• Search form

13.02.2014 | 00:42

Samardžićev legat u Kinoteci

Samardžićev legat u Kinoteci

Jugoslovenska kinoteka dobila je na poklon sve nagrade i priznanja koje je glumac Ljubiša Samardžić, koji je i uspešan reditelj i producent dobio tokom 55-godišnjeg umetničkog rada, a među njima su i nagrade festivala u Veneciji, Puli, Moskvi…

Proslavi profesionalnog jubileja i osnivanju Samardžićevog legata u novoj zgradi Jugoslovenske kinoteke prisustvovale su 12. februara njegove mnogobrojne kolege, kao i ministar kulture i informisanja Srbije Ivan Tasovac, a govorili su Milena Dravić, Puriša Đorđević i Slobodan Šijan.

Samardžić je prvi donator legata koji ustanovljava Jugoslovenska kinoteka koja je konačno, posle višegodišnje rekonstrukcije i odlaganja odobrenja dozvola, dobila mogućnost da svoj prostor “privede nameni”. Direktor Kinoteke Radoslav Zelenović napomenuo je da će i za to biti potrebni prijatelji Kinoteke, a prvi konkretan predlog za pomoć dao je upravo Samardžić.

Samardžić je rekao da je film njegov život i da Kinoteci daruje nagrade, a njemu ostaju najvrednije, a to su njegove unuke.

Prikazan je i dokumentarni film “ZahvalnostMladena Đorđevića o životu i radu Samardžića sa insertima iz filmova u kojima je igrao ili ih režirao.

Uz Zlatni pečat Kinoteke, među mnogobrojnim nagradama koje je Samardžić dobio su i Kup volpi za najbolju mušku ulogu u Veneciji 1967. godine, koji je dobio za film “JutroPuriše Đorđevića, šest pulskih Zlatnih arena, nagrada Zlatni vitez Filmskog festivala u Moskvi za režiju “Nebeske udice”, nagrada za životno delo “Pavle Vuisić”…

Rođen 1936. u Skoplju, Samardžić je završio Akademiju umetnosti u Beogradu, a ostvario je više od 100 uloga na filmu i televiziji.

Pažnju najšire publike privukao je još početkom 60-ih godina filmom "Prekobrojna" Branka Bauera, a usledila je trilogija "Devojka", "San" i "Jutro" Puriše Đorđevića, te uloge u niz partizanskih filmova - "Bitka na Neretvi", "Sutjeska", "Partizanska eskadrila", komedija "Rad na određeno vreme", "Policajac sa Petlovog brda"...

Na televiziji je igrao u serijama "Smoki", "Kuda idu divlje svinje", "Vruć vetar"...

Početkom 90-ih osnovao je producentsku kuću "Sinema dizajn", koja stoji iza filmova "Bulevar Revolucije", "Ubistvo s predumišljajem", "Stršljen" i "Nebeska udica", kojim je Samardžić debitovao kao režiser.

Režirao je i filmove "Nataša", "Ledina", "Jesen stiže, dunjo moja"… kao i istoimenu TV seriju. Potpisuje i režiju TV serije "Miris kiše na Balkanu".

(SEEcult.org)

Video
Vodjenje - Branko Vucicevic
03.02.2018 | 23:57

VOĐENJE - Kritičari su izabrali: B.V.

Vođenje kroz izložbu “Kritičari su izabrali 2018: B.V.” u Likovnoj galeriji Kulturnog centra Beograda (12.1-3.2.2018), posvećenu Branku Vučićeviću