• Search form

20.08.2016 | 22:42

Srce Sarajeva filmu Album

Srce Sarajeva filmu Album

Debitantski film turskog redutelja Mehmeta Can Mertoglua “Album” o bračnom paru koji namerava da usvoji dete osvojio je Srce Sarajeva za najbolji film 22. Sarajevo film festivala (SFF), na kojem su trijumfovali i  debitantski filmovi “Bezbožnica” Ralice Petrove iz Bugarske i “Psi” Bogdana Mirice iz Rumunije.

Pobednički film 22. SFF-a, koji je svečano zatvoren 20. avgusta u Narodnom pozorištu, koprodukcija je Turske, Francuske i Rumunije, a priča je o paru bez dece koji priprema foto-album sa slikama iz perioda lažne trudnoće načinjenim na plaži, radnom mestu, kod kuće… Veruju da će album pomoći detetu koje nameravaju da usvoje da ih prihvati kao voljene, biološke roditelje. Pritom će imati šta da podele i prijateljima i kolegama. Reč je o prosečnom paru koji deli tipična, uskogruda uverenja, snove i nadanja pripadnika urbane srednje klase, a dete bi trebalo da upotpuni sliku savršenog života koju nastoje da projektuju.

Specijalna nagrada žirija 22. SFF-a, kojim je predsedavao palestinski reditelj Elia Suleiman, dodeljena je filmu “BezbožnicaRalice Petrove o kriminalizaciji društva i odsustvu sistema vrednosti, koji je trijumfovao i nedavno u Lokarnu. Za ulogu mlade žene koja brine o dementnim ljudima i ujedno preprodaje njihove lične karte na crnom tržištu Srce Sarajeva za najbolju glumicu dobila je Irena Ivanova.

  Glumci filma "Album" Murat Kiliç i Sebnem Bozoklu

Specijalno priznanje žirija dodeljeno je filmu “Psi”, a za ulogu u tom filmu Srce Sarajeva za najboljeg glumca dobio je George Visu.

U žiriju takmičarskog programa igranog filma bili su, uz Suleimana, i producentkinja Zeynep Atakan iz Turske, glumac Nikola Đuričko iz Srbije, kurator Berlinala Thomas Hailer i glumica Angeliki Papoulia iz Grčke.

Nagrada Srce Sarajeva za najbolji igrani film, za koju se takmičilo osam filmova iz regiona Jugoistočne Evrope,  vredna je 16.000 evra, specijalna nagrada žirija 10.000 evra, a glumačke nagrade su po 2.500 evra.

Pobednički film ranije je dobio i dva priznanja partnera SFF-a – nagrade Cineuropa i CICAE – Međunarodne konfederacije art bioskopa.

Srce Sarajeva za najbolji kratki film dobio je srpski film “TranzicijaMilice Tomović o devojci koja odlazi u Ameriku da bi promenila pol, dok je najboljim dokumentarcem proglašen rumunski “Samo dašakMonice Lazurean-Gorgan, koji istražuje duboko kontradiktornu prirodu porodične ljubavi.

Specijalnu nagradu žirija u kategoriji kratkog filma dobio je rumunski “4:15 polepodne, smak sveta” (Gabi Virginia Șarga, Cătălin Rotaru), a specijalno priznanje hrvatski “Zvir” (Miroslav Sikavica).

Žiri takmičarskog programa dokumentarnog filma dodelio je specijalnu nagradu filmu “Scream for me SarajevoTarika Hodžića iz Bosne i Hercegovine, koji je dobio i nagradu za ljudska prava, a specijalno priznanje dodeljeno je turskom filmu “Baglar” (Berke Bas, Melis Birder).

Specijalno priznanje za ljudska pravca dodeljeno je slovenačkom filmu “GraniceDamjana Kozolea.

Takmičarski program dokumentarnog filma sastojao se od 21 naslova, a u žiriju su bili osnivačica i direktorka festivala Cph:Dox Tine Fischer iz Danske, reditelj i producent Fernand Melgar iz Švajcarske i producent i reditelj Alexander Nanau iz Rumunije.

Kratke filmove, kojih je bilo deset u konkurenciji za nagrade, ocenjivali su Fatima Đoumer iz Europa Cinemas, reditelj Dušan Kasalica iz Crne Gore i hrvatski reditelj Jure Pavlović.

Sarajevski filmski festival prikazao je od 12. avgusta vise od 200 filmova iz oko 60 zemalja, a svečano ga je otvorio slavni američki glumac, reditelj i producent Robert de Niro, koji je primio prvo Počasno Srce Sarajeva za životno delo.

(SEEcult.org)

Video
18. Bijnale umetnosti Pancevo
21.06.2018 | 15:33

VOĐENJE: 18. Bijenale umetnosti u Pančevu - Prostorni agens

Vođenje kroz 18. Bijenale umetnosti u Pančevu “Prostorni agens”, održano od 26. maja do 17.