• Search form

06.04.2012 | 18:10

Sarajevska crvena linija

Sarajevska crvena linija

Sarajevo je obeležilo nizom manifestacija 6. april, Dan grada, kao i 20 godina od početka opsade u ratu 90-ih, a u znak sećanja na žrtve, u centru grada postavljena je 11.451 crvena stolica.

Manifestaciju “Sarajevska crvena linija”, scensko-muzičku poemu za gradjane ubijene tokom opsade, organizovale su gradske vlasti sa East West Centar Harisa Pašovića, koji je i autor tog projekta.

Crvene stolice simbolizuju broj ubijenih građana u ratu od 1992. do 1995. godine, a postavljene su duž Titove ulice, od spomenika Večna vatra do Marijin-Dvora. Na velikom video bimu prikazana su imena svih poznatih žrtava.

Građani su na stolice stavljali cvetove, a posebne emocije izazvale su dečje stolice, na koje su ostavljene igračke i baloni.

U izlozima radnji duž Titove ulice postavljeni su plakati sa isečcima iz novina o ratu, kao i predstavama i drugim događajima koji su organizovani tokom 1.452-dnevne opsade Sarajeva.

Manifestacija je otvorena stihovima poljskog pesnika Herberta Zbignjeva "Izveštaj iz opsednutog grada", u izvođenju glumice Jasne Diklić, a nastupio je i ansambl Art Vivo koji je izveo posebnu kombinaciju pesama prilagođenih za tu priliku.

Povodom Dana grada Sarajeva, gradske vlasti su prethodno, s gostima iz gradova iz regiona i Evrope, položile cveće i odale počast poginulim borcima i žrtvama rata na više lokacija.

Gradonačelnik Alija Behmen istakao je da postavljanje 11.541 stolica u centru grada predstavlja izraz “kulture pamćenja”.

U ime građana Sarajeva, Behmen je primio kolektivnu nagradu za građansku hrabrost i afirmaciju građanske hrabrosti “Duško Kondor”.

Nagrada je dodeljena svim građanima Sarajeva koji su živeli, bili ranjeni, ubijeni i umrli u Sarajevu za vreme opsade, a ceremonija uručenja održana je u Bosanskom kulturnom centru pod pokroviteljstvom gradskih vlasti Sarajeva i norveške ambasade u BiH, u organizaciji nevladine organizacije “Gariwo”.

Nagrada “Duško Kondor” dodeljena je i Nedeljku Neđi Galiću (posthumno), Matiji Steviću, Budimiru Budi Koprivici i Viktoru Ivančiću.

Zamenik gradonačelnika Sarajeva Miroslav Živanović zahvalio je svima koji su došli da se poklone ideji građanske hrabrosti i izrazio nadu da će dela i priče ovogodišnjih laureata posebno inspirisati mlade da budu hrabri građani i dobri ljudi.

Raznovrstan program povodom 20-godišnjice početka opsade sarajeva i rata u BiH organizovan je i u okviru programa “Modul memorije” Internacionalnog teatarskog festivala MESS u Sarajevu, a centralni događaj 6. aprila je konferencija na kojoj su se okupili ratni reporteri iz celog sveta koji su izveštavali iz Sarajeva 90-ih.

*Foto: Sarajevo.ba

(SEEcult.org)

Video
22.05.2018 | 23:54

VOĐENJE - ARTTERROR: Fragmenti dualnosti

Vođenje kroz izložbu Fragmenti dualnosti umetničke asocijacije ARTTERROR u galeriji Podroom Kulturnog centra Beograda, održanu od 5. aprila do 3. maja 2018.