• Search form

27.03.2017 | 21:23

Šaron Ejal uručena nagrada Jovan Ćirilov

Šaron Ejal uručena nagrada Jovan Ćirilov

Izraelska koreografkinja Šaron Ejal (Sharon Eyal) primila je nagradu “Jovan Ćirilov – za korak dalje” Beogradskog festivala igre (BFI), koja joj je dodeljena za celokupan opus i posebno za predstave “Sara” i “Killer Pig” koje je njena trupa L-E-V izvela na prošlogodišnjem, 13. BFI.

Direktorka BFI Aja Jung istakla je 27. marta na svečanosti u Skupštini Beograda da je sa Ćirilovom pre 15-ak godina upravo u Izraelu razgovarala i maštala o festivalu igre.

“I on se dogodio baš nama i baš ovde. Jovan jeste bio jedna važna karika u kreiranju, osmišljavanju i bio je prijatelj ovog festivala sve do svog kraja”,  rekla je Aja Jung povodom nagrade koja nosi ime Jovana Ćirilova (1931-2014), suosnivača i doživotnog selektora Bitefa.

“Nagrada nazvana njegovim imenom još je nova, a osmišljena je da nam donese nešto što je korak više, korak dalje, nešto što istražuje i što je potpuno novo u oblasti pozorišta i igre”, rekla je Aja Jung i podsetila da je prvi lauerat bio prošle godine slavni koreograf Jirži Kilijan.

“Ove godine to je nagrada za Šaron Ejal, čija je predstava na 13. BFI apsolutno ostavila publiku bez daha, ali na neki način i za celu izraelsku zajednicu vrlo posebnih igrača i koreografa. Izrael je definitivno zemlja igre”, rekla je Aja Jung.

  Siniša Mali, Šaron Ejal, Aja Jung, Alona Fišer Kam

Ambasadorka Izraela u Srbiji Alona Fišer Kam takođe je rekla da nagrada za Šaron Ejal predstavlja priznanje i za njenog partnera Gaja Behnera, kao i za druge pripadnike te zanimljive i vibrantne generacije koja radi stvari na potpuno inovativan i svoj način.

Uslovi u kojima rade, kako je dodala, nisu uvek laki, ali je njihov “proizvod” izuzetan. “Ponosni smo na uspehe te generacije, na njihove predstave i na učešće izraelskih umetnika na BFI”, istakla je ambasadorka.

Zahvalivši Šaron Ejal što je našla vremena da dođe u Beograd, a gradonačelniku Beograda Siniši Malom na podršci festivalu, ambasadorka Izraela je pomenula i “prijateljstvo koje broji 25 godina diplomatskih odnosa, mada samo prijateljstvo traje i duže”.

Uručujući nagradu, gradonačelnik je rekao da ona “nosi ime čoveka bez koga srpska kulturna scena ne bi postojala i nije mogla da se zamisli bez njega”.

“To je priznanje Šaron Ejal, ali i drugim umetnicima za sve ono što rade kako bi kultura u našem gradu bila podignuta na viši nivo. Moj cilj je da svaka kulturna manifestacija i festival u Beogradu budu iz godine u godinu sve bolji, kako po sadržaju, tako i po broju posetilaca. Na takav način menjamo naše društvo i zato će Grad Beograd podržavati svaku takvu manifestaciju”, rekao je Mali.

Mali je zahvalio Aji Jung “što je napravila od BFI brend po kojem je Beograd postao prepoznatljiv i pozicionirao se kao kulturna prestonica u ovom delu Evrope”.
 
Šaron Ejal je, primajući nagradu, pomenula da “nije tako dobra u držanju govora” i da pre svega govori kroz igru i kroz predstave.

“Hvala gradonačelniku, ambasadorki, festivalu. Osećam se uzbuđeno i jednostavno – hvala vam”, rekla je Šaron Ejal, igračica i koreografkinja rođena u Jerusalimu, koja je igrala sa kompanijom Batševa od 1990. do 2008. godine, a 2009. počela je da stvara komade i za druge plesne kompanije. Trupu L-E-V osnovala je 2013. s Gajom Beharom, koji je imao značajnu ulogu i u kreiranju noćnog života Tel Aviva.

Beogradska publika videla je na otvaranju 14. BFI-ja koreografiju Šaron Ejal “Bill”, a na zatvaranju 11. aprila biće izveden još jedan njen komad “OCD Love”.

Nagrada “Jovan Ćirilov – za korak dalje” je skulptura stilizovane baletske patike, a rad je vajarke Andree Prokopijević.

*Foto: beograd.rs

(SEEcult.org)

Video
08.08.2018 | 23:49

VOĐENJE: Nagrada Mangelos 2018.

Vođenje kroz izložbu finalista nagrade “Dimitrije Bašičević Mangelos” za 2018. godinu, održanu u Galeriji Remont u Beogradu od 2. do 20. jula 2018.