• Search form

06.12.2018 | 15:02

Radivojeviću nagrada Crnogorske kinoteke

Radivojeviću nagrada Crnogorske kinoteke

Podgorica film festival, koji treći put organizuju istotimena nevladina organizacija i Crnogorska kinoteka, predstavlja od 5. do 9. decembra 26 dugometražnih i kratkih igranih filmova, od kojih su većina crnogorske premijere, a počeo je dodelom godišnje nagrade “Kino-oko” za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti proslavljenom srpskom reditelju i bivšem profesoru Fakulteta dramskih umetnosti na Cetinju Milošu Miši Radivojeviću.

Uručujući Radivojeviću tu godišnju nagradu u KIC “Budo Tomović”,  direktor Crnogorske kinoteke Andro Martinović izjavio je da je reč o autoru od koga se može naučiti kako biti svoj i slobodan, saopštili su organizatori. Martinović je dodao da ono što Radivojevića možda najviše ceni jeste to što je “čovek koji razume koliko je teško menjati svoj mali svet i koliko je to važno i koliko je bitno da uredimo svoje dvorište, a tada ćemo uticati i na druge”.

Radivojević je izrazio zahvalnost za nagradu, napominjući da, iako takvo priznanje Crnogorske kinoteke “pomalo miriše na kraj”, jer je Kinoteka “mesto gde se čuvaju filmovi, a ličnosti odlaze”, njega ne plaši ta perspektiva. Kako je naglasio, nastavlja da radi koliko god može, u nadi da “reditelji vrlo retko umiru snimajući svoje filmove, uvek umiru između filmova ili posle snimljenih filmova”.

“Ali budući da sam izložen tom riziku da i dalje snimam, trudim se da me moji bivši studenti što češće pobeđuju na festivalima i ponosan sam zbog toga. S druge strane ako se desi da se sa tim svojim filmovima pomalo i obrukam ja ću vratiti jednu ovakvu nagradu. Najveću tremu imam od svojih učenika”, rekao je Radivojević, osvrćući se i na reakcije na njegov rad, koje su često značile osporavanje.

“Ovo su možda prvi dani da mogu da čujem da se o meni govori tako lepo. Uvek sam navikao da trpim kritike koje su bile vrlo oštre, vrlo rigorozne. Ako bih se na neki način osvrnuo na tih 60 godina na filmu, to je sasvim sigurno 60 godina osporavanja. Osporavanja i izvesne vrste neuspeha. Ali mislim da predstavljam jedan izvanredan primer i na neki način ohrabrenje za ljude koji trpe neuspehe. Bez neuspeha nema nikakvog uspeha. Čovek koji nije doživeo ozbiljne neuspehe ne može da doživi ni ozbiljne uspehe. Tako da došao sam do poptuno apsurdne tačke da mladima preporučujem i jednu dozu neuspeha”, rekao je Radivojević, kome je nagrada Crnogorske kinoteke dodeljena na osnovu odluke žirija koji su činili Branko Baletić (predsednik), Vuk Perović i Nemanja Bečanović.

Festival je otvorila gradska sekretarka za kulturu i sport Nela Savković Vukčević, ističući da PFF i ove godine doprinosi stvaralačkoj raznovrsnosti Decembarske umetničke scene, tradicionalne kulturne manifestacije glavnog grada Crne Gore. Ona je posebno zahvalila organizatorima Andru Martinoviću i Sari Radović na entuzijazmu, znanju i posvećenosti, izražavajući uverenje da će “magija pokretnih slika otkriti nove dimenzije iz sopstva i sveta”.

Filmski program počeo je trilerom “KrivicaGustava Molera, danskim kandidatom za Oskara i dobitnikom brojnih međunarodnih priznanja, uključujući nagrade publike na Sandensu i na IFFR-u u Roterdamu.

Glavni program trećeg PFF-a obuhvata domaće naslove, kratkometražne filmove mladih crnogorskih reditelja Branislava Milatovića, Bojana Stijovića, Senada Šahmanovića i Marijane Janković, crnogorske rediteljke koja živi u Danskoj, kao i regionalne “Granice, kišeVlastimira Sudara i Nikole Mijovića, koji je crnogorska-srpska koprodukcija, “Teret Ognjena Glavonića iz Srbije, “Comic SansNevija Marasovića iz Hrvatske i druge.

Među filmovima u međunarodnom programu su, između ostalog, kanski pobednik “Kradljivci” japanskog reditelja Hirokazua Korede, kojim je otvoren i nedavni 24. Festival autorskog filma u Beogradu, te “The house that Jack built” čuvenog danskog reditelja Larsa fon Trira, “FoxtrotSamuela Maoza, “Have you seen my movie” kanadskog reditelja Pola Antona Smita, kao i filmovi “Mlada žena” francuske rediteljke Leonor Seraj i “Leto 1993” španske rediteljke Karle Simon.

U saradnji sa platformom Eye on Films, i ove godine u okviru zasebnog programa biće prikazani najbolji debitantski filmovi evropskih autora.

U saradnji sa Institutom Yunus Emre, Crnogorska kinoteka u sali Dodest organizuje retrospektivu turskog reditelja Semiha Kaplanoglua, a u okviru pratećeg programa biće organizovane tribine sa gostima PFF-a, kao i radionice o temama savremene kinematografije.

Podgorica film festival nosilac je etikete EFFE za 2017-2018. godinu, koja se dodeljuje festivalima za posvećenost umetnosti, te za uključivanje lokalne zajednice u evropski i globalni kontekst.

Festival su podržali Filmski centar Crne Gore, Sekretarijat za kulturu i sport Glavnog grada, te Ministarstvo kulture i Ministarstvo održivog razvoja i turizma Crne Gore. Partneri su JU Kulturno – Informativni centar “Budo Tomović” i Yunus Emre Institut Podgorica.

Ulaz na sve projekcije i prateće programe je besplatan.

*Foto: Una Jovović

(SEEcult.org)

 • 09.02.2018 | 10:00

  Ustvarjalni center Švicarija/MGLC, Grad Tivoli, Pod turnom 3, Ljubljana

  ŠVICARIJA: SKUPNOST, UMETNOST IN NARAVA - razstava (8.2.2018.-6.1.2019.)

   

  NIKA AUTOR

  STOJAN BATIČ

  DRAGICA ČADEŽ

  JURE DETELA

  META GRGUREVIČ

  FRANCE GRUDEN

  SERGEJ KAPUS

  JANEZ LENASSI

  KAREL PLEMENITAŠ

  KAREL PUTRIH

  DRAGO TRŠAR

  DUŠAN TRŠAR

  LUJO VODOPIVEC

  BILAL YILMAZ

  avtorica projekta, razstave: Yasmín Martín Vodopivec

  http://www.mglc-lj.si

  19.06.2018 | 10:00

  Cankarjev dom | Mestni muzej, Ljubljana

  SLOVENSKI IN EVROPSKI CANKAR - razstava (18.6.2018.-28.2.2019.) ob 100. obletnici smrti Ivana Cankarja

  https://www.cd-cc.si/sl/kultura/razstave/ivan-cankar-in-evropa

  12.07.2018 | 18:30

  Muzej moderne umetnosti - MoMA, 11 West 53 Street, New York, NY

  Izložba “Prema betonskoj utopiji: Arhitektura u Jugoslaviji, 1948-1980” (Toward a Concrete Utopia: Architecture in Yugoslavia, 1948-1980)

  Reprezentativna izložba jugoslovenske arhitekture u MoMA obuhvata više od 400 crteža, modela, fotografija i filmskih snimaka iz gradskih arhiva, privatnih i muzejskih kolekcija iz celog regiona. Izložba je prvo predstavljanje izuzetnih dela vodećih arhitekata socijalističke Jugoslavije američkoj i međunarodnoj javnosti.

  Izložba obuhvata radove najvažnijih jugoslovenskih arhitekata, među kojima su Bogdan Bogdanović (1922-2010), Juraj Neidhardt (1901-1979), Svetlana Kana Radević (1937–2000), Edvard Ravnikar (1907-1993), Vjenceslav Richter (1917-2002) i Milica Šterić (1914-1998).

  Izložba će biti otvorena do 13. januara 2019. godine, a obuhvata i prateći program

  *MoMa je otvoren svakog dana od 10.30 sati po lokalnom vremenu

  https://www.moma.org/calendar/exhibitions/3931

  21.09.2018 | 10:00

  Etnografski muzej u Beogradu, Studentski trg 13, Beograd

  Dan Etnografskog muzeja - 117 godina

  TO SMO MI - NARODNA ZANIMANJA U SRBIJI (Nazrni, pa se vrni) - izložba (20.9.-20.12.2018)

  autori izložbe: muzejski savetnici Dušica Živković, dr Miloš Matić, dr Marko Stojanović, Jelena Tešić-Vuletić

  https://etnografskimuzej.rs

  29.09.2018 | 10:00

  Galerija Matice srpske, Novi Sad

  PERCEPCIJE: ŽENA PO MERI DRUŠTVA? - izložba (28.9.2018.-6.1.2019.)

  ABIGAIL LANE, ANA BEŠLIĆ, ANTHEA HAMILTON, CAMILLA LØW, CELIA HEMPTON, CLARE STRAND, DANICA JOVANOVIĆ, ĐORĐE JOVANOVIĆ, ELIZABETH PRICE, GILLIAN WEARING,  HELEN CHADWICK, IVAN TABAKOVIĆ, KATARINA IVANOVIĆ, LAURA ALDRIDGE, LUBAINA HIMID, LJUBICA CUCA SOKIĆ, MADAME YEVONDE, MILAN KONJOVIĆ, MARKO ZAVIŠIĆ, NADEŽDA PETROVIĆ, PETAR DOBROVIĆ, RACHEL WHITEREAD, SAVA PETROVIĆ, SARAH LUCAS, SAVA ŠUMANOVIĆ, TRACY EMIN, ZORA PETROVIĆ

  organizacija: British Coucnil i Galerija Matice srpske, Novi Sad

  https://www.britishcouncil.rs

  04.10.2018 | 11:00

  Umjetnički paviljon u Zagrebu, Trg Kralja Tomislava 22, Zagreb 

  VLAHO BUKOVAC I ALEXANDRE CABANEL - povijesni susret učenika i učitelja - izložba (3.10.2018-6.1.2019.)

  http://www.umjetnicki-paviljon.hr

  06.10.2018 | 10:00

  Kibla, Maribor

  Kibla portal, Valvasorjeva 40, Maribor

  OSEBNO / PERSONAL - mednarodna skupinska razstava (5.10.-29.12.2018.)

  Jozef Suchoža (Slovaška), Nataša Prosenc Stearns (Slovenija/ZDA), Jože Slaček in Jiri Kočica (Slovenija), Jure Fingušt (Slovenija), Janez Kardelj (Slovenija), Maruša Šuštar (Slovenija), Tadej Vaukman (Slovenija), Maša Jazbec (Slovenija), Artists&Poor's (Slovenija), Radovan Kunić (Hrvaška), Boštjan Novak (Slovenija), Dragica Čadež (Slovenija), Anka Krašna (Slovenija), Selma Selman (BH/ZDA), Nikita Shalenny (Ukrajina/UA), Nataša Berk, Vlado Repnik, Simon Macuh, Petra Kapš (Slovenija), Tincuta Heinzel in Hillevi Munthe, kuratorici - Poskusi, napake, preizkušnje in napake: Attempts, Failures, Trials and Errors: Teresa Almeida (Portugalska / ZK / Švedska), Beam (Nizozemska), Shih Wei Chieh (Tajvan), Kate Sicchio (ZDA) & Camille Baker (Kanada / ZK), Renata Gaui (Brazilija / ZDA), Maria Paulina Gutiérrez (Kolumbija), Tincuta Heinzel (Romunija/Nemčija/ZK), Shary Kock (Nizozemska), Aline Martinez Santos (Brazilija/Nemčija), Afroditi Psarra (Grčija/ZDA), Annette Schmid & Veerle Pennock (Nemčija/Nizozemska), Zoran Popovici (Romunija), Natacha Roussel (Francija/Belgija), Vitalii Shupliak (Ukrajina/Poljska), Giulia Tomasello (Italija/ZK), Pauline Vierne (Francija/Nemčija), ZEST Collective (Romunija), Ebru Kurbak (Turčija/Avstrija), Mili John Tharakan (Indija/ZK), Rebecca Stewart (ZDA/ZK)

  http://www.kibla.org

  13.10.2018 | 10:00

  Muzej savremene umetnosti Vojvodine, Dunavska 37, Novi Sad

  ILIJA ŠOŠKIĆ: AKCIONE FORME - retrospektivna izložba (12.10.-24.12.2018.)

  kustosi izložbe: Zoran Erić (Muzej savremene umetnosti Beograd) i Nebojša Milenković (Muzej savremene umetnosti Vojvodine)

  organizacija: Muzej savremene umetnosti Beograd i Muzej savremene umetnosti Vojvodine

  http://www.msuv.org

  14.10.2018 | 10:00

  Muzej savremene umetnosti Beograd

  ILIJA ŠOŠKIĆ: AKCIONE FORME - retrospektivna izložba (13.10.-24.12.2018.)

  kustosi izložbe: Zoran Erić (Muzej savremene umetnosti Beograd) i Nebojša Milenković (Muzej savremene umetnosti Vojvodine)

  organizacija: Muzej savremene umetnosti Beograd i Muzej savremene umetnosti Vojvodine

  http://www.msub.org.rs

  16.10.2018 | 10:00

  Muzej Paje Jovanovića, Kralja Milana 21/IV, Beograd

  POGLED IZBLIZA. ATELJE PAJE JOVANOVIĆA - izložba (15.10.2018.-26.1.2019.) povodom 115 godina od osnivanja Muzeja grada Beograda

  autor izložbe: Isidora Savić, kustoskinja Muzeja grada Beograda

  http://www.mgb.org.rs

Video
10.12.2018 | 17:42

VOĐENJE: Dan vredan veka - 1. decembar 1918.

Autorsko vođenje kroz izložbu Muzeja Jugoslavije Dan vredan veka - 1.