• Search form

06.12.2018 | 23:22

Smena na čelu Parobroda

Smena na čelu Parobroda

Ustanova kulture Stari grad - Parobrod dobila je 6. decembra novog v.d. direktora – glumca Vuka Saletovića, a ujedno je razrešen dosadašnji v.d. direktora Milutin Petrović, koji smatra da je to svojevrsna osveta zbog njegove nedavne odluke da otpusti dugogodišnjeg izvršnog producenta Zlatka Crnogorca. Nadležni u opštini to negiraju, navodeći da mu je istekao mandat.

Petrović je izjavio za portal SEEcult.org da je pokušao da ukaže nadležnima u Opštini, kao osnivaču Parobroda, na sumnje o malverzacijama Crnogorca, ali i uvredama i pretnjama kojima su ostali zaposleni bili godinama izloženi, ali na to nije bilo odgovora.

Kako je rekao, već po dolasku u UK Stari grad primetio da se Crnogorac ponaša nedolično prema umetnicima sa kojima ta ustanova sarađuje, da neadekvatno obavlja dužnosti na poslu, da se lažno predstavlja i obmanjuje javnost o svojim kompetencijama, te da se okorišćuje o svoj položaj u toj budžetskoj ustanovi, mobingujući pritom zaposlene i stvarajući lošu atmosferu u kolektivu. Iako je probao da razgovara sa Crnogorcem, Petrović kaže da su problemi nastavljeni, zbog čega je pokrenuo disciplinski postupak. Tokom tog procesa, kako je dodao, otkrio je niz eklatantnih radnih i zakonskih prekršaja, te je pokrenuo postupak raskida ugovora o radu i sproveo ga po zakonskim propisima.

Prema rečima Petrovića, u postupku protiv Crnogorca došlo se do dvadesetak dokaza u prilog odluci o raskidu njegovog ugovora o radu, među kojima su i primeri koji zahtevaju i pokretanje krivičnog postupka.

Petrović je za sve to vreme, kako je naveo, pokušavao da dobije podršku ili bar savet od nadležnih u Opštini, ali je to izostalo. Nakon otkaza Crnogorcu, međutim, Veće gradske opštine Stari grad, naložilo mu je da u roku od pet dana pokrene disciplinske postupke protiv zaposlenih “za koje postoji pretpostavka da su postupali u suprotnosti sa svojim radnim i zakonskim obavezama”, što je odbio da učini. Te mere je trebalo da sprovede najkasnije u roku od 20 dana, a opštinska Komisija za praćenje rada UK Stari grad ovlašćena je bila da mu pruži “stručnu i administrativnu podršku prilikom sprovođenja disciplinskih postupaka...” Veće opštine Stari grad navelo je i da će, u slučaju nepostupanja, ono samo sprovesti disiplinske postupke.

U odgovoru Veću opštine Stari grad i predsedniku Marku Bastaću na taj zahtev, Petrović je, između ostalog, naveo da su mu i bivši v.d. direktori UK Stari grad – na pitanje zašto nisu sami pokrenuli postupak protiv Crnogorca, rekli da su bili zastrašeni njegovim osionim ponašanjem i pozivanjem na ljude koji su na visokim položajima i sa kojima ima poslovne kontakte. Takođe, kako je naveo, više zaposlenih mu je reklo da je Crnogorac svima u kolektivu stalno pretio da će ih otpustiti ili učiniti da izgube posao.

“Ipak, činjenica da ni jedan realni dokaz protiv Crnogorca niko nije imao sve dok ja u funkciji direktora nisam pogledao sadržaj poslovnog emaila izvrsni@ukparobrod.rs sa kog su slati svi (priloženi) dokazi. Stoga je moja načelna želja da ih sve kaznim splasla pred jednostavnom logikom - dok nisu imali dokaze, nije ni mogao da učini nešto što bi sprečilo malverzacije koje su sprovođene van uobičajnih procedura”, naveo je Petrović u odgovoru Veću opštine Stari grad, kojim je zatražio i ukidanje komisije za UK Stari grad, ograđivanje od otpuštenog Crnogorca i prekid svih veza sa njim, hitno raspisivanje konkursa za izbor direktora ustanove kako bi se okončao v.d. status, te podršku za sprovođenje procedure zapošljavanja tri nova člana kolektiva, s obzirom da su u proteklih nekoliko meseci upražnjena tri radna mesta, a to je čak trećina ukupnog broja.

Petrović, poznati filmski reditelj i predavač, objavio je prepisku sa opštinskim vlastima i na društvenim mrežama, što je izazvalo burne reakcije. To je, kako je izjavio, učinio radi zaštite zaposlenih, jer trpe pretnje i strahuju od otkaza.

Predsednik opštine Stari grad Marko Bastać negira da razrešenje Petrovića ima bilo kakve veze sa otkazom Crnogorcu, na čiji se rad, kako je rekao za portal SEEcult.org, niko do sada nije žalio, pa nije ni bilo saznanja o tome.

Napominjući da Petrović nije smenjen, već mu je istekao mandat, Bastać je rekao i da Petrović nije mogao da bude ponovo imenovan za v.d. direktora, jer “nije rešio svoj radno-pravni status” na fakultetu na kojem predaje.

Bastać je rekao i da se Petrovićeva saznanja o malverzacijama u radu Crnogorca ne odnose na budžetski novac, već na privatne poslove. “Ništa od toga što je saznao Milutin Petrović nema veze sa budžetskim novcem – to je posao za policiju”, rekao je Bastać.

Bastać je ujedno naveo da je od Petrovića bilo zatraženo da sprovede disciplinski postupak “protiv svih zaposlenih koji su učestvovali u malverzacijama koje je radio zaposleni koji je dobio otkaz”.

“Petrović je dao otkaz jednom od zaposlenih i nakon što nam je rekao da postoje nepravilnosti, formirali smo komisiju koja je dala preporuku za sprovođenje disciplinskog postupka da bi se videlo da li je bilo još nepravilnosti. Petrović je odbio da sprovede dalju istragu i oglušio se o zaključak Opštine”, rekao je Bastać.

Prema rečima Bastaća, niko od zaposlenih u UK Parobrod “ne treba da brine da li će dobiti otkaz ako se radilo po zakonu”.

“Ako (zaposleni) nisu pomagali u krivičnim delima, nema razloga da brinu. Ako je neko počinio neko krivično delo, naravno da treba da odgovara”, rekao je Bastać.

Bastać je pomenuo i da su za novog v.d. direktora UK Parobrod Vuka Saletovića, glumca i dosadašnjeg direktora Kulturnog centra Baraka, glasali svi odbornici Skupštine opštine Stari grad, osim odbornika Srpske napredne stranke koji su jedini bili i protiv razrešenja Petrovića.

Petrović je, inače, imenovan za v.d. direktora UK Parobrod kao nestranačka ličnost, a uoči predsedničkih izbora bio je jedan od potpisnika podrške 100 javnih ličnosti za kandidaturu Saše Jankovića. U proteklih godinu dana uspeo je da oživi Parobrod kao ustanovu kulture otvorenu za različite programe i aktere kulturne scene.

Petroviću su podršku izrazili i zaposleni u UK Stari grad koji su se obratili zajedničkim dopisom opštinskim vlastima nakon otkaza Crnogorcu, navodeći da su od njega doživeli izuzetno neprijatne situacije, uvrede i maltretiranja. Kako su naveli, jedini razlog zbog kojeg nisu ranije reagovali bio je strah, jer se “svakodnevno pozivao na razne ljude na položajima, strah od još gorih uvreda, dodatnih pritisaka i konačno, strah od gubitka posla” kojim im je “svakodnevno pretio”.

Otkaz Crnogorcu doživeli su, kako su naveli, kao “konačnu pravdu i konačno ispunjenje nade” da nisu bez zaštite.

“Naša jedina želja je da sačuvamo ugled naše ustanove i našeg osnivača, Opštine Stari grad. Uzevši u obzir da smo proteklih pet godina promenili pet direktrora, smatramo da je Milutin Petrović zaslužio da bude izabran na pun mandat i da dobije šansu da realizuje sve ono što smo kao kolektiv planirali. Sigurni smo da će Milutin Petrović svojim ljudskim i profesionalnim kvalitetima značajno doprineti ugledu i razvoju naše i vaše ustanove”, naveli su zaposleni u nedavnom dopisu predsedniku Opštine, Veću opštine i Komisiji za praćenje rada UK Stari grad.

(SEEcult.org)

 • 09.02.2018 | 10:00

  Ustvarjalni center Švicarija/MGLC, Grad Tivoli, Pod turnom 3, Ljubljana

  ŠVICARIJA: SKUPNOST, UMETNOST IN NARAVA - razstava (8.2.2018.-6.1.2019.)

   

  NIKA AUTOR

  STOJAN BATIČ

  DRAGICA ČADEŽ

  JURE DETELA

  META GRGUREVIČ

  FRANCE GRUDEN

  SERGEJ KAPUS

  JANEZ LENASSI

  KAREL PLEMENITAŠ

  KAREL PUTRIH

  DRAGO TRŠAR

  DUŠAN TRŠAR

  LUJO VODOPIVEC

  BILAL YILMAZ

  avtorica projekta, razstave: Yasmín Martín Vodopivec

  http://www.mglc-lj.si

  19.06.2018 | 10:00

  Cankarjev dom | Mestni muzej, Ljubljana

  SLOVENSKI IN EVROPSKI CANKAR - razstava (18.6.2018.-28.2.2019.) ob 100. obletnici smrti Ivana Cankarja

  https://www.cd-cc.si/sl/kultura/razstave/ivan-cankar-in-evropa

  12.07.2018 | 18:30

  Muzej moderne umetnosti - MoMA, 11 West 53 Street, New York, NY

  Izložba “Prema betonskoj utopiji: Arhitektura u Jugoslaviji, 1948-1980” (Toward a Concrete Utopia: Architecture in Yugoslavia, 1948-1980)

  Reprezentativna izložba jugoslovenske arhitekture u MoMA obuhvata više od 400 crteža, modela, fotografija i filmskih snimaka iz gradskih arhiva, privatnih i muzejskih kolekcija iz celog regiona. Izložba je prvo predstavljanje izuzetnih dela vodećih arhitekata socijalističke Jugoslavije američkoj i međunarodnoj javnosti.

  Izložba obuhvata radove najvažnijih jugoslovenskih arhitekata, među kojima su Bogdan Bogdanović (1922-2010), Juraj Neidhardt (1901-1979), Svetlana Kana Radević (1937–2000), Edvard Ravnikar (1907-1993), Vjenceslav Richter (1917-2002) i Milica Šterić (1914-1998).

  Izložba će biti otvorena do 13. januara 2019. godine, a obuhvata i prateći program

  *MoMa je otvoren svakog dana od 10.30 sati po lokalnom vremenu

  https://www.moma.org/calendar/exhibitions/3931

  21.09.2018 | 10:00

  Etnografski muzej u Beogradu, Studentski trg 13, Beograd

  Dan Etnografskog muzeja - 117 godina

  TO SMO MI - NARODNA ZANIMANJA U SRBIJI (Nazrni, pa se vrni) - izložba (20.9.-20.12.2018)

  autori izložbe: muzejski savetnici Dušica Živković, dr Miloš Matić, dr Marko Stojanović, Jelena Tešić-Vuletić

  https://etnografskimuzej.rs

  29.09.2018 | 10:00

  Galerija Matice srpske, Novi Sad

  PERCEPCIJE: ŽENA PO MERI DRUŠTVA? - izložba (28.9.2018.-6.1.2019.)

  ABIGAIL LANE, ANA BEŠLIĆ, ANTHEA HAMILTON, CAMILLA LØW, CELIA HEMPTON, CLARE STRAND, DANICA JOVANOVIĆ, ĐORĐE JOVANOVIĆ, ELIZABETH PRICE, GILLIAN WEARING,  HELEN CHADWICK, IVAN TABAKOVIĆ, KATARINA IVANOVIĆ, LAURA ALDRIDGE, LUBAINA HIMID, LJUBICA CUCA SOKIĆ, MADAME YEVONDE, MILAN KONJOVIĆ, MARKO ZAVIŠIĆ, NADEŽDA PETROVIĆ, PETAR DOBROVIĆ, RACHEL WHITEREAD, SAVA PETROVIĆ, SARAH LUCAS, SAVA ŠUMANOVIĆ, TRACY EMIN, ZORA PETROVIĆ

  organizacija: British Coucnil i Galerija Matice srpske, Novi Sad

  https://www.britishcouncil.rs

  04.10.2018 | 11:00

  Umjetnički paviljon u Zagrebu, Trg Kralja Tomislava 22, Zagreb 

  VLAHO BUKOVAC I ALEXANDRE CABANEL - povijesni susret učenika i učitelja - izložba (3.10.2018-6.1.2019.)

  http://www.umjetnicki-paviljon.hr

  06.10.2018 | 10:00

  Kibla, Maribor

  Kibla portal, Valvasorjeva 40, Maribor

  OSEBNO / PERSONAL - mednarodna skupinska razstava (5.10.-29.12.2018.)

  Jozef Suchoža (Slovaška), Nataša Prosenc Stearns (Slovenija/ZDA), Jože Slaček in Jiri Kočica (Slovenija), Jure Fingušt (Slovenija), Janez Kardelj (Slovenija), Maruša Šuštar (Slovenija), Tadej Vaukman (Slovenija), Maša Jazbec (Slovenija), Artists&Poor's (Slovenija), Radovan Kunić (Hrvaška), Boštjan Novak (Slovenija), Dragica Čadež (Slovenija), Anka Krašna (Slovenija), Selma Selman (BH/ZDA), Nikita Shalenny (Ukrajina/UA), Nataša Berk, Vlado Repnik, Simon Macuh, Petra Kapš (Slovenija), Tincuta Heinzel in Hillevi Munthe, kuratorici - Poskusi, napake, preizkušnje in napake: Attempts, Failures, Trials and Errors: Teresa Almeida (Portugalska / ZK / Švedska), Beam (Nizozemska), Shih Wei Chieh (Tajvan), Kate Sicchio (ZDA) & Camille Baker (Kanada / ZK), Renata Gaui (Brazilija / ZDA), Maria Paulina Gutiérrez (Kolumbija), Tincuta Heinzel (Romunija/Nemčija/ZK), Shary Kock (Nizozemska), Aline Martinez Santos (Brazilija/Nemčija), Afroditi Psarra (Grčija/ZDA), Annette Schmid & Veerle Pennock (Nemčija/Nizozemska), Zoran Popovici (Romunija), Natacha Roussel (Francija/Belgija), Vitalii Shupliak (Ukrajina/Poljska), Giulia Tomasello (Italija/ZK), Pauline Vierne (Francija/Nemčija), ZEST Collective (Romunija), Ebru Kurbak (Turčija/Avstrija), Mili John Tharakan (Indija/ZK), Rebecca Stewart (ZDA/ZK)

  http://www.kibla.org

  13.10.2018 | 10:00

  Muzej savremene umetnosti Vojvodine, Dunavska 37, Novi Sad

  ILIJA ŠOŠKIĆ: AKCIONE FORME - retrospektivna izložba (12.10.-24.12.2018.)

  kustosi izložbe: Zoran Erić (Muzej savremene umetnosti Beograd) i Nebojša Milenković (Muzej savremene umetnosti Vojvodine)

  organizacija: Muzej savremene umetnosti Beograd i Muzej savremene umetnosti Vojvodine

  http://www.msuv.org

  14.10.2018 | 10:00

  Muzej savremene umetnosti Beograd

  ILIJA ŠOŠKIĆ: AKCIONE FORME - retrospektivna izložba (13.10.-24.12.2018.)

  kustosi izložbe: Zoran Erić (Muzej savremene umetnosti Beograd) i Nebojša Milenković (Muzej savremene umetnosti Vojvodine)

  organizacija: Muzej savremene umetnosti Beograd i Muzej savremene umetnosti Vojvodine

  http://www.msub.org.rs

  16.10.2018 | 10:00

  Muzej Paje Jovanovića, Kralja Milana 21/IV, Beograd

  POGLED IZBLIZA. ATELJE PAJE JOVANOVIĆA - izložba (15.10.2018.-26.1.2019.) povodom 115 godina od osnivanja Muzeja grada Beograda

  autor izložbe: Isidora Savić, kustoskinja Muzeja grada Beograda

  http://www.mgb.org.rs

Video
10.12.2018 | 17:42

VOĐENJE: Dan vredan veka - 1. decembar 1918.

Autorsko vođenje kroz izložbu Muzeja Jugoslavije Dan vredan veka - 1.