• Search form

11.06.2012 | 15:48

Štaglinec 2012.

Štaglinec 2012.

Međunarodni susret umetnika “Antonio Gotovac Lauer” u Štaglincu okupiće od 14. do 16. juna dvadesetak umetnika iz Hrvatske i sveta, a radnim sloganom “Svaki dan je dobar dan” šalje pozitivnu poruku i ističe potrebu očuvanja kvaliteta u kriznim vremenima.

U Štaglinec su ove godine pozvani multimedijalni umetnici: Marko Ercegović, Branka Cvjetičanin i Sandro Đukić iz Hrvatske, kao i hrvatski performans umetnici Vlasta Delimar i Milan Božić, Pino Ivančić i Siniša Labrović, te Sinead O' Donnell i Brian Connolly iz Severne Irske, Vasan Sitthiket iz Tajlanda, Cai Qing iz Kine, Misha Horaček iz Kanade/Češke, Katrinamuri Wölger iz Austrije i Opa Members (Slobodanka Stevceska i Denis Saraginovski) iz Makedonije. Takođe, učestvuju i Damir Bartol Indoš iTanja Vrvilo kao predstavnici hrvatskog savremenog teatra.

Umetnička organizacija “Moja zemlja Štaglinec”, koju vodi Vlasta Delimar, od prošle godine organizuje taj međunarodni umetnički skup u čast Gotovca, koji je učestvovao svih proteklih godina i to mesto je za njega imalo poseban značaj.

      Vlasta Delimar i Sven Medvešek, 2009.

Pozitivna misao u ovogodišnjem radnom naslovu skupa rezultat je dosadašnjih sedam godina stvaranja Štaglinca i, prema navodima organizatora, dobrodošla je u ovim kriznim vremenima kada postoji opasnost gubitka kvaliteta zbog problema finansija. Ipak, “umetnici Štaglinca” svaku društveno nametnutu scenu problematizuju kroz kreativnost koja donosi mnoge mogućnosti egzistencije, pa iz godine u godinu raste i dobra energija Štaglinca. Uz glavnu tematiku zemlje kao univerzalne spone svih dosadašnjih susreta umetnika, došlo se tako do stanja univerzalne duhovnosti.

Multikulturalnost je, kako ističu organizatori, odigrala pritom važnu ulogu, pokazavši upravo neprocenjivu vrednost kroz uvažavanja različitosti. Ne sme se zaboraviti ipak da graditi ne znači samo slagati ili gomilati, već i da ono što je izgrađeno treba i negovati.

  Marko Kovačič, 2008.

“Inicijacija za duhovnosti kroz zemlju u Štaglincu kao da nam je svaki put potrebna i za svakoga iznova, što onda urodi neponovljivom snagom koja ostavlja pečat svakog pojedinca. Prostor imanja u Štaglincu uz svoju materijalizaciju i ciklična ponavljanja, beskonačno i konačno (biljke koje u jesen nestanu, a u proleće se vraćaju) kao takvo ima svoj put racionalnog, a kojem umetnici suprostavljaju iluziju fenomenalnog ‘irealnog’ prostora ‘maja’. Taj skoro religijski pristup u otkrivanju nepoznatih energetskih organizama zemlje i pretvaranje u skoro sakralni prostor deo je postojeće geomantije na imanju umetničke organizacije. Jer, sve ono što je do sada na tom prostoru učinjeno ostaje kao ukopana vrednost koja se nadograđuje novim radovima umetnika kao evolutivna linija naših duhovnih bića”, navela je umetnička organizacija “Moja zemlja Štaglinec”, ističući da su tako interaktivno dobijeni novi komunikacijski prostori sa novim duhovnim vrednostima koje su korespondirale sa novonastalim kreacijama pojedinačnih autora na prostoru imanja u Štaglincu.

      Vlasta Žanić, 2009.

Učesnici će i ove godine predstaviti niz radova - Marko Ercegović “Kretanje, gledanje”, Branka Cvjetičanin “Svaki dan je dobar dan!”, Sandro Đukić “Correlation of Inner Images III”, Vlasta Delimar “Danas sam si lijepa”, Milan Božić “Tlaka ljudima, sloboda kapitalu”, Pino Ivančić “...dan D u...”, Siniša Labrović “Dokolica”, Sinead O’Donnell “Komad” (Piece), Vasan Sitthiket “Živeti na Zemlji” (Living on Earth), Cai Quing “Crvene zvezde osvetljavaju Evropu” (Red Stars Lighting Europe), Nathalia Mello “AB”, Misha Horaček “Stella Maris”, a Brian Connolly “Market Stall”.

Opa Members izvešće performans “Štaglinec, pomozi!”, Katrinamuri Wolger “Your Cousin Pias Songs of Herself”, a DB Indoš i Tanja Vrvilo “Orgnonsa šahtofonija”.

Umetnička organizacija “Moja zemlja Štaglinec” započela je rad 2005. Tada su tri umetnika “probila led” ponudivši gradu Koprivnici i njenom stanovništvu mogućnost nove kreativnosti i invencije kroz govor umetnosti. Jedinstvenim konceptom “zemlja” uspeli su da privuku mnoge domaće i strane umetnike kojima je bio izazov da učestvuju u susretima, druženjima i radu na imanju umetničke organizacije.

Do sada su u Štaglincu učestvovali umetnici koji su svojim prisustvom ostavili i ostvarili gotovo jedinstveni trag osmišljenog koncepta, te pomogli nadogradnji i kvalitetu daljeg delovanja.

Program se nalazi u Kalendaru Portala za kulturu jugoistočne Evrope SEEcult.org, kao i U PRILOGU

(SEEcult.org)

Video
22.05.2018 | 23:54

VOĐENJE - ARTTERROR: Fragmenti dualnosti

Vođenje kroz izložbu Fragmenti dualnosti umetničke asocijacije ARTTERROR u galeriji Podroom Kulturnog centra Beograda, održanu od 5. aprila do 3. maja 2018.