• Search form

07.07.2017 | 23:42

Skupljači perja – primer modernosti i posle pola veka

Skupljači perja – primer modernosti i posle pola veka

Jubilej čuvenog filma Aleksandra Saše Petrovića (1929-1994) “Skupljači perja” – 50 godina od premijere i Gran prija u Kanu, bio je povod za panel diskusiju na 46. Sofestu u Sopotu na kojoj je istaknut celokupan značaj Petrovića za domaću, ali i svetsku kinematografiju, a iznet je i predlog za objavljivanje prve reprezentativne monografije o njegovom delu i podizanje spomenika u Beogradu u slavu tog velikog autora.

U slavu Petrovića, Sofest se i završava 8. jula specijalnom projekcijom filma “Skupljači perja”, čiju je restaurisanu kopiju obezbedila Jugoslovenska kinoteka, a ponovo je prikazana i u programu ovogodišnjeg Kana, u okviru selekcije klasika tog festivala.

Učesnici panela istakli su da “Skupljači perja” i nakon pola veka predstavljaju pravi primer modernosti, u šta će moći da se uveri i današnja evropska publika, jer će restaurisana kopija na jesen biti ponovo na bioskopskom repertoaru u Francuskoj.

Član festivalskog odbora Aleksandar Avramović, autor slogana 46. Sofesta “Skupljanje nerazvejanog perja”, istakao je da je povodom pola veka od premijere “Skupljača perja” vreme da se napravi reprezentativna monografija kao posveta Petrovićevom delu i kao doprinos kulturi sećanja.

Avramović je i jedan od inicijatora panel diskusije “Skupljači perja - međaš srpskog (jugoslovenskog) filma”, koju su organizovali Odbor Sofesta, filmski časopis “Filaž” iz Niša, Filmski centar Srbije i Jugoslovenska kinoteka, koja je na kultni Petrovićev film podsetila i izložbom fotografija, otvorenoj u galeriji Centra za kulturu Sopot prve festivalske večeri.

Osim Avramovića, koji je sarađivao sa Petrovićem kao jedan od producenata njegovog poslednjeg filma “Seobe” (1994), u diskusiji su učestvovali su i prof. dr Petar Volk, urednik “Filaža” Dejan Dabić i teoretičar filma Vlastimir Sudar, dok je teoretičar filma Branislav Miltojević priložio pisani prilog za taj skup, koji je moderirao Miroljub Vučković iz FCS-a. Takođe, pročitano je i pismo Petrovićeve sestre Radmile Petrović Čvorić, koja je zahvalila organizatorima i osvrnula se na uspeh nedavne ponovne projekcije “Skupljača perja” u Kanu.

Volk je, inače, svojevremeno objavio knjigu “Let nad močvarom – Aleksandar Petrović svojim životom, delom i filmovima”, u izdanju Instituta za film, dok je njegov mnogo mlađi kolega Vlastimir Sudar napisao knjigu slične tematike, pod naslovom “Portret umetnika kao političkog disidenta”, koju će uskoro objaviti FCS.

Vučković je ocenio tim povodom da je dragoceno imati pogled na jednog autora i njegovo delo iz dva različita vremenska momenta i iz dva različita iskustva.

U razmatranju Petrovićevog opusa, kako je istakao, postoji mnogo elemenata i postoji kontekst – nacionalni, religijski, filozofski, umetnički. Tu su i odnos prema smrti, ideologija u nekoliko aspekata koja je prisutna u njegovom životu i delu, njegov pedagoški rad, zatim odnos poštovanja,  odnos netolerancije i egzila koji je Petrović doživeo, intelektualni rad u inostranstvu, povratak u zemlju…

Volk je skrenuo pažnju, između ostalog, na širinu Petrovićevog stvaralaštva, navodeći njegovu knjigu “Novi film” u kojoj je prezentovao ono što je suštinsko za jednu novu viziju filmske umetnosti. Istakao je i njegove pozorišne režije - malobrojne, ali izuzetne, sa evropskim pledoajeom i oslobođene svake dogme, kao što je predstava “Majstor i Margarita” (Petrović je režirao i film prema istoimenom romanu Mihaila Bulgakova).

Pominjući i neke teške momente iz života velikog reditelja, Volk je najavio inicijativu da se u Beogradu podigne spomenik Saši Petroviću.

Sudar je naglasio da savremeni filmski stvaraoci mogu mnogo da nauče iz “Skupljača perja”, jer je to film koji se hrani folklorom, ali ne upada u zamku etno kiča. Petrović prikazuje folklor na autentičan, a ne romantizovan način, rekao je on i dodao važan aspekt da se u filmu govori romskim jezikom i to u vreme kada je, na primer, velški jezik u Velikoj Britaniji bio zabranjen.

To je vrlo specifičan film koji se ne može posmatrati isključivo iz naše perspektive - srpske, jugoslovenske ili balkanske, izjavio je Sudar, napominjući da su “Skupljači perja”, pored ostalog, lansirali pesmu “Đelem, đelem”, koja govori o progonu Roma tokom Drugog svetskog rata i koja je postala romska himna.

Petrović je bio i scenarista svojih filmova, a Dejan Dabić je, ističući da je scenario “Skupljača perja” istovremeno poetičan i vizuelan, naglasio i specifičan rediteljski postupak, zaslužan za neke od kultnih scena, poput kafanske sa Oliverom Katarinom i Bekimom Fehmiuom ili scene borbe noževima među perjem. Dabić se osvrnuo i na upotrebu mizankadra koji je Petrović preferirao u odnosu na montažu.

U diskusiji je istaknuto i da srpski film nikada kasnije nije dosegao takve visine kao 1967. godine, koja je bila možda najbolja godina u jugoslovenskom filmu, sa nagradama na tri najvažnija festivala A kategorije -  pored “Skupljača perja” u Kanu, te godine su nagrađeni “Buđenje pacova” Živojina Pavlovića u Berlinu i “Jutro” Puriše Đorđevića u Veneciji.

Sa Petrovićem su u Kanu bili u konkurenciji i Antonioni, Šlendorf i Kopola, a nakon tog festivala vrata domaćim autorima su bila otvorena. “Nismo više doživljavani kao autsajderi”, rekao je Dabić, ističući da se “Skupljači perja” danas izučavaju na mnogim inostranim filmskim akademijama.

Srpski Institut za film svojevremeno je prikupio čak 500 kritika koje su o “Skupljačima perja” objavljene širom sveta.

Planirano je da se transkript panel diskusije o Petroviću nađe u novom izdanju časopisa “Filaž”.

Sofest će biti zatvoren 8. jula dodelom nagrada uoči projekcije “Skupljača perja”, kada će Oliveri Katarini biti uručeno specijalno priznanje za doprinos filmskoj umetnosti.

Prethodno će biti održana i specijalna projekcija filma “Zemlja bogova” Gorana Paskaljevića koji je van konkurencije, a uoči same dodele nagrada najavljen je “Rekvijem za gospođu J.” Bojana Vuletića sa Mirjanom Karanović u glavnoj ulozi. To je jedan od ukupno 19 domaćih filmova koji su u trci za nagrade.

Nakon dve godine, kada je održavan kao festival filmskih profesija, Sofest se ponovo vratio starom konceptu, pa će najbolji reditelj dobiti Gran pri,
najbolji glumci nagrade za mušku i žensku ulogu, dok se nagrada za najbolji film dodeljuje producentu najboljeg ostvarenja. Odluke o nagradama donosi žiri koji čine reditelj i predsednik AFUN-a Mirko Beoković, glumica Vesna Čipčić i reditelj Milan Todorović.

Žiri publike takođe će doneti odluku o najboljem filmu.

(SEEcult.org)

skupljaci perja, trejler
 • 21.10.2017 | 10:00

  Galerija Matice srpske, Novi Sad

  170 godina Galerije Matice srpske

  ARSENIJE TEODOROVIĆ I SRPSKA CRKVA U BUDIMU  - izložba (18.10.2017.-1.7.2018.)

  http://www.galerijamaticesrpske.rs

  04.11.2017 | 11:00

  Dom Jevrema Grujića, Svetogorska 17, Beograd

  PAJA JOVANOVIĆ: OD ČIKA PAJE - izložba (1.11.2017.-1.4.2018.)

  Radno vreme: četvrtkom i petkom od 15.00 do 20.00 časova i subotom i nedeljom od 11.00 do 16.00 časova

  http://domjevremagrujica.com

  25.11.2017 | 10:00

  Galerija Prirodnjačkog muzeja, Mali Kalemegdan 5, Beograd

  SURLAŠI, DIVOVI IZ NAŠE GEOLOŠKE PROŠLOSTI - izložba (24.11.2017.-30.4.2018.)

  autori izložbe: Sanja Alaburić, viši kustos paleontolog, dr Zoran Marković, muzejski savetnik, Miloš Milivojević, viši geološki preparator

  izrada ilustracija: Dejan Vukadinović

  izrada modela mamuta Vika: akademska vajarka Julijana Protić

  http://www.nhmbeo.rs

  01.12.2017 | 12:00

  Istorijski muzej Srbije, Trg Nikole Pašića 11, Beograd

  SMRT KARAĐORĐA PETROVIĆA - izložba (30.11.2017.-31.8.2018.), povodom dvestote godišnjice od ubistva vožda Karađorđa

  autori izložbe: Vladimir Merenik, Boško Ljubojević, Nebojša Damnjanović, Borislav Korica

  dizajn postavke: Izabela Martinov Tomović

  Svake subote u 13 časova stručno vođenje kroz postavku za individualne posetioce

  http://imus.org.rs

  23.12.2017 | 09:00

  Mermerna sala, Biljarda, Cetinje

  CRNOGORSKI GUVERNADURI 1717-1830 - izložba (22.12.2017.-22.3.2018.)

  Kustos izložbe: Petar Lekić, istoričar

  organizator: Narodni muzej Crne Gore

  http://www.mnmuseum.org

  13.01.2018 | 09:00

  Istorijski muzej Srbije, Trg Nikole Pašića 11, Beograd

  ĐORĐE STANOJEVIĆ - ČOVEK KOJI JE OSVETLIO SRBIJU - izložba (12.1.-30.9.2018.)

  realizacija: Istorijski muzej Srbije pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, a uz podršku JP Elektroprivreda Srbije

  https://www.sendspace.com/file/q9yptp

  http://imus.org.rs

  13.01.2018 | 10:00

  Kuća legata, Knez Mihailova 46, Beograd

  AMERIČKI POP ART / AMERICAN POP ART - izložba (12.1.-26.3.2018.)

   

  ENDI VORHOL

  ROJ LIHTENŠTAJN

  ROBERT RAUŠENBERG

  DŽON ČEMBERLEN

  DŽEJMS ROZENKVIST

  TOM VESELMAN

   

  organizacija/realizacija: Galerija Visconti Fine Art, Milano/Ljubljana, Srednjoevropski kulturni centar Novi Sad

  producenti izložbe: Alina Mara Vujić I Mihajlo Nestorović

  http://www.kucalegata.org

  20.01.2018 | 11:00

  Muzej suvremene umjetnosti Zagreb

  GLAS UMJETNIKA / I AM THE MOUTH - izložba djela suvremenih umjetnika iz srednje i istočne Europe iz zbirke Art Collection Telekom (19.1.-18.3.2018.)

  Nevin Aladağ (Turska), Anatoly Belov (Ukrajina), Geta Brătescu (Rumunjska), Yane Calovski (Makedonija), Levan Chelidze (Gruzija), Braco Dimitrijević (BiH), Aleksandra Domanović (Srbija), Petra Feriancova (Slovačka), Ksenia Gnylytska (Ukrajina), Ion Grigorescu (Rumunjska), Igor Grubić (Hrvatska), Aneta Grzeszykowska (Poljska), Nilbar Güreş (Turska), Petrit Halilaj (Kosovo), Hristina Ivanoska (Makedonija), Pravdoliub Ivanov (Bugarska), Nikita Kadan (Ukrajina), Mi Kafchin (Rumunjska), Alevtina Kakhidze (Ukrajina), Šejla Kamerić (BIH), Lesia Khomenko (Ukrajina), Luka Kedžo (Hrvatska), Genti Korini (Albanija), Eva Kotátková (Češka), Zofia Kulik (Poljska), Volodymyr Kuznetsov (Ukrajina), Nino Kvrivishvili (Gruzija), Piotr Łakomy (Poljska), Little Warsaw (Mađarska), Vlado Martek (Hrvatska), Ciprian Mureşan (Rumunjska), Şükran Moral (Turska), Lada Nakonechna (Poljska), Vlad Nancă (Rumunjska), Paul Neagu (Rumunjska), Paulina Ołowska (Poljska), Roman Ondák (Slovačka), Dan Perjovschi (Rumunjska), Agnieszka Polska (Poljska), Cristian Răduţă (Rumunjska), Slavs and Tatars, Nedko Solakov (Bugarska), Mladen Stilinović (Hrvatska), Marko Tadić (Hrvatska), Iza Tarasewicz (Poljska), Nil Yalter (Turska)

  kustosi izložbe: Nathalie Hoyos, Rainald Schumacher, Radmila Iva Janković (MSU)

  http://www.msu.hr

  20.01.2018 | 12:00

  Salon Muzeja savremene umetnosti Pariska 14, Beograd

  IRENA KELEČEVIĆ (1975): GDE JE MOJE MESTO - izložba (19.1.-19.3.2018.)

  kustos: Una Popović

  http://www.msub.org.rs

Video
14.03.2018 | 20:55

Incidenti koji postaju pravilo

Kako je nestao Kulturni centar Požega i da li se taj i slični slučajevi mogu posmatrati kao incidenti u kulturi u Srbiji ili postaju pravilo – bila je tema diskusije održane 13.