• Search form

12.10.2017 | 22:48

SAD napuštaju Unesko, najavio i Izrael

SAD napuštaju Unesko, najavio i Izrael

Američka vlada odlučila je da se povuče iz članstva Uneska, navodeći kao glavni razlog navodni antiizraelski stav te organizacije UN za obrazovanje, nauku i kulturu, ali i finansijske razloge. Dok su zvaničnici Uneska izrazili žaljenje zbog takve odluke, i Izrael je, nedugo posle SAD, najavio napuštanje te međunarodne organizacije.

Povlačenje SAD iz Uneska biće zvanično 31. decembra 2018. godine, a do tada će ostati punopravni član. Od 2019. godine biće u statusu posmatrača, saopštio je Stejt dipartment, i to u trenutku kada Unesko očekuju bitne promene, budući da bi ovih dana trebalo da izabere novog generalnog direktora.

Prema navodima američkih zvaničnika, koje su preneli mediji, odluka o povlačenju iz Uneska nije doneta lako i SAD nameravaju da “ostanu angažovane” kako bi doprinele američkim pogledima, perspektivama i ekspertizom.

Generalna direktorka Uneska Irina Bokova izrazila je duboko žaljenje zbog američke odluke, navodeći u saopštenju da je to “gubitak za multilateralizam”.

“U vreme kada konflikti nastavljaju da cepaju društva širom sveta, za veliko je žaljenje to što se SAD povlače iz organizacije UN koja promoviše edukaciju za mir i štiti kulturna dobra koja su napadnuta”, izjavila je Irina Bokova.

Ovo nije prvi put da se SAD povlače iz organizacije čije su osnivanje pomogle 1945. godine kako bi ohrabrile dijalog i razmenu ideja posle Drugog svetskog rata.

Administracija predsednika Ronalda Regana to je učinila 1984. godine u vreme Hladnog rata, smatrajući da je Unesko pristrasan prema Sovjetskom Savezu. SAD su se vratile u članstvo 2002. godine u vreme administracije predsednika Džordža Buša, ali su odnosi ostali zategnuti čak i za vreme vlasti Baraka Obame. Tako su SAD 2011. godine smanjile finansiranje Uneska za 80 miliona dolara, nakon što je ta organizacija primila u članstvo Palestinu. Taj iznos je, inače, petina ukupnog američkog budžeta za Unesko.

Obama je kasnije neuspešno pokušao da obnovi finansiranje Uneska, pa su SAD 2013. godine izgubile pravo glasa na Generalnoj konferenciji te organizacije.

Tenzije između SAD i Uneska eskalirale su ponovo u julu, kada je grad Hebron proglašen palestinskim gradom svetske baštine, što je Izrael shvatio kao negiranje jevrejske istorije tog mesta.

S obzirom da SAD ostaju član Uneska do kraja sledeche godine, očekuje se da će glasati za izbor novog generalnog direktora.

Nedugo nakon saopštenja SAD o povlačenju iz Uneska, slično je najavio i izraelski premijer Benjamin Netanjahu, koji je odluku američke administracije nazvao “hrabrom i moralnom”.

Izraelski ambasador pri UN Dani Danon izjavio je da odluka SAD da se povuku iz Uneska predstavlja “cenu koja se plaća zbog diskriminacije Izraela”, te da označava “novu eru” u UN.

(SEEcult.org)

Video
18. Bijnale umetnosti Pancevo
21.06.2018 | 15:33

VOĐENJE: 18. Bijenale umetnosti u Pančevu - Prostorni agens

Vođenje kroz 18. Bijenale umetnosti u Pančevu “Prostorni agens”, održano od 26. maja do 17.