• Search form

04.11.2017 | 11:43

Svetlana Bojković najbolja na 26. Danima Zorana Radmilovića

Svetlana Bojković najbolja na 26. Danima Zorana Radmilovića

Dramska umetnica Svetlana Bojković dobitnica je nagrade za najbolјe glumačko ostvaranje na 26. Danima Zorana Radmilovića u Zaječaru, za ulogu Dragice u predstavi “Moja ti” Olge Dimitrijević, u režiji Aleksandre Milavić Dejvis i izvođenju Atelјea 212 iz Beograda.

Najbolјa predstava na 26. festivalu u čast slavnog glumca Radmilovića je “Hipnoza jedne lјubavi” Zvezdara teatra, koja je dobila prosečnu ocenu publike 9.83, dok je predstavi “Mrtve duše” Narodnog pozorišta u Nišu pripala nagrada “Krstomir Milovanović” za vizuelni identitet, koji je osmislila scenografkinja Ana Đorđević, saopstilo je .

Prema navodima žirija, koji su činili Ivan Bekjarev (predsednik), Miran Hajoš i Miroslav Radonjić, Svetlana Bojković je “diskretnim, nenametlјivim, odmerenim, preciznim, šarmantnim, prirodnim i ubedlјivim glumačkim izrazom izgradila lik Dragice”.

“Ne upadajući u zamku patetičnosti, scenski efektno, uz veliku i značajnu podršku ostalih aktera, oživela je sudbinu junakinje sa margina savremene, neumolјivo surove civilizacije, oplemenjujući celokupnu atmosferu predstave duhovitim, emotivnim i nostalgičnim notama”, naveo je žiri 26. Dana Zorana Radmilovića, koji će biti završeni 4. novembra uručenjem nagrada.

Svetlana Bojković dobila je i na otvaranju 26. Dana Zorana Radmilovića Zoranov brk za glumca/icu večeri, za ulogu u predstavi “Moja ti” koja je nastala prema tekstu Olge DimitrijevićKako je dobro videti te opet”, a bavi se problemom starosne, ideološke i seksualne, te rodne diskriminacije.

“Jako mi je drago mi je drago što sam dobila nagradu, jer mi je drago sve ono što ima veze sa Zoranom. Ovaj komad smo radili timski i osećam da ova nagrada pripada celom ansamblu”, rekla je nakon predstave Svetlana Bojković, ističući da se komad “Moja ti” bavi diskriminacijom starijih ljudi i LGBT populacije, a da građevinska mafija, koja  se pominje u komadu, predstavlja metaforu rušenja svega iz prošlosti.  

Protagonistkinje su starice - neke od njih partizanke, komunistkinje, lezbejke, majke, žene koje su u doba liberalnog kapitalizma prinuđene na borbu sa najrazličitijim muškim kulturnim rodnim normativima i primerima ideološke degradacije vrednosti za koje su se ove žene ceo život borile.

Nagrada “Krstomir Milovanović” za vizuelni identitet dodeljena je scenografiji predstave “Mrtve duše” koja se, prema navodima žirija, izdvojila estetskom koherentnošću, veštinom upravlјanja scenskim prostorom, savršenom realizacijom rezultirala velikom teatralnošću.

Žiri za to priznanje, koji su činili direktor Theatre de la Massue iz Nice Frederic Poty (predsednik), direktorka Državnog lutkarskog pozorišta u Vidinu Pavlinka Trifonova i slikar i scenograf u zaječarskom pozorištu Mirko Stokić, naveo je da su ostale scenografije na 26. Danima Zorana Radmilovića bile prilično svedene, ali da to nipošto nije umanjilo njihovu svrsishodnost.

Festival se završava uručenjem nagrada i predstavom "Krađa, svađa itd" Pozorišta Timočke krajine "Zoran Radmilović" prema tekstu Miroljuba Rikija Nedovića, koji potpisuje i režiju tog komada.

(SEEcult.org)

Video
07.10.2018 | 23:24

VOĐENJE: Dušan Gerzić Gera - Od grada do grada

Vođenje kroz retrospektivnu izložbu Dušana Gerzića Gere "Od grada do grada", održanu u Gradskoj galeriji Kulturnog centra Grad od 3. do 9.