• Search form

16.02.2012 | 23:17

Počeo novi modul projekta Criticize This!

Počeo novi modul projekta Criticize This!

Novi ciklus projekta “Criticize This!', koji podrazumeva edukaciju mladih kritičara i produkciju umetničkih kritika, počeo je 16. februara u Zagrebu predavanjem glavnog urednika evropskog onlajn magazina za kulturu Eurozine Karla Henrika Fredriksona (Carl Fredriksson) na temu “Prevođenje kultura. Koliko zajedničkog mora imati zajednica?

Među predavačima zagrebačkog modula projekta “Criticize This!” su i novinar i pisac Mark Terkesidis (Terkessidis) iz Berlina i nezavisna kustoskinja i kritičarka umetnosti Maja Ćirić iz Beograda, koji će sa Fredriksonom učestvovati i u završnom javnom razgovoru naslovljenom “Prijateljska vatra. Kako kritika socijalizuje".

Razgovor će biti održan u Booksi, kao i treće predavanje (prva dva su u net.kulturnom klubu Mama), a diskusiju će moderirati Petar Milat.

Projekat “Criticize This!" pokrenulo je pet organizacija nezavisne kulture iz Hrvatske, Srbije i Crne Gore - Kulturtreger i Kurziv (Zagreb), KPZ Beton i SEEcult.org (Beograd) i Plima (Ulcinj), a prvi Art modul, započet predavanjima i seminarima prošle jeseni u Beogradu, okupio je 11 mladih kritičara iz regiona sa kojima su radili priznati kritičari u oblasti književnosti, izvođačke i vizuelnih umetnosti.

Predavanjima u Zagrebu počinje drugi modul projekta Criticize This!, u kojem kao mentori u oblasti vizuelnih umetnosti učestvuju Miha Colner i Darka Radosavljević Vasiljević, u oblasti izvođačkih umetnosti Ivan Medenica i Una Bauer, a u oblasti književnosti Vladimir Arsenić i Mirnes Sokolović.

Kritike mladih autora objavljuju se na portalima organizatora projekta, kao i na projektnom sajtu Criticize This!, a izbor tekstova izlazi i u formi podlistka u dnevnim listovima “Danas” i “Pobjeda” i nedeljniku “Novosti”.

Polaznici novog ciklusa projekta Criticize This! izabrani su na osnovu regionalnog javnog konkursa, a kao i u prvom Art modulu, pisaće u naredna četiri meseca po dve kritike mesečno, kao i završni esej.

Zahvaljujući projektu “Criticize This!”, javnost u regionu dobija priliku da upozna nove kritičarske glasove i umetničku scenu u susednim zemljama.

Za drugi Art modul projekta Criticize This! odabrano je 11 polaznika - mladih kritičara - u oblasti književnosti: Nađa Bobičić, Đorđe Božović, Kristina Špiranec i Marko Raguž, u oblasti izvođačkih umetnosti: Sandro Siljan, Nikola Skočajić, Milena Pejović i Nino Kovačić, a u oblasti vizuelnih umetnosti: Slađana Golijanin, Milena Milojević i Bojan Krištofić.

Mentori u prvom Art modulu su Saša Ćirić i Boris Postnikov za književnost, Ivan Medenica i Igor Ružić za izvođačke umetnosti i Miha Colner i Darka Radosavljević Vasiljević za vizuelne umetnosti.

Polaznici prvog Art modula u oblasti književnosti su: Nikola Đoković, Lamija Neimarlija, Leda Sutlović i Ivan Telebar, u oblasti vizuelnih umetnosti: Ana Bogdanović, Anita Kojundžić i Tihana Bertek, a u oblasti izvođačkih umetnosti: Ivana Anić, Vanja Nikolić, Nikola Skočajić i Sandro Siljan.

Projekat “Criticize this!” finansiran je u sklopu programa “Kultura 2007-2013” EU.

Program u Zagrebu realizuje se u saradnji s klubom za net.kulturu MAMA.

(SEEcult.org)

Video
Vodjenje - Branko Vucicevic
03.02.2018 | 23:57

VOĐENJE - Kritičari su izabrali: B.V.

Vođenje kroz izložbu “Kritičari su izabrali 2018: B.V.” u Likovnoj galeriji Kulturnog centra Beograda (12.1-3.2.2018), posvećenu Branku Vučićeviću