• Search form

13.12.2017 | 20:38

Prošireni predeo

Prošireni predeo

Izložba Nemanje LađićaProšireni predeo” u Likovnoj galeriji Kulturnog centra Beograda, koja će biti otvorena 14. decembra, obuhvata video radove Pop Up, Spieluhr (Muzička kutija) i Squares, kojima taj umetnik mlađe generacije artikuliše dinamične gradske predele, vedute i/ili panorame kao karakter za sebe - kolažiranjem digitalnih frejmova sakupljenih na različitim geografskim tačkama.

Svaki od njih, na svoj način, predstavlja mogućnosti manipulacije digitalnim frejmovima i alteracije statične scenografije.

U Pop Up knjizi se procesom otvaranja i zatvaranja razmatra odnos i ritam intimnog i grada, Spieluhr nastaje prevođenjem konkretnog u apstraktno, svetlosti u zvuk, a Squares je aktiviran i formiran promenom mesta u vremenu, kroz proces akumulacije frejmova.

Digitalno manipulišući formalnom strukturom urbanog tkiva, Lađić izbegava svaku narativnost, a samim tim i dramatizaciju, da bi se fokusirao na ambijentalni karakter pretpostavljenog predela, navedeno je u najavi.

Pop Up, 2017.

Prateći program izložbe obuhvata stručna vođenja i razgovor sa umetnikom 16. i 23. decembra u podne, te radionicu za mlade 16. decembra od 13 do 16 sati.
Lađić se bavi prvenstveno video instalacijama kroz koje istražuje uticaj savremenih sredstava komunikacije na doživljaj vremena i prostora, kao i relativnost procesa opažanja u kontekstu tehnološki uslovljenog, digitalnog sveta.

Squares, 2017.

Rođen 1984. godine u Beogradu, Nemanja Lađić je diplomirao 2009. na vajarskom odseku Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu, u klasi prof. Mrđana Bajića, a 2011. završio je Transmedia program na Sint Lukas univerzitetu u Briselu.

Izlagao je deset puta samostalno i učestvovao na četrdesetak grupnih izložbi i festivala, među kojima su Prostori odstupanja (Salon Muzeja savremene umetnosti, Beograd), 8 načina da se prevaziđu prostor i vreme (Salon MSU), Image Talks (Haselt, Belgija) i drugi.

Izložba “Prošireni predeo” biće otvorena do 6. januara 2018. godine.

(SEEcult.org)

Video
18. Bijnale umetnosti Pancevo
21.06.2018 | 15:33

VOĐENJE: 18. Bijenale umetnosti u Pančevu - Prostorni agens

Vođenje kroz 18. Bijenale umetnosti u Pančevu “Prostorni agens”, održano od 26. maja do 17.