• Search form

24.06.2017 | 15:38

Prof. dr Mileta Prodanović: SEEcult - čuvar kosmopolitskog duha

Prof. dr Mileta Prodanović: SEEcult - čuvar kosmopolitskog duha

Profesor dr Mileta Prodanović, prorektor Univerziteta umetnosti u Beogradu, izrazio je podršku portalu SEEcult.org povodom odbijanja sufinansiranja na konkursima Ministarstva kulture i informisanja i Sekretarijata za kulturu grada Beograda, ocenjujući da je reč ili o neobaveštenosti onih koji su o tome odlučivali ili o zloj nameri, što je sa stanovišta kulture podjednako porazno.

“Portal SEEcult stvorili su i godinama unapređivali ljudi koji su svoje stavove o životu, kulturi i umetnosti formirali u kosmopolitskoj atmosferi Beograda 80-ih godina 20. veka. Posle toga usledile su godine koje ne treba posebno opisivati, a koje su prema kulturi bile, najblaže rečeno – neprijateljske.

Onoga časa kada su ne samo društvene, već i tehnološke mogućnosti to omogućile, kreirana je platforma čiji je primarni cilj bilo ažurno kruženje vesti iz domena kulture ne samo u Srbiji i iz Srbije, već znatno šire.

Akronim SEE upravo to i kaže: domen je u početku bio pre svega jugoistočna Evropa, ali se postepeno širio. Možda je presudno za sjajni profil platforme bilo upravo to sećanje na dinamični kosmopolitizam Beograda osamdesetih: SEEcult je uspeo da postavi ravnotežu lokalnog, regionalnog i globalnog, jasan kriterijum razdvajanja važnog od nevažnog i što je takođe veoma važno – visok nivo pouzdanosti svega što ugleda svetlost dana na ekranima korisnika.

Sajt je ubrzo po nastanku postao nezaobilazna dnevna stanica za sve ljude koji se na ozbiljan način bave kulturom. Ne treba napominjati da je i dnevna štampa u periodu obnove predatorskog kapitalizma na našim prostorima doživela svojevrsni sunovrat – čak i ozbiljniji nedeljnici koji sebi laskaju da se bave kulturom skraćuju prikaze izložbi, knjiga, koncerata i predstava i smanjuju broj stranica posvećenih kulturi – sve pod izgovorom “dinamizacije“ čitanja. Za one koji bi da ipak pročitaju nešto temeljnije preostaje zona interneta a na njoj, uz svega još nekoliko sajtova posvećenih kulturi, središnje mesto zauzima SEEcult.

Broj dnevnih novina u Srbiji koje imaju stranice rezervisane za kulturu ulazi u okvire broja prstiju na jednoj šaci. Pa i te novine važan deo informacija preuzimaju sa portala SEEcult. Možda se može reći da se delatnost portala širi i na poslove koje sve manje i sve ređe rade oni koji su za to osnovani – a to su informativne agencije. Utoliko bi prestanak delatnosti ovog portala imao i dodatne negativne konsekvence.

Nedodeljivanje sredstava portalu SEEcult može se tumačiti ili kao neobaveštenost ili kao zla namera onih koji su u komisijama odlučivali o raspodeli novca poreskih obveznika – što je sa stanovišta kulture podjednako porazno.

Još više čudi što se to događa u vreme kada na nivou državne politike, barem nominalno, imamo regionalno povezivanje i evropsku dimenziju – SEEcult je to imao od samog osnivanja. On ne samo da prati i izveštava o događajima na prostoru onoga što se sada naziva Region, već je i njegova publika raspršena svugde gde se govor ove sredine razume, pa i dalje, među našom nimalo zamenarljivom umetničkom i kulturnom dijasporom.

Kao podrška, medijski sponzor, kanal komunikacije i razumevanja, SEEcult je učestvovao u brojnim umetničkim projektima u regionu. On nije bio samo informativni prostor, već i jasan prostor dijaloga, pa i nekim trenucima i aktivizma. Utoliko bi, prestankom ili sužavanjem delatnosti SEEculta šteta za našu kulturu bila višestruka”, naveo je Mileta Prodanović, koji je i nagrađivani likovni umetnik i književnik.

(SEEcult.org)

 • 21.10.2017 | 10:00

  Galerija Matice srpske, Novi Sad

  170 godina Galerije Matice srpske

  ARSENIJE TEODOROVIĆ I SRPSKA CRKVA U BUDIMU  - izložba (18.10.2017.-1.7.2018.)

  http://www.galerijamaticesrpske.rs

  01.12.2017 | 12:00

  Istorijski muzej Srbije, Trg Nikole Pašića 11, Beograd

  SMRT KARAĐORĐA PETROVIĆA - izložba (30.11.2017.-31.8.2018.), povodom dvestote godišnjice od ubistva vožda Karađorđa

  autori izložbe: Vladimir Merenik, Boško Ljubojević, Nebojša Damnjanović, Borislav Korica

  dizajn postavke: Izabela Martinov Tomović

  Svake subote u 13 časova stručno vođenje kroz postavku za individualne posetioce

  http://imus.org.rs

  13.01.2018 | 09:00

  Istorijski muzej Srbije, Trg Nikole Pašića 11, Beograd

  ĐORĐE STANOJEVIĆ - ČOVEK KOJI JE OSVETLIO SRBIJU - izložba (12.1.-30.9.2018.)

  realizacija: Istorijski muzej Srbije pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, a uz podršku JP Elektroprivreda Srbije

  https://www.sendspace.com/file/q9yptp

  http://imus.org.rs

  09.02.2018 | 10:00

  Ustvarjalni center Švicarija/MGLC, Grad Tivoli, Pod turnom 3, Ljubljana

  ŠVICARIJA: SKUPNOST, UMETNOST IN NARAVA - razstava (8.2.2018.-6.1.2019.)

   

  NIKA AUTOR

  STOJAN BATIČ

  DRAGICA ČADEŽ

  JURE DETELA

  META GRGUREVIČ

  FRANCE GRUDEN

  SERGEJ KAPUS

  JANEZ LENASSI

  KAREL PLEMENITAŠ

  KAREL PUTRIH

  DRAGO TRŠAR

  DUŠAN TRŠAR

  LUJO VODOPIVEC

  BILAL YILMAZ

  avtorica projekta, razstave: Yasmín Martín Vodopivec

  http://www.mglc-lj.si

  07.04.2018 | 11:00

  Muzej suvremene umjetnosti Zagreb

  FORMULA ČULA - izložba djela iz Zbirke marginalne umjetnosti i zbirki MSU-a (6.4.-15.9.2018.)

  kustosica izložbe: Daniela Bilopavlović Bedenik

  http://www.msu.hr

  13.04.2018 | 11:00

  Galerija Klovićevi dvori, Jezuitski trg 4, Zagreb

  KATARINA VELIKA - CARICA SVIH RUSA - izložba iz Državnog muzeja Ermitaž iz St. Peterburga (12.4.-29.7.2018.)

  kustosice izložbe: Natalia Bakhtareva, Iva Sudec Andreis, Danijela Marković

  http://gkd.hr

  14.04.2018 | 10:00

  Mednarodni grafični likovni center, Grad Tivoli, Pod turnom 3, Ljubljana

  DAVID LYNCH: OGENJ NA ODRU - razstava (13.4.-29.7.2018.)

  kustos razstave: Božidar Zrinski

  http://www.mglc-lj.si

  21.04.2018 | 10:00

  Muzej savremene umjetnosti Republike Srpske, Trg srpskih junaka 2, Banja Luka

  PUNKTUMI: ZBIRKA INOSTRANE UMJETNOSTI MSURS - izložba (20.4.-30.8.2018.)

  Oto Pine (Otto Piene), Ginter Iker (Günther Uecker) i Hajnc Mak (Heinz Mack) iz grupe ZERO, Fridensrajh Hundertvaser (Friedensreich Hundertwasser), Hans Hartung (Hans Hartung), Pjer Alešinski (Pierre Alechinsky), Stenli Vilijem Hajter (Stanley William Hayter), Žan Mesažije (Jean Messagier), Zao Vu-Ki (Zao Wou-Ki), Šoići Hasegava (Shōichi Hasegawa), Jase Tabući (Yasse Tabuchi), Antonino Virduco (Antonino Virduzzo)…

  http://www.msurs.net

  21.04.2018 | 15:00

  Kibla, Maribor

  Kibla Portal, Valvasorjeva 40, Maribor

  PRISOTNOSTI - skupinska razstava akademske slikarke Metke Krašovec in umetnic in umetnikov - njenih študentov na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje (UL ALUO) v Ljubljani (20.4.-30.6.2018.)

  Razstavljajo Metka Krašovec in umetniki (po abecednem redu): Karmen Bajec, Viktor Bernik, Saša Bezjak, Gigo de Brea, Andrej Brumen Čop, Mitja Ficko, Dušan Fišer, Marija Flegar, Milan Golob, Marko Jakše, Anja Jerčič Jakob, Barbara Jurkovšek, Jurij Kalan, Maja Kastelic, Aleksij Kobal, Robert Lozar, Izar Lunaček, Mojca Oblak, Rok Predin, Arjan Pregl, Irena Romih, Zvonka Simčič, Matic Sonnenwald, Natalija Šeruga, Katarina Toman Kracina, Petra Varl, Sebastijan Vojvoda, Marij Vrenko, Mojca Zlokarnik, Živa Žitnik

  kuratorja razstave: Nina Jeza (KID Kibla) in Arne Brejc (Galerija Equrna)

  http://www.kibla.org

  27.04.2018 | 10:00

  Park Stara Trešnjevka, Zagreb

  RENA RÄDLE I VLADAN JEREMIĆ: TREŠNJEVAČKI MOTIVI - instalacija u javnom prostoru (pet objekata s grafikama) (26.4.-16.7.2018.)

  http://raedle-jeremic.net

  http://www.blok.hr

Video
18. Bijnale umetnosti Pancevo
21.06.2018 | 15:33

VOĐENJE: 18. Bijenale umetnosti u Pančevu - Prostorni agens

Vođenje kroz 18. Bijenale umetnosti u Pančevu “Prostorni agens”, održano od 26. maja do 17.