• Search form

13.06.2018 | 19:39

S Džudit Batler u čast Sabe Mahmud

S Džudit Batler u čast Sabe Mahmud

Američka filozofkinja Džudit Batler (Judith Butler) učestvovaće 20. juna na okruglom stolu u Art-kinu u Rijeci, posvećenom nedavno preminuloj antropološkinji Sabi Mahmud (Mahmood) sa Univerziteta Kalifornije koja je na specifičan način tematizovala sekularnost.

Uz Džudit Batler, među učesnicama okruglog stola najavljene su: Rebeka Anić (Institut društvenih nauka Ivo Pilar – Centar Split), Zilka Spahić Šiljak (Univerzitet u Stanfordu, TPO fondacija Sarajevo), Sanja Potkonjak (Univerzitet u Zagrebu), Adriana Zaharijević (Institut za filozofiju i društvenu teoriju, Univerzitet u Beogradu), Senka Božić (Univerzitet u Zadru) uz moderaciju Sanje Bojanić (Centar za napredne studije Jugoistočne Europe; APURI).

Učesnice će evocirati delo Sabe Mahmud o religiji i sekularnosti “Religious Difference in a Secular Age. A Minority Report”, najaviili su organizatori.

Kao deo programa Letnje škole u organizaciji Univerziteta u Rijeci - Centra za napredne studije Jugoistočne Europe, okrugli sto biće praćen projekcijom filma Marte Rosler (Martha) “Semiotika kuhinje” (Semiotics of the Kitchen, 1975.) u kojem ta poznata feministkinja predstavlja ideju da “žena čim progovara, imenuje svoju opresiju”. Subjekat koji se obično shvata kao srećna domaćica i nesebična proizvođačica koristi gestove koje demonstriraju frustraciju jezikom domesticiteta, te tako koristi prostor kuhinje kao kulisu otpora i promene.

Okrugli sto u čast Sabi Mahmud promišlja delovanje protiv nametnutih socijalno konstruisanih rodnih obrazaca kroz razmatranje politika religijskog i sekularnog nasilja. Akademski rad u području koje spaja feminizam i religiju često ima poteškoće s prihvatanjem pojmova poput roda kao “samo socijalnog konstrukta”. Džudit Batler, međutim, naglašava kako socijalni konstrukti imaju vrlo snažno delovanje u svakodnevnom životu, oblikujući naše iskustvo. Pogrešno je negirati ih kao “samo” socijalne konstrukte budući da to ukida mogućnost kritičke analize koja nam pomaže boriti se protiv represivnih praksi. Batlerova je oprezna i pri temi religijskog nasilja, načinu na koji se oblikuje diskurs o njemu i na koji on oblikuje nas. Ova i slična pitanja biće tema okruglog stola u čast Sabi Mahmud.

Džudit Batler je profesorka na Odseku za komparativnu književnost i Programu za kritičku teoriju Univerziteta u Kaliforniji, čija je ujedno osnivačica i prva direktorka. Autorka je brojnih važnih dela kritičke teorije, poput “Gender Trouble: Feminism and the Subversion of Identity” (Nevolje s rodom: feminizam i subverzija identiteta), te za ovu priliku aktualnog “Is Critique Secular? Blasphemy, Injury and Free Speech” (Je li kritika sekularna? Blasfemija, ranjenost i slobodan govor), u koautorstvu sa Sabom Mahmud. Trenutno je voditeljka četvorogodišnje stipendije za razvoj International Consortium of Critical Theory Programs pod pokroviteljstvom Andrew W. Mellon fondacije, što je i glavni razlog njenog  boravka u Rijeci.

Ulaz na okrugli sto u Art-kinu je besplatan, ali je zbog ograničenog broja, poželjno rezervisati mesto.

(SEEcult.org)

Video
08.08.2018 | 23:49

VOĐENJE: Nagrada Mangelos 2018.

Vođenje kroz izložbu finalista nagrade “Dimitrije Bašičević Mangelos” za 2018. godinu, održanu u Galeriji Remont u Beogradu od 2. do 20. jula 2018.