• Search form

18.04.2012 | 11:28

Nikolaidis - kinopolita

Nikolaidis - kinopolita

Netipičan grčki filmski autor Nikos Nikolaidis (1939-2007), čiji su filmovi puni očajnih heroja, prokletnika, situacija na ivici podnošljivosti, mrtvaca i palih anđela svih vrsta, imaće retrospektivu od 19. do 22. aprila u Domu kulture Studentski grad (DKSG) u Beogradu, uz uvodno predavanje velikog poštovaoca njegovog dela, reditelja i profesora istorije filma Mihalisa Agrafiotisa iz Soluna.

Prema rečima Agrafiotisa, Nikolaidis je bio građanin svetskog filma - kinopolita, a njegovi filmovi sticali su poštovaoce zato što ne izgledaju kao grčki.

“Čudna persona, rođena u bioskopu za groš, odrasla u senci gangsterskih i noar filmova, disao je vazduh u otvorenim bioskopima i zaljubljivao se u salama koje su prikazivale B filmove”, naveo je Agrafiotis o Nikolaidisu.

Singapore Sling

Rođen 1939. u Atini, Nikolaidis je 50-ih živeo za rokenrol, što opisuje u knjizi “Podivljali Balkanac”.

Studirao je u Atini film i umetnost, a posle godina asistiranja Vasilisu Georgijadesu snimio je 1975. debitantski film “Euridika BA 2037”, kojim retrospektiva u DKSG-u i počinje.

Prema navodima Agrafiotisa, Nikolaidis je voleo izjavu jednog italijanskog filmskog kritičara kako je tim filmom rešio probleme koji su mučili Pazolinija.

Gubitnik uzima sve

Drugi Nikolaidisov film “Nesrećnici još uvek pevaju” (1979) bio je posveta rokenrol generaciji.

Postigao je određeni komercijalni uspeh filmovima “Slatka gomila” (1983) i distopijskim, apokaliptičnim filmom “Jutarnja patrola”.

Njegovo remek-delo je film “Singapore Sling” (1991) - strašna, surova posveta filmu “Laura” Ota Premingera.

Slatka gomila

Još veći uspeh postigao je filmom “Gubitnik uzima sve”, neo-noarom s poznatom, ali ukletom rok zvezdom u glavnoj ulozi. U filmu “Nulte godine” donekle se vraća stilu filma “Singapore Sling”.

Nulte godine

Više o Nikolaidisovom delu moguće je naći na sajtu www.nikosnikolaidis.com

Projekcije u DKSG-u su sa titlovima na engleskom jeziku, a ulaz je besplatan.

Sajt DKSG-a je www.dksg.rs, a program se nalazi i u Kalendaru Portala za kulturu jugoistočne Evrope SEEcult.org

(SEEcult.org)

Video
Vodjenje - Branko Vucicevic
03.02.2018 | 23:57

VOĐENJE - Kritičari su izabrali: B.V.

Vođenje kroz izložbu “Kritičari su izabrali 2018: B.V.” u Likovnoj galeriji Kulturnog centra Beograda (12.1-3.2.2018), posvećenu Branku Vučićeviću