• Search form

11.10.2018 | 23:34

Protestni 22. Festival koreografskih minijatura

Protestni 22. Festival koreografskih minijatura

Festival koreografskih minijatura (FKM), međunarodno takmičenje koreografa, biće održan 12. i 13. oktobra u Narodnom pozorištu u Beogradu pod sloganom “Pronađi način!”, kojim izražava nezadovoljstvo zbog oskudne podrške nadležnih projektima u oblasti umetničke igre, ali i poziva umetnike da nastave da stvaraju, smatrajući da jedino umetnost može da pronađe način da prevaziđe sve teškoće.

Program 22. FKM-a počinje predselekcijom koreografa iz Poljske, Nemačke, Slovačke, Holandije, Italije, Češke, Švajcarske i Srbije, koji će se takmičiti za ulazak u finale, zakazano za 13. oktobar u 20 sati.

Stručni žiri, koji čine primabalerina Narodnog pozorišta u Beogradu Ana Pavlović, koreografkinje Anđelija Todorović i Katarina Stojkov, rediteljka Tanja Mandić Rigonat i predavačica Instituta za umetničku igru Urša Rupnik, dodeliće tri novčane nagrade, kao i plaketu “Aleksandar Izrailovski” za inventivnost. Biće dodeljene i nagrada žirija kritike, kao i nagrada publike onima koji dobiju najveći aplauz.

Kao udruženje koje se bori za bolji status plesne zajednice, UBUS posebnu pažnju poklanja domaćim stvaraocima kroz podršku za dalji rad i promociju, pa u skladu sa tim dodeljuje jedinstvenu nagradu “Ohrabrenje” koreografu iz Srbije. Nagrađeni dobija sredstva za realizaciju celovečernje predstave čija je premijera u okviru revijalnog programa narednog FKM-a, a nakon toga i na drugim festivalima i plesnim scenama u Srbiji. Kao poseban cilj izdvaja i decentralizacija kulture kroz projekat “FKM na scenama Srbije”.

Maćej Kuzminski, dobitnik prve nagrade na 21. FKM za rad “Dominique” na muziku Parova Stelara (All Night)

Publika će ove godine u okviru revijalnog programa imati priliku da pogleda 22. oktobra u Studentskom kulturnom centru dve jednočinke “Smrt i devojka” i “Sve(je)dno” mladih koreografa Đurđije Jelenković i Luke Stojkovića, prošlogodišnjih dobitnika nagrade “Ohrabrenje”.

U nastojanju da oživi plesnu i baletsku kritiku, FKM organizuje i seminar “Kritičke prakse”, koji obuhvata niz predavanja, razgovora i radionica sa stručnjacima iz te oblasti.

FKM ove godine naročito podseća na decenijsku saradnju sa Narodnim pozorištem u Beogradu, u čast obeležavanja 150-godišnjice tog teatra.

Sloganom “Pronađi način!”, 22. FKM poručuje javnosti da je veliki izazov organizovati i realizovati festival sa ograničenim sredstvima koja su dobijena ove godine na konkursima za sufinansiranje umetničkih projekata.

Udruženje baletskih umetnika Srbije (UBUS), organizator FKM-a, iskazuje tim sloganom i nezadovoljstvo zbog odsustva strategije i prioriteta u podršci unapređenju i razvoju umetničke igre kao oblasti kulture, a naročito kada su u pitanju javni konkursi.

“Članovi ovogodišnjih komisija na konkursima nisu pronašli način da adekvatno selektuju i podrže projekte i time su uskratili profesionalnom korpusu organizacija i pojedinaca mogućnost za umetničko stvaranje i kontinuirani napredak. Iznad svega, organizatori se ovim sloganom prvenstveno obraćaju samim umetnicima sa podstrekom da stvaraju, jer jedino umetnost poseduje mogućnost da pronađe način da prevaziđe sve teškoće”, saopštio je UBUS, koji organizuje FKM uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Srbije i Sekretarijata za kulturu Grada Beograda.

Prošle godine, na 21. FKM-u, nagrade su osvojili koreografi Maćej Kuzminski iz Poljske, Gašpar Kunšek i Žigan Kranjčan iz Slovenije, te Rimi Pipojan iz Jermenije, uz domaće umetnike Luku Stojkovića, Đurđiju Jelenković i Nastasju Ivetić, kojima je ravnopravno dodeljena nagrada “Ohrabrenje”.

Festivalski sajt je fkmbelgrade.com, a program se nalazi i u Kalendaru portala za kulturu SEEcult.org.

(SEEcult.org)

Zoran Popovic, SIGNALizam, jedna moja avantura
Video
07.10.2018 | 23:24

VOĐENJE: Dušan Gerzić Gera - Od grada do grada

Vođenje kroz retrospektivnu izložbu Dušana Gerzića Gere "Od grada do grada", održanu u Gradskoj galeriji Kulturnog centra Grad od 3. do 9.