• Search form

18.05.2016 | 23:32

Pobednici 9. Beldocsa

Pobednici 9. Beldocsa

Filmovi “Druga linija” Nenada Miloševića o novosadskoj neoavangardnoj sceni i “Zid smrti i tako to” Mladena Kovačevića ravnopravni su dobitnici Gran prija devetog festivala Beldocs, koji je završen 18. maja u Sava centru dokumentarnim filmom “Koga sledećeg napasti?” angažovanog američkog reditelja Majkla Mura.

Film “Druga linija” nagrađen je “temeljno istraživanje koje vraća u javnost najkreativniji period kulture Novog Sada – vreme borbene avangarde”, a “Zid smrti i tako to” za “minucioznu studiju raspadanja erodirane vašarske zabave koja polazi od izbledelog sjaja spektakla i ponire duboko do apsurda takve egzistencije”, naveo je žiri o Miloševićevom filmu koji je rezultat dugogodišnjeg istraživanja neoavangardne kulturne i umetničke scene s kraja 60-ih i tokom 70-ih godina u Novom Sadu, koja je do danas ostala marginalizovana.

Tokom kratkog i produktivnog delovanja, pod okriljem Tribine mladih, učesnici novosadske neoavangarde bili su u direktnoj sprezi, ne samo sa drugim važnim umetničkim centrima tadašnje Jugoslavije, nego i deo svetskih umetničkih tokova. Državni aparat je surovo intervenisao - zabranjeni su časopisi, smenjeno rukovodstvo, filmovi su bunkerisani, protagonistima je suđeno, a dvojica su osuđena i na zatvorske kazne.

Reditelj filma “Druga linijaNenad Milošević izjavio je da je presrećan i da mu je posle premijere filma pao ogroman teret sa srca.


    Nenad Milošević

“Drago mi je da je ljudima bitno to čime smo se bavili toliko godina i da se rad isplatio. Osećaj je predivan”, rekao je Milošević, zahvaljujući Beldocsu i publici, kao i celoj ekipi i akterima filma u kojem se kao protagonisti pojavljuju: Miško Šuvaković, Iztok Geister Plamen, Ješa Denegri, Marko Pogačnik, Naško Križnar, Nebojša Milenković,  Otó Tolnai, Slavko Bogdanović, Slobodan Tišma, Tomaž Šalamun, Želimir Žilnik, Predrag Vranešević, Vujica Rešin Tucić, Katalin Ladik, Božidar Mandić, Vladimir Kopicl, Bálint Szombathy, Goran Trbuljak, Branko Vučićević, Raša Todosijević, Čedomir Drča, Karpo Godina i Siniša Tucić.

Mladen Kovačević, reditelj filma “Zid smrti i tako to”, takođe je zahvalio publici, organizatorima i žiriju, navodeći da je, posle svetske premijere u takmičarskoj selekciji Visions du Réel, domaća premijera njegovog filma “Zid smrti, i tako to” prošla odlično i da je atmosfera bila i bolja nego u Nionu.

“To što smo dobili nagradu, čini iskustvo na Beldocsu posebnim. Divno je dobiti nagradu za najbolji film. Posebno je lep osećaj to što je ova nagrada došla uz domaću premijeru filma”, rekao je Kovačević, čija je junakinja filma još kao devojčica postala glavna atrakcija na vašarima širom bivše Jugoslavije - princeza na zidu smrti. Uz stariju braću, legendarne akrobate, vozila je motor paralelno sa zemljom, po zidu šest metara širokog drvenog bureta. Danas ima 43 godine, šestoro unučadi i još uvek izvodi zastrašujuće akrobacije. Braća odavno nisu pored nje, ona je jedina ostala, zarobljena između melanholičnih sećanja i klaustrofobične egzistencije na poslednjem zidu smrti.


     Mladen Kovačević

Žiri domaćeg takmičarskog programa devetog Beldocsa, koji su činili urednik kulturno-umetničkog programa RTS Nebojša Bradić, reditelj i montažer Zoran Popović, reditelj Lazar Stojanović i izvršna producentkinja dokumentarnog programa evropskog HBO Hanka Kastelicova, ocenjivao je 12 filmova.

Pored Gran prija, ove godine prvi put dodeljene su i strukovne nagrade za najbolju montažu i kameru u domaćem dokumentarnom filmu, čiji je pokrovitelj Filmski centar Srbije.

Nagradu za najbolju kameru ostvarenu u filmu “Zid smrti i tako to” žiri je dodelio Pablu Feru Živanoviću za “ubedljivu poetizaciju prizora realnosti raspadajućeg sveta vašarske zabave”. Nagrada za najbolju montažu dodeljena je Jeleni Maksimović za film “Dubina dva” Ognjena Glavonića o masovnim grobnicama kosovskih Albanaca u Batajnici, odnosno za “pronalaženje značenjske veze između svedočanstava o zločinu i nemog sveta pejsaža i objekata koji kao da je sve upamtio”.

Međunarodni žiri, koji su činili Ulrich Ziemons (Arsenal - Institut für Film und Videokunst), Mira Vocinkić (HRT), Valentina Delić (filmski autor) i Jovica Tojagić (RTV), dodelio je nagradu za najbolji strani dokumentarni film ravnopravno ostvarenjima “Velika sreća” (Kirsten Burger, Mikko Gaestel, Johannes Müller) za intimni portret istinskog ekscentrika koji od publike provokativno traži da preispita svoja stanovišta o umetnosti, sreći i običnom životu, te filmu “Sonita” rediteljke Rokhsareh Ghaem Maghami, za složen portret 16-godišnje umetnice koja se “ne dvoumi oko toga koji princip treba u životu slediti i koja se odlučuje da izabere drugačiji put u svetu koji na prvi pogled ne nudi alternativu”.

Posebno priznanje žiri je dodelio filmu “Rejv IranSuzane Regine Mojres, zbog načina na koji je uspeo da uz humor dočara dramatičan ljudski i umetnički život u uslovima neslobode.

Žiri FIPRESCI Srbija, koji su činili: Ivan Karl, Đorđe Nikolić i Marjan Vujović, nagradio je domaći film “Voli vas vaša SexymajaIvana Mandića, uz obrazloženje da je kroz dokumentarnu formu uspeo da podseti na italijanski neorealizam.

Beldocs je prikazao više od 60 filmova, a završen je subverzivnom komedijom Majkla Mura, oštrom kritikom američke spoljne politike, koji će od 19. maja biti i u bioskopima, u distribuciji MegaCom Filma.

(SEEcult.org)

 • 09.02.2018 | 10:00

  Ustvarjalni center Švicarija/MGLC, Grad Tivoli, Pod turnom 3, Ljubljana

  ŠVICARIJA: SKUPNOST, UMETNOST IN NARAVA - razstava (8.2.2018.-6.1.2019.)

   

  NIKA AUTOR

  STOJAN BATIČ

  DRAGICA ČADEŽ

  JURE DETELA

  META GRGUREVIČ

  FRANCE GRUDEN

  SERGEJ KAPUS

  JANEZ LENASSI

  KAREL PLEMENITAŠ

  KAREL PUTRIH

  DRAGO TRŠAR

  DUŠAN TRŠAR

  LUJO VODOPIVEC

  BILAL YILMAZ

  avtorica projekta, razstave: Yasmín Martín Vodopivec

  http://www.mglc-lj.si

  19.06.2018 | 10:00

  Cankarjev dom | Mestni muzej, Ljubljana

  SLOVENSKI IN EVROPSKI CANKAR - razstava (18.6.2018.-28.2.2019.) ob 100. obletnici smrti Ivana Cankarja

  https://www.cd-cc.si/sl/kultura/razstave/ivan-cankar-in-evropa

  12.07.2018 | 18:30

  Muzej moderne umetnosti - MoMA, 11 West 53 Street, New York, NY

  Izložba “Prema betonskoj utopiji: Arhitektura u Jugoslaviji, 1948-1980” (Toward a Concrete Utopia: Architecture in Yugoslavia, 1948-1980)

  Reprezentativna izložba jugoslovenske arhitekture u MoMA obuhvata više od 400 crteža, modela, fotografija i filmskih snimaka iz gradskih arhiva, privatnih i muzejskih kolekcija iz celog regiona. Izložba je prvo predstavljanje izuzetnih dela vodećih arhitekata socijalističke Jugoslavije američkoj i međunarodnoj javnosti.

  Izložba obuhvata radove najvažnijih jugoslovenskih arhitekata, među kojima su Bogdan Bogdanović (1922-2010), Juraj Neidhardt (1901-1979), Svetlana Kana Radević (1937–2000), Edvard Ravnikar (1907-1993), Vjenceslav Richter (1917-2002) i Milica Šterić (1914-1998).

  Izložba će biti otvorena do 13. januara 2019. godine, a obuhvata i prateći program

  *MoMa je otvoren svakog dana od 10.30 sati po lokalnom vremenu

  https://www.moma.org/calendar/exhibitions/3931

  21.09.2018 | 10:00

  Etnografski muzej u Beogradu, Studentski trg 13, Beograd

  Dan Etnografskog muzeja - 117 godina

  TO SMO MI - NARODNA ZANIMANJA U SRBIJI (Nazrni, pa se vrni) - izložba (20.9.-20.12.2018)

  autori izložbe: muzejski savetnici Dušica Živković, dr Miloš Matić, dr Marko Stojanović, Jelena Tešić-Vuletić

  https://etnografskimuzej.rs

  21.09.2018 | 16:00

  Laufer galerija, Svetozara Radića 4, Beograd

  BOOGIE: SOMETHING ELSE - izložba (20.9.-15.12.2018.)

  https://lauferart.com

  29.09.2018 | 10:00

  Galerija Matice srpske, Novi Sad

  PERCEPCIJE: ŽENA PO MERI DRUŠTVA? - izložba (28.9.2018.-6.1.2019.)

  ABIGAIL LANE, ANA BEŠLIĆ, ANTHEA HAMILTON, CAMILLA LØW, CELIA HEMPTON, CLARE STRAND, DANICA JOVANOVIĆ, ĐORĐE JOVANOVIĆ, ELIZABETH PRICE, GILLIAN WEARING,  HELEN CHADWICK, IVAN TABAKOVIĆ, KATARINA IVANOVIĆ, LAURA ALDRIDGE, LUBAINA HIMID, LJUBICA CUCA SOKIĆ, MADAME YEVONDE, MILAN KONJOVIĆ, MARKO ZAVIŠIĆ, NADEŽDA PETROVIĆ, PETAR DOBROVIĆ, RACHEL WHITEREAD, SAVA PETROVIĆ, SARAH LUCAS, SAVA ŠUMANOVIĆ, TRACY EMIN, ZORA PETROVIĆ

  organizacija: British Coucnil i Galerija Matice srpske, Novi Sad

  https://www.britishcouncil.rs

  04.10.2018 | 11:00

  Umjetnički paviljon u Zagrebu, Trg Kralja Tomislava 22, Zagreb 

  VLAHO BUKOVAC I ALEXANDRE CABANEL - povijesni susret učenika i učitelja - izložba (3.10.2018-6.1.2019.)

  http://www.umjetnicki-paviljon.hr

  06.10.2018 | 10:00

  Kibla, Maribor

  Kibla portal, Valvasorjeva 40, Maribor

  OSEBNO / PERSONAL - mednarodna skupinska razstava (5.10.-29.12.2018.)

  Jozef Suchoža (Slovaška), Nataša Prosenc Stearns (Slovenija/ZDA), Jože Slaček in Jiri Kočica (Slovenija), Jure Fingušt (Slovenija), Janez Kardelj (Slovenija), Maruša Šuštar (Slovenija), Tadej Vaukman (Slovenija), Maša Jazbec (Slovenija), Artists&Poor's (Slovenija), Radovan Kunić (Hrvaška), Boštjan Novak (Slovenija), Dragica Čadež (Slovenija), Anka Krašna (Slovenija), Selma Selman (BH/ZDA), Nikita Shalenny (Ukrajina/UA), Nataša Berk, Vlado Repnik, Simon Macuh, Petra Kapš (Slovenija), Tincuta Heinzel in Hillevi Munthe, kuratorici - Poskusi, napake, preizkušnje in napake: Attempts, Failures, Trials and Errors: Teresa Almeida (Portugalska / ZK / Švedska), Beam (Nizozemska), Shih Wei Chieh (Tajvan), Kate Sicchio (ZDA) & Camille Baker (Kanada / ZK), Renata Gaui (Brazilija / ZDA), Maria Paulina Gutiérrez (Kolumbija), Tincuta Heinzel (Romunija/Nemčija/ZK), Shary Kock (Nizozemska), Aline Martinez Santos (Brazilija/Nemčija), Afroditi Psarra (Grčija/ZDA), Annette Schmid & Veerle Pennock (Nemčija/Nizozemska), Zoran Popovici (Romunija), Natacha Roussel (Francija/Belgija), Vitalii Shupliak (Ukrajina/Poljska), Giulia Tomasello (Italija/ZK), Pauline Vierne (Francija/Nemčija), ZEST Collective (Romunija), Ebru Kurbak (Turčija/Avstrija), Mili John Tharakan (Indija/ZK), Rebecca Stewart (ZDA/ZK)

  http://www.kibla.org

  13.10.2018 | 10:00

  Muzej savremene umetnosti Vojvodine, Dunavska 37, Novi Sad

  ILIJA ŠOŠKIĆ: AKCIONE FORME - retrospektivna izložba (12.10.-24.12.2018.)

  kustosi izložbe: Zoran Erić (Muzej savremene umetnosti Beograd) i Nebojša Milenković (Muzej savremene umetnosti Vojvodine)

  organizacija: Muzej savremene umetnosti Beograd i Muzej savremene umetnosti Vojvodine

  http://www.msuv.org

  14.10.2018 | 10:00

  Muzej savremene umetnosti Beograd

  ILIJA ŠOŠKIĆ: AKCIONE FORME - retrospektivna izložba (13.10.-24.12.2018.)

  kustosi izložbe: Zoran Erić (Muzej savremene umetnosti Beograd) i Nebojša Milenković (Muzej savremene umetnosti Vojvodine)

  organizacija: Muzej savremene umetnosti Beograd i Muzej savremene umetnosti Vojvodine

  http://www.msub.org.rs

Video
10.12.2018 | 17:42

VOĐENJE: Dan vredan veka - 1. decembar 1918.

Autorsko vođenje kroz izložbu Muzeja Jugoslavije Dan vredan veka - 1.