• Search form

09.08.2018 | 23:09

Snežani Petrović nagrada za grafiku u Tokiju

Snežani Petrović nagrada za grafiku u Tokiju

Grafičarka i slikarka Snežana Petrović iz Novog Sada dobila je nagradu žirija šestog Međunarodnog trijenala male grafike u Tokiju, na kojem je učestvovalo gotovo 2.000 umetnika iz stotinak zemalja.

Za titulu najboljih grafičara nadmetalo se 1.927 savremenih umetnika iz 94 zemlje, a Snežana Petrović nagrađena je za grafiku “Za stolom” (2018), rađenu u tehnici mecotinte (12,7 x 12,7 cm).

Dobitnici nagrada proglašeni su na japanskom Univerzitetu umetnosti u Tami u Tokiju, koji je i organizator te trijenalne manifestacije od sredine 90-ih.

Ovogodišnje Trijenale predstavlja radove 324 umetnika iz 81 zemlje, a pored Snežane Petrović, iz Srbije učestvuje i umetnica Nataša Vladisavljević iz Smedereva.

Cilj Trijenala je da prikaže najnovija svetska grafička dostignuća i prikupi naučne podatke o materijalima, tehnikama i izrazima u likovnoj grafici.

Uzimajući u obzir urođenu karakteristiku grafike, taj projekat je započeo od ideje da “svaki umetnik iz bilo kojeg dela sveta može učestvovati na ovoj likovnoj smotri slanjem svoga otiska poštom”, s propisanom veličinom grafičkog lista u dimenzijama od 29,7 cm x 21 cm.

Za šesto izdanje Trijenala prihvaćene su i digitalne grafike kako bi se podstaklo učešće najšireg mogućeg broja umetnika iz sveta.

Žiri za dodelu nagrada radio je pod vođstvom glavnog ocenjivača Tatehata Akire (predsednika Univerziteta umetnosti u Tami i likovnog kritičara), a članovi su bili i Motoe Kunio (likovni kritičar), Fukita Fumiaki (grafičar), Minemura Toshiaki (likovni kritičar), Okamura Keizaburo (slikar), Nakamura Kazumi (slikar) i Oshima Naruki (umetnik, fotograf). U prvom krugu selekcije u radu žirija učestvovali su i grafičari Satake Kuniko i Furuya Hiroko.

Gran pri Trijenala poneo je korejski umetnik Jihye Lim, takođe za grafiku u tehnici mecotinte, dok drugo mesto dele umetnice Angelina Tsoumani iz Grčke i Erika Sugiyama iz Japana.

Pored Snežane Petrović, prema mišljenju članova žirija, treće po rangu priznanje zaslužili su i Rui Liang (Kina), Katalin Kortmann Jaray (Nemačka), Lin Renhsin (Tajvan), Godelieve Bieswal (Belgija) i Yuka Doutou (Japan).

Žiri je dodelio i deset muzejskih nagrada: Jayant Gajera (Indija), Ingela Svensson (Švedska), Yanawit Kunchaethong (Tajland), Peter Velikov (Bugarska), Krzysztof Kamrowski (Poljska), Nishika Ichito (Japan), Sayaka Kawamura (Japan), Ryo Kajitani (Japan), Coach Honda (Japan), Kanako Watanabe (Japan).

Izložba selektovanih i nagrađenih radova sa 6. Trijenala male grafike biće otvorena od 27. oktobra do 2. decembra u Muzeju Univeriteta umetnosti u Tami.

Svečano otvaranje i ceremonija uručenja nagrada je 3. novembra.

(SEEcult.org)

Video
07.10.2018 | 23:24

VOĐENJE: Dušan Gerzić Gera - Od grada do grada

Vođenje kroz retrospektivnu izložbu Dušana Gerzića Gere "Od grada do grada", održanu u Gradskoj galeriji Kulturnog centra Grad od 3. do 9.