• Search form

18.05.2016 | 23:32

Pobednici 9. Beldocsa

Pobednici 9. Beldocsa

Filmovi “Druga linija” Nenada Miloševića o novosadskoj neoavangardnoj sceni i “Zid smrti i tako to” Mladena Kovačevića ravnopravni su dobitnici Gran prija devetog festivala Beldocs, koji je završen 18. maja u Sava centru dokumentarnim filmom “Koga sledećeg napasti?” angažovanog američkog reditelja Majkla Mura.

Film “Druga linija” nagrađen je “temeljno istraživanje koje vraća u javnost najkreativniji period kulture Novog Sada – vreme borbene avangarde”, a “Zid smrti i tako to” za “minucioznu studiju raspadanja erodirane vašarske zabave koja polazi od izbledelog sjaja spektakla i ponire duboko do apsurda takve egzistencije”, naveo je žiri o Miloševićevom filmu koji je rezultat dugogodišnjeg istraživanja neoavangardne kulturne i umetničke scene s kraja 60-ih i tokom 70-ih godina u Novom Sadu, koja je do danas ostala marginalizovana.

Tokom kratkog i produktivnog delovanja, pod okriljem Tribine mladih, učesnici novosadske neoavangarde bili su u direktnoj sprezi, ne samo sa drugim važnim umetničkim centrima tadašnje Jugoslavije, nego i deo svetskih umetničkih tokova. Državni aparat je surovo intervenisao - zabranjeni su časopisi, smenjeno rukovodstvo, filmovi su bunkerisani, protagonistima je suđeno, a dvojica su osuđena i na zatvorske kazne.

Reditelj filma “Druga linijaNenad Milošević izjavio je da je presrećan i da mu je posle premijere filma pao ogroman teret sa srca.


    Nenad Milošević

“Drago mi je da je ljudima bitno to čime smo se bavili toliko godina i da se rad isplatio. Osećaj je predivan”, rekao je Milošević, zahvaljujući Beldocsu i publici, kao i celoj ekipi i akterima filma u kojem se kao protagonisti pojavljuju: Miško Šuvaković, Iztok Geister Plamen, Ješa Denegri, Marko Pogačnik, Naško Križnar, Nebojša Milenković,  Otó Tolnai, Slavko Bogdanović, Slobodan Tišma, Tomaž Šalamun, Želimir Žilnik, Predrag Vranešević, Vujica Rešin Tucić, Katalin Ladik, Božidar Mandić, Vladimir Kopicl, Bálint Szombathy, Goran Trbuljak, Branko Vučićević, Raša Todosijević, Čedomir Drča, Karpo Godina i Siniša Tucić.

Mladen Kovačević, reditelj filma “Zid smrti i tako to”, takođe je zahvalio publici, organizatorima i žiriju, navodeći da je, posle svetske premijere u takmičarskoj selekciji Visions du Réel, domaća premijera njegovog filma “Zid smrti, i tako to” prošla odlično i da je atmosfera bila i bolja nego u Nionu.

“To što smo dobili nagradu, čini iskustvo na Beldocsu posebnim. Divno je dobiti nagradu za najbolji film. Posebno je lep osećaj to što je ova nagrada došla uz domaću premijeru filma”, rekao je Kovačević, čija je junakinja filma još kao devojčica postala glavna atrakcija na vašarima širom bivše Jugoslavije - princeza na zidu smrti. Uz stariju braću, legendarne akrobate, vozila je motor paralelno sa zemljom, po zidu šest metara širokog drvenog bureta. Danas ima 43 godine, šestoro unučadi i još uvek izvodi zastrašujuće akrobacije. Braća odavno nisu pored nje, ona je jedina ostala, zarobljena između melanholičnih sećanja i klaustrofobične egzistencije na poslednjem zidu smrti.


     Mladen Kovačević

Žiri domaćeg takmičarskog programa devetog Beldocsa, koji su činili urednik kulturno-umetničkog programa RTS Nebojša Bradić, reditelj i montažer Zoran Popović, reditelj Lazar Stojanović i izvršna producentkinja dokumentarnog programa evropskog HBO Hanka Kastelicova, ocenjivao je 12 filmova.

Pored Gran prija, ove godine prvi put dodeljene su i strukovne nagrade za najbolju montažu i kameru u domaćem dokumentarnom filmu, čiji je pokrovitelj Filmski centar Srbije.

Nagradu za najbolju kameru ostvarenu u filmu “Zid smrti i tako to” žiri je dodelio Pablu Feru Živanoviću za “ubedljivu poetizaciju prizora realnosti raspadajućeg sveta vašarske zabave”. Nagrada za najbolju montažu dodeljena je Jeleni Maksimović za film “Dubina dva” Ognjena Glavonića o masovnim grobnicama kosovskih Albanaca u Batajnici, odnosno za “pronalaženje značenjske veze između svedočanstava o zločinu i nemog sveta pejsaža i objekata koji kao da je sve upamtio”.

Međunarodni žiri, koji su činili Ulrich Ziemons (Arsenal - Institut für Film und Videokunst), Mira Vocinkić (HRT), Valentina Delić (filmski autor) i Jovica Tojagić (RTV), dodelio je nagradu za najbolji strani dokumentarni film ravnopravno ostvarenjima “Velika sreća” (Kirsten Burger, Mikko Gaestel, Johannes Müller) za intimni portret istinskog ekscentrika koji od publike provokativno traži da preispita svoja stanovišta o umetnosti, sreći i običnom životu, te filmu “Sonita” rediteljke Rokhsareh Ghaem Maghami, za složen portret 16-godišnje umetnice koja se “ne dvoumi oko toga koji princip treba u životu slediti i koja se odlučuje da izabere drugačiji put u svetu koji na prvi pogled ne nudi alternativu”.

Posebno priznanje žiri je dodelio filmu “Rejv IranSuzane Regine Mojres, zbog načina na koji je uspeo da uz humor dočara dramatičan ljudski i umetnički život u uslovima neslobode.

Žiri FIPRESCI Srbija, koji su činili: Ivan Karl, Đorđe Nikolić i Marjan Vujović, nagradio je domaći film “Voli vas vaša SexymajaIvana Mandića, uz obrazloženje da je kroz dokumentarnu formu uspeo da podseti na italijanski neorealizam.

Beldocs je prikazao više od 60 filmova, a završen je subverzivnom komedijom Majkla Mura, oštrom kritikom američke spoljne politike, koji će od 19. maja biti i u bioskopima, u distribuciji MegaCom Filma.

(SEEcult.org)

 • 21.10.2017 | 10:00

  Galerija Matice srpske, Novi Sad

  170 godina Galerije Matice srpske

  ARSENIJE TEODOROVIĆ I SRPSKA CRKVA U BUDIMU  - izložba (18.10.2017.-1.7.2018.)

  http://www.galerijamaticesrpske.rs

  04.11.2017 | 11:00

  Dom Jevrema Grujića, Svetogorska 17, Beograd

  PAJA JOVANOVIĆ: OD ČIKA PAJE - izložba (1.11.2017.-1.4.2018.)

  Radno vreme: četvrtkom i petkom od 15.00 do 20.00 časova i subotom i nedeljom od 11.00 do 16.00 časova

  http://domjevremagrujica.com

  25.11.2017 | 10:00

  Galerija Prirodnjačkog muzeja, Mali Kalemegdan 5, Beograd

  SURLAŠI, DIVOVI IZ NAŠE GEOLOŠKE PROŠLOSTI - izložba (24.11.2017.-30.4.2018.)

  autori izložbe: Sanja Alaburić, viši kustos paleontolog, dr Zoran Marković, muzejski savetnik, Miloš Milivojević, viši geološki preparator

  izrada ilustracija: Dejan Vukadinović

  izrada modela mamuta Vika: akademska vajarka Julijana Protić

  http://www.nhmbeo.rs

  01.12.2017 | 12:00

  Istorijski muzej Srbije, Trg Nikole Pašića 11, Beograd

  SMRT KARAĐORĐA PETROVIĆA - izložba (30.11.2017.-31.8.2018.), povodom dvestote godišnjice od ubistva vožda Karađorđa

  autori izložbe: Vladimir Merenik, Boško Ljubojević, Nebojša Damnjanović, Borislav Korica

  dizajn postavke: Izabela Martinov Tomović

  Svake subote u 13 časova stručno vođenje kroz postavku za individualne posetioce

  http://imus.org.rs

  23.12.2017 | 09:00

  Mermerna sala, Biljarda, Cetinje

  CRNOGORSKI GUVERNADURI 1717-1830 - izložba (22.12.2017.-22.3.2018.)

  Kustos izložbe: Petar Lekić, istoričar

  organizator: Narodni muzej Crne Gore

  http://www.mnmuseum.org

  13.01.2018 | 09:00

  Istorijski muzej Srbije, Trg Nikole Pašića 11, Beograd

  ĐORĐE STANOJEVIĆ - ČOVEK KOJI JE OSVETLIO SRBIJU - izložba (12.1.-30.9.2018.)

  realizacija: Istorijski muzej Srbije pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, a uz podršku JP Elektroprivreda Srbije

  https://www.sendspace.com/file/q9yptp

  http://imus.org.rs

  13.01.2018 | 10:00

  Kuća legata, Knez Mihailova 46, Beograd

  AMERIČKI POP ART / AMERICAN POP ART - izložba (12.1.-26.3.2018.)

   

  ENDI VORHOL

  ROJ LIHTENŠTAJN

  ROBERT RAUŠENBERG

  DŽON ČEMBERLEN

  DŽEJMS ROZENKVIST

  TOM VESELMAN

   

  organizacija/realizacija: Galerija Visconti Fine Art, Milano/Ljubljana, Srednjoevropski kulturni centar Novi Sad

  producenti izložbe: Alina Mara Vujić I Mihajlo Nestorović

  http://www.kucalegata.org

  20.01.2018 | 11:00

  Muzej suvremene umjetnosti Zagreb

  GLAS UMJETNIKA / I AM THE MOUTH - izložba djela suvremenih umjetnika iz srednje i istočne Europe iz zbirke Art Collection Telekom (19.1.-18.3.2018.)

  Nevin Aladağ (Turska), Anatoly Belov (Ukrajina), Geta Brătescu (Rumunjska), Yane Calovski (Makedonija), Levan Chelidze (Gruzija), Braco Dimitrijević (BiH), Aleksandra Domanović (Srbija), Petra Feriancova (Slovačka), Ksenia Gnylytska (Ukrajina), Ion Grigorescu (Rumunjska), Igor Grubić (Hrvatska), Aneta Grzeszykowska (Poljska), Nilbar Güreş (Turska), Petrit Halilaj (Kosovo), Hristina Ivanoska (Makedonija), Pravdoliub Ivanov (Bugarska), Nikita Kadan (Ukrajina), Mi Kafchin (Rumunjska), Alevtina Kakhidze (Ukrajina), Šejla Kamerić (BIH), Lesia Khomenko (Ukrajina), Luka Kedžo (Hrvatska), Genti Korini (Albanija), Eva Kotátková (Češka), Zofia Kulik (Poljska), Volodymyr Kuznetsov (Ukrajina), Nino Kvrivishvili (Gruzija), Piotr Łakomy (Poljska), Little Warsaw (Mađarska), Vlado Martek (Hrvatska), Ciprian Mureşan (Rumunjska), Şükran Moral (Turska), Lada Nakonechna (Poljska), Vlad Nancă (Rumunjska), Paul Neagu (Rumunjska), Paulina Ołowska (Poljska), Roman Ondák (Slovačka), Dan Perjovschi (Rumunjska), Agnieszka Polska (Poljska), Cristian Răduţă (Rumunjska), Slavs and Tatars, Nedko Solakov (Bugarska), Mladen Stilinović (Hrvatska), Marko Tadić (Hrvatska), Iza Tarasewicz (Poljska), Nil Yalter (Turska)

  kustosi izložbe: Nathalie Hoyos, Rainald Schumacher, Radmila Iva Janković (MSU)

  http://www.msu.hr

  20.01.2018 | 12:00

  Salon Muzeja savremene umetnosti Pariska 14, Beograd

  IRENA KELEČEVIĆ (1975): GDE JE MOJE MESTO - izložba (19.1.-19.3.2018.)

  kustos: Una Popović

  http://www.msub.org.rs

Video
14.03.2018 | 20:55

Incidenti koji postaju pravilo

Kako je nestao Kulturni centar Požega i da li se taj i slični slučajevi mogu posmatrati kao incidenti u kulturi u Srbiji ili postaju pravilo – bila je tema diskusije održane 13.