• Search form

28.07.2018 | 12:57

Plesni Magbet u Budvi, nakon Dubrovnika

Plesni Magbet u Budvi, nakon Dubrovnika

Plesna predstava “Magbet”, u koreografiji Miloša Isailovića, gostuje 28. jula na 32. festivalu Grad teatar u Budvi, nakon izvođenja na 69. Dubrovačkim letnjim igrama, na čiju su publiku umetnici preneli napetost radnje izražavajući veliki raspon emocija.

Koprodukcija Centra za kulturu Tivat i Bitef teatra iz Beograda, nastala prema motivima čuvene Šekspirove tragedije, predstava će u Budvi biti izvedena na sceni između crkava, dok je u Dubrovniku igrana 26. jula na tvrđavi Revelin.

Plesna verzija “Magbeta” nastavak je repertoarske politike Bitef dens kompanije, čiji je cilj da  predstavi publici nove pravce razvoja plesnog teatra kroz koreografske inscenacije velikih dela svetske književnosti.

Šekspirov “Magbet” Isailoviću je samo idejno polazište za razvoj viđenja savremenog sveta, u kontekstu atmosfere koja vlada u tom čuvenom Šekspirovom delu, a to je mračni svet zavere, zločina, psiholoških devijacija, vlastoljublja, strasti…

Magbet na Dubrovačkim letnjim igrama

Isailović je izjavio tokom rada na predstavi da “Magbeta” doživljava kao priču o unutrašnjoj borbi dvoje ljudi sa velikim ambicijama.

“Cela priča je prožeta ženskim principom, odlučnošću, ali i manipulacijom. Sve je dozvoljeno u borbi za presto, ili danas u borbi za vlast i visoku poziciju. I na kraju se plaća previsoka cena, kraljevstvo je dobijeno u krvi, ludilu i kajanju. Šekspir nas kroz priču o Magbetu upozorava da, ko želi vlast po svaku cenu, nikada nema dobre namjre i spreman je na sve. I upozorava da pazimo na svoje želje i žudnje, jer nam se mogu ostvariti. A na vrhu ostajemo sami, tu duvaju jaki vetrovi, i na toj čistini vidi se sva naša prljavština”, naveo je Isailović, koji je u Bitef dens kompaniji ostvario veliki broj izuzetnih igračkih uloga, a za svoju prvu koreografsku postavku “Dunjaluk”, u produkciji Bitef teatra, dobio je nagradu “Dimitrije Parlić”.

Uz Isailovića, u predstavi igraju i , Ana Ignjatović-Zagorac, Dejan Kolarov, Nataša  Gvozdenović, Ivana Savić-Jacić, Tamara Pjević i Branko Mitrović.

Kompozitor je Draško Adžić, dramaturg je Jelena Kajgo, scenografkinja je Jasmina Holbus, kostimografkinja Slavna Martinović, reditelj na predstavi Luka Mihovilović, a dizajn svetla Jasmina Holbus i Luka Mihovilović.

(SEEcult.org)

Video
07.10.2018 | 23:24

VOĐENJE: Dušan Gerzić Gera - Od grada do grada

Vođenje kroz retrospektivnu izložbu Dušana Gerzića Gere "Od grada do grada", održanu u Gradskoj galeriji Kulturnog centra Grad od 3. do 9.