• Search form

21.03.2012 | 14:15

Presek hrvatske animacije

Festival hrvatskog animiranog filma (FHAF) predstavlja 24. i 25. marta u zagrebačkom bioskopu Europa presek godišnjeg stvaralaštva hrvatske animacije, odnosno ukupno 73 animirana filma, uključujući takmičarski program, Panoramu i dve retrospektive.

Presek hrvatske animacije

Festival hrvatskog animiranog filma (FHAF) predstavlja 24. i 25. marta u zagrebačkom bioskopu Europa presek godišnjeg stvaralaštva hrvatske animacije, odnosno ukupno 73 animirana filma, uključujući takmičarski program, Panoramu i dve retrospektive.

Takmičarski program trećeg FHAF-a donosi 28 naslova raspoređenih u četiri kategorije: autorski film, studentski film, namenski i film dece i mladih, dok program Panorama sadrži sve filmove pristigle na konkurs, odnosno njih 36, saopštili su organizatori.

Filmove za takmičarski program odabrale su prošlogodišnja dobitnica Gran prija Ivana Jurić i Margit Antauer, koja je i članica tročlanog žirija koji će dodeliti nagrade, uz Bärbel Neubauer i Daniela Šuljića, umetničkog direktora Animafesta, Svetskog festivala animiranog filma u Zagrebu koji će ove godine biti održan krajem maja i početkom juna.

Prateći program trećeg FHAF-a uključuje retrospektive doajena Zagrebačke škole animiranog filma Zlatka Boureka i članice žirija Bärbel Neubauer.

Zlatko Bourek, vajar, slikar, pozorišni i filmski reditelj, koji je i istaknuto autor animiranih filmova, dobitnik je ovogodišnje Nagrade za životno delo ASIFA-e Hrvatske koja se dodeljuje za izuzetan doprinos razvoju hrvatskog animiranog filma.

Bourek je značajan predstavnik Zagrebačke škole crtanog filma koji je originalnim likovnim ostvarenjima obeležio drugi početak hrvatske animacije 1954. Dao je nemjerljiv doprinos prvo svojim scenografijama, a potom i vlastitim filmovima kada su početkom 60-ih godina crtači počeli stvarati vlastite autorske animirane filmove.

Njegovi filmovi “I videl sam daljine meglene i kalne” (prema “Baladama Petrice Kerempuha” Miroslava Krleže), “Bećarac” i “Mačka”, temeljne su vrednosti Zagrebačke škole crtanog filma. Posebno je značajna Bourekova scenografija za “Profesora Baltazara”.

Retrospektivu na trećem FHAF-u ima i članica žirija Bärbel Neubauer koja je od 1980. do danas napravila više od 40 animiranih i eksperimentalnih filmova. Od 1990. radi i kao kompozitorka i autorka muzike za filmove.

Njeni filmovi iz 90-ih godina uglavnom su apstraktni radovi izvedeni direktno na filmu koji je bojila, štampala i grebala.

Dobitnica je, između ostalog, nagrade za najbolji apstraktni film na Svetskom festivalu animiranog filma 1996.

Često vodi različite radionice na univerzitetima i festivalima, a članica je raznih međunarodnih komiteta za međunarodne festivale animiranog i kratkog filma.

Program trećeg FHAF-a donosi i veliki broj studentskih filmskih ostvarenja, pa je u skladu s tim organizovano i predstavljanje studenata Odseka za film i nove medije pri Akademiji likovne umetnosti u Zagrebu. Najavljeni su i razgovori s mladim autorima kako bi se široj publici približilo stvaralaštvo mlađih generacija autora animiranih filmova.

Kompletan festivalski program je besplatan, a raspored se nalazi U PRILOGU.

(SEEcult.org)

Video
Vodjenje - Branko Vucicevic
03.02.2018 | 23:57

VOĐENJE - Kritičari su izabrali: B.V.

Vođenje kroz izložbu “Kritičari su izabrali 2018: B.V.” u Likovnoj galeriji Kulturnog centra Beograda (12.1-3.2.2018), posvećenu Branku Vučićeviću