• Search form

13.02.2018 | 12:15

Sa 68. Berlinala na 46. Festu

Sa 68. Berlinala na 46. Festu

Beogradski međunarodni festival Fest tradicionalno među prvima prikazuje neke od filmova koji će imati svetsku premijeru na Berlinalu, koji počinje 15. februara, a među njima su i tri naslova iz Glavnog takmičarskog programa – “Lice” poljske reditelje Malgoržate Šumovske, “Eva”, adaptacija romana britanskog pisca Džejmsa Hedlija Čejsa, te “Dovlatov”, biografski film Alekseja Germana mlađeg o ruskom piscu Sergeju Dovlatovu (1941-1990) sa srpskim glumcem Milanom Marićem u naslovnoj ulozi.

Uz tri premijerna naslova iz trke za Zlatnog medveda, te filmove sa prošlogodišnjeg Berlinala – “Ana, ljubavi moja”, “Božija zemlja”, “Tragom kostiju”, “Fantastična žena” i “Zabava”, u programu 46. Festa našao se i novi film nagrađivanog nemačkog reditelja turskog porekla Fatiha AkinaNiotkuda”, koji će u Berlinu biti prikazan u okviru selekcije Lola, posvećene nemačkoj kinematografiji.

Novi film “Lice” poljske reditelje Malgoržate Šumovske, čiji je prethodni film “Telo” prikazan na 44. Festu, priča je o čoveku koji nakon teške nesreće na poslu biva unakažen i postaje prva osoba u zemlji koja dobija transplantaciju lica. Njegov život se menja iz korena, u medijima je slavljen kao junak i mučenik, ali on više ne može sebe da prepozna u ogledalu. Film kroz britku farsu preispituje život u provinciji, ali i stanje savremene Poljske.

Šumovska je jedna od najznačajnijih evropskih reditelja današnjice, a njena poslednja dva filma takođe su prikazana na Berlinalu – “In the name of...” (2013) doneo joj je nagradu Tedi, a “Telo” (2015) Srebrnog medveda za režiju.

Film “Eva”, takođe u Glavnom takmičarskom programu 68. Berlinala, u režiji Benoa Žoaoa, predstavlja Izabel Iper u ulozi misteriozne prostitutke visoke klase kojom postaje opsednut glavni junak Bertrand, mladić koji je slučajni svedok smrti slavnog pisca i jedini svedok postojanja njegovog poslednjeg manuskripta. Bertrand odluči da potpiše tekst svojim imenom i odmah biva proglašen za literarnog genija, ali slava mu donosi i pritisak da ispostavi svoje sledeće remek delo. Razgovori sa Evom ga u početku inspirišu, ali uskoro njegova opsesija tom ženom počinje da izmiče kontroli. Bertranda tumači harizmatični Gaspar Ulije. Iza francuskog reditelja Žoaoa, inače, više je do 40 filmova, a njegov film “Zbogom, kraljice” otvorio je Berlinale 2012. godine.

Rusko-poljsko-srpski film “Dovlatov” prikazuje četiri dana života Sergeja Dovlatova u Lenjingradu tokom 1971. godine. Mladi pisac odlučan je da ostane u zemlji i vodi normalan život, iako su njegovi tekstovi redovno odbijani i cenzurisani. Dovlatov je 1979. emigrirao u Njujork i vremenom postao jedan od najvoljenijih ruskih autora, ali tek nakon svoje smrti i raspada Sovjetskog Saveza. Mladom srpskom glumcu Milanu Mariću, koji tumači naslovnu ulogu, to je ujedno i prva glavna uloga na velikom platnu.

Reditelj Aleksej German mlađi je i prethodnim ostvarenjem “Ispod električnih oblaka” učestvovao u takmičarskom programu Berlinala, a za “Papirnog vojnika” osvojio je Srebrnog lava za režiju 2008. u Veneciji.

U centru pažnje Akinovog filma “Niotkuda” je životna drama mlade Nemice čiji muž i sin ginu u bombaškom napadu za koji se sumnjiči par neonacista. Iako prijatelji pokušavaju da joj pruže podršku, ona ne može da pređe preko onoga što se desilo dok pravda ne bude zadovoljena. U naslovnoj ulozi je Dajen Kruger, dobitnica nagrade za najbolju glumicu u Kanu, gde je Akinov film premijerno prikazan 2017. godine u takmičarskoj selekciji, a osvojio je i Zlatni globus za najbolji film van engleskog govornog područja. Višestruko nagrađivani reditelj Akin dobitnik je Zlatnog medveda za film “Glavom kroz zid”.

I publika 46. Festa i 68. Berlinala imaće priliku da pogleda srpski klasik “Kad budem mrtav i beoŽivojina Pavlovića, koji je uvršten u berlinsku selekciju Forum, a kako je ranije najavljeno, imaće tri projekcije. To kultno ostvarenje prikazuje se u novoj, restauriranoj verziji, nastaloj u okviru projekta Vip Kinoteka.

Berlinski filmski festival biće otvoren premijerom filma Vesa AndersonaOstrvo pasa” (Isle Of Dogs), koji je i u konkurenciji za glavne nagrade.

Festivalski sajt je fest.rs, a program se nalazi i u Kalendaru portala SEEcult.org, kao i u PRILOGU (pdf)

(SEEcult.org)

Video
07.10.2018 | 23:24

VOĐENJE: Dušan Gerzić Gera - Od grada do grada

Vođenje kroz retrospektivnu izložbu Dušana Gerzića Gere "Od grada do grada", održanu u Gradskoj galeriji Kulturnog centra Grad od 3. do 9.