• Search form

02.07.2018 | 23:33

Počela Nedelja egipatskog filma

Počela Nedelja egipatskog filma

Filmom Dan u Kairu (2014) reditelja i scenariste Amira Ramzesa u Jugoslovenskoj kinoteci počela je 2. jula Nedelja egipatskog filma, koja nudi tri savremena ostvarenja koja će gledaocima približiti život modernog Egipta, kao i dva klasika - Ljubav u senci piramida (1975) i Zemlja (1954) iz Arhiva Jugoslovenske kinoteke.

Otvarajući tu reviju, ambasador Egipta u Beogradu Amr Alguvejli istakao je da je ponosan što vidi toliko prijatelja Egipta, arapskog sveta i Afrike, prijatelja Nesvrstanog pokreta i dobrih odnosa Egipta i Srbije.

“Ovo je samo početak Dana egipatske kuture, koji će trajati sve do 31. jula sa različitim sadržajima, kao svojevrsna proslava 110 godina prijateljstva između Egipta i Srbije. Naši diplomatski odnosi datiraju još pre vremena Tita i Nasera”, rekao je ambasador. Ceo program, dodao je on, započinje filmom “zato što je to umetnost koja na najbrži način uspostavlja komunikaciju među ljudima i koja zapravo rekreira život, ljude i vreme na velikom ekranu”.

“U selekciji imamo različite žanrove i teme, tradicionalni ples i filozofske poruke, produkciju iz različitih istorijskih perioda. Ovi filmovi predstavljaju egipatsku umetnost i kulturu, ali takođe arapsku i umetnost Afrike”, naglasio je Alguvejli.

Ambasador je zahvalio upravniku Muzeja Jugoslovenske kinoteke Marjanu Vujoviću na trudu i energiji da za tu reviju obezbedi filmove značajne za istoriju egipatske kinematografije iz fonda Kinoteke, za koji je istakao da je jedan od najbogatijih u svetu.

“Vodeći računa o kulturi sećanja, takođe slavimo budućnost uz Arapski kulturni centar. Ponosni smo što toliko mladih u Beogradu uči arapski jezik i kroz ovaj klub promoviše arapsku kulturu”, izjavio je Alguvejli.

Upravnik Muzeja Kinoteke Marjan Vujović poželeo je dobrodošlicu mnogobrojnim gostima, među kojima su bili i članovi diplomatskog kora.

“Izuzetna nam je čast i zadovoljstvo što smo ponovo u prilici da sarađujemo sa ambasadom Egipta na predstavljanju filmova koji dolaze iz ove značajne kinematografije. Kao i prethodnih godina, opredelili smo se za selekciju koja nam donosi kako nova ostvarenja tako i klasike egipatskog filma. Zanimljivo je da su oni bili prikazivani u redovnoj distribuciji u vreme Jugoslavije, tako da je nekadašnja publika imala prilike da ih vidi u bioskopima”, rekao je Vujović.

Predsednica Arapskog kulturnog centra Ena Pavlović izrazila je “zadovoljstvo što se Nedelja egipatskog filma održava u Kinoteci kao ustanovi od izuzetnog značaja i velike tradicije”.

“Zahvaljujemo egipatskoj ambasadi koja je prepoznala rad i trud naših članova i pozvala nas da učestvujemo u organizaciji ovog događaja”, rekla je ona.

Program obuhvata filmove Šeherezada, ispričaj mi priču (2009) Jusrija Nasralaha, Ljubav u senci piramida (1975) Alija Badrakana, Devojka iz fabrike (2013) Mohameda Kana i, u završnici, Zemlja - Al Ard (1969) Jusefa Šahina.

Projekcije će do 6. jula biti u Muzeju Jugoslovenske kinoteke, a ulaz je besplatan.

Sajt Jugoslovenske kinoteke je kinoteka.org.rs, a program Nedelje egipatskog filma nalazi se i u Kalendaru portala SEEcult.org.

(SEEcult.org)

Video
08.08.2018 | 23:49

VOĐENJE: Nagrada Mangelos 2018.

Vođenje kroz izložbu finalista nagrade “Dimitrije Bašičević Mangelos” za 2018. godinu, održanu u Galeriji Remont u Beogradu od 2. do 20. jula 2018.