• Search form

18.04.2012 | 15:51

Protest spaljivanjem umetnosti

Protest spaljivanjem umetnosti

Napuljski muzej savremene umetnosti Casoria počeo je da spaljuje umetničke radove iz svoje zbirke u znak protesta zbog smanjenja budžeta za kulturu.

Prvu sliku spalio je sam direktor muzeja Casoria, Antonio Manfredi, navodeći da će zbog vladine nebrige ionako propasti oko hiljadu radova.

Prva slika koja je stradala u protestu nazvanom “Umetnički rat” (Art War) je rad francuske umetnice Severine Bourguignon, a Manfredi planira da spali još tri slike u narednih nedelju dana.

Muzej Casoria opisao je tu protestnu akciju kao “politički neophodnu” i ubedljiv način skretanja pažnje u postojećim okolnostima.

Umetnici širom Evrope, kao i pojedine institucije kulture, izražavaju podršku toj nesvakidašnjoj protestnoj akciji, nudeći i svoje radove za spaljivanje.

Velški skulptor John Brown i sam je spalio jedan od svojih radova, a slično su najavili i umetnici koji vode galeriju AirSpace u Trentu, navodeći da će snimke spaljenih radova u znak protesta zbog kresanja budžeta poslati napuljskom muzeju radi dokumentacije.

Poznat po kritičkom stavu i otvorenosti, Manfredi je otvorio Casoria galeriju 2005. godine, a nekoliko puta već izazvao je i gnev lokalne mafije.

Prošle godine je pisao nemačkoj kancelarki Angeli Merkel i trazio azil, navodeći da mu je dosta vladinog neuspeha da zaštiti bogato kulturno nasleđe Italije.

Manfredi je tada rekao i da bi preneo u Nemačku ceo svoj muzej, ali nije nikada dobio odgovor nemačke kancelarke.

Italijanska dužnička kriza dovela je do ostavke premijera Silvija Berluskonija krajem prošle godine, nakon čega je vlada usvojila niz mera koje su dodatne otežale položaj institucija kulture i umetnosti.

Budžet jednog od vodećih muzeja savremene umetnosti u Italiji, Maxxi muzeja u Rimu, smanjen je 2011. godine za 43 odsto. Uprava tog muzeja nedavno nije uspela da odobri budžet za 2012. godinu, na šta je Ministarstvo kulture odgovorilo smenom i postavljanjem administratora.

Zbog posledica finansijske krize u Italiji zabrinuta je i međunarodna zajednica, posebno u vezi sa očuvanjem i zaštitom Pompeje, jedne od najdragocenijih arheoloških lokacija u svetu. Na tu brigu italijanski premijer Mario Monti odgovorio je nedavnom najavom izdvajanja 105 miliona evra za rekonstrukciju ugroženih delova tog antičkog grada.

(SEEcult.org)

Video
Vodjenje - Branko Vucicevic
03.02.2018 | 23:57

VOĐENJE - Kritičari su izabrali: B.V.

Vođenje kroz izložbu “Kritičari su izabrali 2018: B.V.” u Likovnoj galeriji Kulturnog centra Beograda (12.1-3.2.2018), posvećenu Branku Vučićeviću