• Search form

10.09.2013 | 17:45

Parisko iskustvo Šumanovića

Parisko iskustvo Šumanovića

Spomen-zbirka Pavla Beljanskog u Novom Sadu predstavlja od 13. septembra izložbu “Parisko iskustvo Save Šumanovića” koja obuhvata 17 radova tog velikog umetnika nastalih tokom tri perioda njegovog boravka u Parizu, kada je važio za najdarovitijeg među jugoslovenskim umetnicima prisutnim na sceni francuske prestonice.

Postavka obuhvata 11 dela Save Šumanovića iz zbirke Muzeja savremene umetnosti u Beogradu, sa kojim je i realizovana, kao i šest radova iz zbirke Spomen-zbirke Pavla Beljanskog.

Izabrana Šumanovićeva dela (15 slika i 2 crteža) predstavljaju teme i motive kojima se bavio kao predstavnik pariske škole: gradske predele, pejzaže, mrtve prirode i aktove.

Centralni eksponati izložbe su monumentalne slike “Doručak na travi” (1927) i “Veliki akt” (1929).

       Kompozicija sa satom, 1921. (MSUB)

Postavka će biti dopunjena retko izlaganim pismima koje je Šumanović slao iz francuske prestonice, kao i geografskim prikazom Monparnasa i najvažnijih mesta u Parizu na kojima je živeo i radio.

Izložba “Parisko iskustvo Save Šumanovića”, čija je kustoskinja Marta Đarmati, rezultat je zajedničkog rada autorki, istoričarki umetnosti Jasne Jovanov i Gordane Krstić Faj.

U okviru pratećeg programa izložbe, 19. septembra biće prikazan dokumentarni film “PuteviAleksandra Petrovića iz 1958. godine, a za 3. oktobar najavljeno je tumačenja postavke.

Umetnost Save Šumanovića (Vinkovci, 22. januar 1896 – Sremska Mitrovica, 30. avgust 1942) obeležile su godine školovanja i življenja u Zemunu, Zagrebu, Parizu i Šidu, u kojima se formirao njegov prepoznatljiv slikarski senzibilitet.

Nakon boravka u ateljeu kod Andre Lota početkom 20-ih godina 20. veka, mada naklonjen slikarstvu Pola Sezana i Vinsenta van Goga, Šumanović gradi sopstveni izraz u pravcu sinteze kubističkih i konstruktivističkih načela, naglašenih ekspresivno raskošnim i gustim nanosima boje.

Dominantne teme su pejzaži, kao i ženski aktovi, smešteni u prirodu ili enterijer. Ciklus “Šiđanke” otkriva suštinu Šumanovićevog slikarskog izraza, priznatog u okviru antologije kolorističkog slikarstva nacionalne istorije umetnosti.

Nedavno je objavljeno da je u Francuskoj otkrivena, posle 85 godina, Šumanovićeva slika “Kupačica koja se od 1927. godine nalazila u Muzeju "Ežen Buden" u Onfleru. Pretpostavlja se da je francuska vlada otkupila to Šumanovićevo delo na Jesenjem salonu 1926. godine i prosledila ga muzeju u Onfleru.

Izložbu “Parisko iskustvo Save Šumanovića” u Spomen-zbirci Beljanskog otvoriće istoričarka umetnosti Simona Čupić, a biće je moguće obići do 6. oktobra.

(SEEcult.org)

Video
08.08.2018 | 23:49

VOĐENJE: Nagrada Mangelos 2018.

Vođenje kroz izložbu finalista nagrade “Dimitrije Bašičević Mangelos” za 2018. godinu, održanu u Galeriji Remont u Beogradu od 2. do 20. jula 2018.