• Search form

05.08.2017 | 23:41

Prvi Nišville teatarski festival

Prvi Nišville teatarski festival

Internacionalni Nišville teatarski festival u Nišu prvi put će biti održan od 6. do 13. avgusta, u okviru Nišville džez festivala, a prema koncepciji umetničke direktorke Maje Mitić iz Beograda, nudi predstave i performanse na temu “Ispod ritma čežnje” koje objedinjuje to što se u njima koristi muzika koja se oslanja na džez, negove inspiracije, početke ili savremeni izraz u bilo kojem obliku.

Prvi Nišvil teatarski festival počinje Paradom uličnog teatra od Tvrđave do Oficirskog doma, u režiji Kristijana Al Droubija, a nastavlja se predstavom-instalacijom Dah teatra iz Beograda “Žene dade”, u režiji Dijane Milošević, nastupom Grupe Vatra, te predstavom “GernikaTeatra En Vol iz Sardinije, koju potpisuje Maria Paola Cordella, a biće izvedena u amifiteatru na keju.

Malo pozorište Duško Radović iz Beograda izvešće 7. avgusta “Knjigu lutanja” autorke i koreografkinje Dalije Aćin Telander, nakon čega je najavljeno “Iskušenje svežeg sladostrašća” trupe Café Antarsia, u režiji Ruth Margraff, te “Triptih Nušić” Transition Dance Company, u koreografiji Isidore Stanisić i Macieja Kuźmińskog iz Poljske.

Publika će 8. avgusta videti “U-između” trupe Ada iz Bugarske (koreografi: Angelina Gavrilova, Philip Milanov), “Nema doktora za mrtveGrenland Friteatra iz Posgruma u Norveškoj (režija: Tor Arne Ursin), dok će 9. avgusta najpre biti izvedena “MaskaradaDečjeg pozorišta – Gyermekszínház iz Subotice i lutkarskog pozorišta Kever Bea iz Segedina (režija: Rumi Laslo), te predstava “Edit Pjaf” trupe Tri groša iz Srbije (režija: Ana Popović) i “Upakovane” beogradske Cirkusfere, u koreografiji Sanje Cvrkotić i režiji Ane Popović.

Festivalske forme protežu se od spektakla do uličnih performansa, cirkusa, plesa ili predstava-izložbi.

Upakovane

Niško Pozorište lutaka izvešće 10. avgusta “Priču o vodi” (režija: Bjanka Benkovska), u okviru programa “Jazz for kids”, koji nudi i predstavu beogradskog Dah teatraAlisa u zemlji zmaja”, koju je režirala Maja Matić, umetnička diretorka Nišvil teatarskog festivala.

Program za decu biće nastavljen i 12. avgusta predstavom “Luckasti klovnovi” niškog Pozorista lutaka (režija: Lilijana Arsenov Ivanović), a poslednjeg festivalskog dana, 13. avgusta, Lutka scena Pepino će izvesti “Cirkus”, u režiji Nebojše Jovanovića.

Najavljene su i radionice, tribine i izložba “Pozorišni plakat” (D. M. Car), koja će biti otvorena 6. avgusta u Oficirskom domu.

Među temama tribinskog programa su “Javni prostor kao prostor umetničkog izraza” i “Veštine cirkuskog i istočnjačkog teatra kao mogući izraz u savremenom teatru”.

Maja Mitić

Prema rečima umetničke direktorke Maje Mitić, Internacionalni Nišville Teatarski festival objedinjuje dugogodišnju potrebu da se u Nišu formira i započne život jedan takav festival koji bi u svom izrazu, osim što je internacionalan, bio i festival savremenog teatrskog izraza koji, kao i džez, počinje krajem XIX veka i nastavlja svoj razvoj do danas.

Prema njenim rečima, potreba za takvim teatarskim festivalom prirodan je sled potreba Nišvila, samog grada Niša i Srbije.

“U ovom delu zemlje, inače, ne postoji bilo koji teatrski festival, pogotovo ne festival savremenih tendencija XX i XXI veka”, podsetila je Maja Mitić, ukazujući da je značaj Nišville Teatarskog festivala i u doprinosu decentralizaciji, kao jednoj od glavnih smernica državne politike.

“To je teatarski, scenski izraz koji, sem dramskog teksta, koristi i muziku u svim njenim oblicima, pokret, fotografiju, sliku ili video rad. Seme začetka ove ideje je renomiran, izuzetno kvalitetan i internacionalno prepoznatljiv Nišville džez festival koji kroz izuzetno kvalitetne izvođače, umetnike džez muzike, već godinama uspešno radi, dovodi najznačajnije umetnike iz celog sveta i probija granice naše zemlje stavljajući je na visoku lestvicu, među 10 najboljih festivala u Evropi”, navela je Maja Mitić, ističući da Niš u vreme Nišvila postaje centar visokokvalitetnog kulturnog okupljanja svetskog nivoa, grad koju posećuju sve generacije publike, kako iz zemlje, tako i iz inostranstva.

Na osnovama koje džez promoviše - slobodi, jednakosti, toleranciji, Nišville Teatrski festival biće prirodan partner istih vrednosti.

Džez festival Nišville nudi, inače, od 10. do 13. avgusta uzbudljiv program različitih muzičkih žanrova, uključujući nastupe Bisere Veletanlić, Peti Ostin, Ala Fostera, Toma Harela i Kendi Dulfer, a uz teatarski festival, obuhvata i prateće sadržaje za ljubitelje filma, stripa i umetnosti.

(SEEcult.org)

Video
18. Bijnale umetnosti Pancevo
21.06.2018 | 15:33

VOĐENJE: 18. Bijenale umetnosti u Pančevu - Prostorni agens

Vođenje kroz 18. Bijenale umetnosti u Pančevu “Prostorni agens”, održano od 26. maja do 17.