine, koja je ostvarila opus od oko 20 knjiga poezije i proze. Nekoliko naslova iz svog bogatog književnog rada koautorski je potpisala sa poznatim slovenačkim pesnikom Francijem Zagoričnikom. Učestvovala je u brojnim umetničkim akcijama i performansima od 1966. do 2010. godine, a bila je i urednica i prevoditeljka.

U manifestaciji povodom Svetskog dana poezije u KCB-u učestvovala je od samog početka, ispitujući performativne moći poezije.

Povodom Svetskog dana poezije, KCB organizuje i projekciju dokumentarnog filma “Kikiriki i džabe pivo” (2009) multimedijalnog umetnika Klausa Ankersena iz Danske. Uvek na putovanju, untrašnjem ili spoljašnjem (nastupao je u Berlinu, Istanbulu, Njujorku, Pragu i drugim gradovima), Ankersenov dokumentarac prati danske pesnike u njihovom svakodnevnom životu i omogućava im da iznesu svoje stavove o poeziji.

(SEEcult.org)

Video
22.05.2018 | 23:54

VOĐENJE - ARTTERROR: Fragmenti dualnosti

Vođenje kroz izložbu Fragmenti dualnosti umetničke asocijacije ARTTERROR u galeriji Podroom Kulturnog centra Beograda, održanu od 5. aprila do 3. maja 2018.